tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

super course

Slam poetry στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας από τους μαθητές και τις μαθητριες των γυμνασίων και λυκείων

Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, φορείς και συλλογικότητες οργανώνουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Φέτος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας συνδιοργανώνουν μια δράση αφιερωμένη στη Slam Poetry, τη σύγχρονη δυναμική προφορική ποίηση. Καλούν το εφηβικό  κοινό να εκφραστεί ποιητικά και να ερμηνεύσει προφορικά ιδέες, προβληματισμούς, όνειρα και πάθη.

Στόχος τους είναι να συστήσουν και να μοιραστούν την εμπειρία του νέου αυτού ποιητικού είδους, που επιτρέπει την ελεύθερη ποιητική έκφραση πέρα από οποιαδήποτε σύμβαση, λογοτεχνική ή άλλη, πάντα με ειλικρινή σεβασμό στους συμμετέχοντες και το κοινό. Σκοπός τους είναι, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς και τα συμβατικά λογοτεχνικά πλαίσια, να αντιληφθούμε και να νιώσουμε ότι η ποίηση αφορά τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας και αποτελεί έναν άμεσο τρόπο να εκφραστούμε και να δούμε αλλιώς τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Ενώ η παραδοσιακή ποίηση είναι γραπτή, η ποίηση σλαμ έχει σχεδιαστεί για να είναι προφορική και να προσελκύει το κοινό, να το κάνει να σκεφτεί επίκαιρα ή κοινωνικά ζητήματα, να το αιφνιδιάσει, να συμμετάσχει με επιφωνήματα. Η παρέκκλιση από τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες, καθώς και η απόκλιση από το πλαίσιο του ίδιου του ποιητικού λόγου συνιστούν δύο στοιχεία πειραματισμού και ανατροπής προς όφελος μίας πιο ελεύθερης έκφρασης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας παρέχουν τον χώρο και την ευκαιρία να γνωρίσουμε το νέο αυτό ποιητικό είδος και -γιατί όχι;- να πειραματιστούμε με αυτό.

Η δράση, που απευθύνεται στη σχολική κοινότητα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 10:30 στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Λίγα λόγια για το ποιητικό είδος

Η ποίηση slam αποτελεί συνέχεια της cowboy poetry, ή ακόμη και των περίφημων απαγγελιών του κινήματος των beatniks. Σχετίζεται με την hip hop poetry, την rap poetry, την dub poetry. Συγγενεύει με την τέχνη της performance, χρησιμοποιεί αφηγηματικές τεχνικές, αναδεικνύει τη μουσικότητα και αγγίζει τα όρια της δραματοποίησης.

Στην ποίηση slam ο στίχος εκφέρεται επί σκηνής όχι ως αυτοσχέδιο ποίημα, αλλά ως ένα ποίημα που στόχο έχει να αιφνιδιάσει εκείνον που το ακούει και το βλέπει. Οι slammers εκφράζουν σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες με πάθος και ενέργεια. Τα θέματα μπορεί να σχετίζονται με ζητήματα ταυτότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, πολιτικής κατάστασης, διαπροσωπικών σχέσεων, ερωτικού πάθους. Οι slammers ερμηνεύουν προφορικά τα ποιήματά τους. Κάθε slammer μπορεί να ερμηνεύσει μόνο ποιήματα που έχει δημιουργήσει, και όχι ποιήματα άλλων ποιητών. Οι slammers προσπαθούν να συγκινήσουν το κοινό με το ποίημα και την παρουσίασή του. Επιτρέπονται οι λέξεις και ήχοι του σώματος, δεν επιτρέπονται ρατσιστικά ή σεξιστικά σχόλια, ούτε λέξεις με απρεπές περιεχόμενο. Η σκηνική παρουσία είναι σημαντική, χωρίς ωστόσο να εμπλέκονται άλλες τέχνες, όπως η μουσική, το θέατρο, ο χορός ή τα εικαστικά. Ο ρυθμός και το μέτρο προέρχονται από το ίδιο το ποίημα.

Στην Ελλάδα η ποίηση slam έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Σε πολλές πόλεις διοργανώνονται πλέον εκδηλώσεις και διαγωνισμοί, ενώ έντονη είναι και η διαδικτυακή παρουσία σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

methodos orizontio

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69