tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η επίθεση στον πολιτισμό και τις τέχνες

Γράφει η Βαρβάρα Σαράντη

Ο πολιτισμός είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, είναι ένα εργαλείο για την απελευθέρωση του ανθρώπου και τη δημοκρατία και σαν τέτοιο είναι ένα αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό.

Οι κυβερνήσεις, στα σύγχρονα κράτη, φροντίζουν για την ανάπτυξη του πολιτισμού, και την καλλιέργεια των πολιτών, μέσα από τις καλές τέχνες και την παραγωγή πολιτισμικού - πνευματικού προιόντος.

Ποια είναι όμως η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη  ;

Είναι η κυριαρχία της ασημαντότητας και η οπισθοδρόμηση με τις πολιτιστικές πολιτικές του υπουργείου Πολιτισμού, η υποβάθμιση αισθητικής καλλιέργιας των μαθητών με την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο, η έλλειψη στήριξης των χειμαζόμενων καλλιτεχνών στην περίοδο της Πανδημίας, οι ασφυκτικοί περιορισμοί στους οικονομικούς πόρους που διατίθενται για την τέχνη και τον πολιτισμό και η φούσκα του «αυτοχρηματοδοτούμενου πολιτισμού». Για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, ο πολιτισμός έχει θέση στον δημόσιο βίο μόνο αν εκχωρηθεί καθε δημόσιο πολιτιστικό αγαθό στην ιδιωτικη πρωτοβουλία..

Ο Πολιτισμός λοιπόν βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας των προτεραιοτήτων αυτής της κυβέρνησης.

Τώρα όμως οι προθέσεις της έγιναν πιο συγκεκριμένες. Επιδιώκει να διαλύσει τα πάντα δημιουργώντας μια άγρια αντιπαράθεση με τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Μισόν αιώνα μετά την ίδρυση του, το υπουργείο Πολιτισμού, με ένα Προεδρικό Διάταγμα -έκτρωμα που θα μείνει στην Ιστορία ως ένα αντιπαράδειγμα πολιτισμού, οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, εξισώνοντας τους απόφοιτους των δραματικών σχολών, των σχολών χορού και κινηματογράφου, των ωδείων με απόφοιτους Λυκείου (Δ.Ε.). Μια προκλητική ενέργεια, που καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα και τις προοπτικές των αποφοίτων και οδηγεί σε μια βαθιά ηθική και θεσμική απαξίωση χιλιάδων σπουδαστών και εργαζόμενων καλλιτεχνών, των οποίων χρόνια εντατικών σπουδών δεν θα έχουν πια την αντίστοιχη επαγγελματική αναγνώριση.

Αυτή η ανυπαρξία μιας σοβαρής πολιτικής για τον Πολιτισμό οδήγησε και σ’ αυτή την αυθαίρετη πολιτική απόφαση, η οποία ισοπεδώνει την ιστορική διαδρομή και το συμβολικό φορτίο καλλιτεχνικών σχολών που εδώ και δεκαετίες έχουν ταυτιστεί με την πορεία του σύγχρονου Πολιτισμού.

Γινόμαστε μάρτυρες λοιπόν μιας ευθείας επίθεσης στους ανθρώπους που τον υπηρετούν και η οποία αναδεικνύει την απαξία και την περιφρόνηση της κυβέρνησης στον ίδιο τον πολιτισμό.

 Γι’ αυτό και οι καλλιτέχνες είναι θυμωμένοιΓι’ αυτό βρίσκονται στον δρόμο και απεργούν, για να μπορέσουν ανατρέψουν αυτή την «περιφρόνηση» που υφίστανται, για να επανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους.

«Ως νέοι καλλιτέχνες που βδομάδες τώρα κατακλύζουμε τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας διεκδικώντας την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας, την τροποποίηση του ΠΔ (85/2022) με την παροχή του ΤΕ στα πτυχία μας, την παροχή στέγασης, σίτισης και φοιτητικών παροχών, και την ίδρυση νέων Ανωτάτων Σχολών Παραστατικών Τεχνών, δηλώνουμε πως θα πολεμήσουμε ενωμένοι μέχρι τέλους την κυβερνητική αδιαφορία, την υποβάθμιση της τέχνης στη ζωή, το κυβερνητικό χτύπημα στην ελευθερία που η τέχνη μας πρεσβεύει» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο Facebook του Συλλόγου Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου. 

Με έναν αγώνα-γιορτή του συλλογικού και μια σκληρή μετωπική σύγκρουση που στοχεύει τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, διεκδικούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος. Η παραίτηση των καθηγητών της σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ  είναι μια γενναία πράξη αλλά και ένα παράδειγμα αγώνα.

Μπορεί η υποβάθμιση των πτυχίων να αφορά τους ανθρώπους του θεάτρου αλλά η υποβάθμιση του πολιτισμού αφορά όλη την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ διεκδικεί  Δικαιοσύνη στον Πολιτισμό. Οι προτάσεις του είναι:

  • Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.
  • Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένα στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.
  • Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων

Είμαστε πάντα δίπλα σ’ αυτούς που δημιουργούν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας Είμαστε με τους καλλιτέχνες.

Γιατί το έγκλημα παράγει έγκλημα και ο πολιτισμός πολιτισμό.

Βαρβάρα Σαράντη

Εκπαιδευτικός

Μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ημαθίας

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69