tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Αφιερωμένο στον Γιώργο Μανέκα το ημερολόγιο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Συμπληρώνεται ένας περίπου χρόνος από τη στιγμή που ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας έχασε το αηδόνι του, το αηδόνι όλων των Βλάχων της πατρίδας μας και των Βαλκανίων, τον Γιώργο Μανέκα. Έτσι, το ημερολόγιο που κυκλοφορεί για το νέο έτος 2023 είναι αφιερωμένο ως ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που κόσμησε με το έργο του τον Σύλλογο και στρατεύτηκε από νωρίς στον αγώνα για την ανάδειξη του βλάχικου πολιτισμού. Ο Σύλλογος έχασε έναν πραγματικό εραστή της τέχνης, έναν ακαταπόνητο συλλέκτη και γνήσιο εκφραστή του βλάχικου τραγουδιού, ωστόσο μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου δείχνει ότι δεν θέλει να πιστέψει την απουσία του. Με την έκδοση αυτή η πολυσχιδής δράση του περνάει στην αιωνιότητα.

Τα κείμενα και η έρευνα είναι του Τάκη Γκαλαΐτση, όπως κι ένα μέρος του φωτογραφικού υλικού. Το υπόλοιπο αντλήθηκε τόσο από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου όσο και από το αρχείο του Συλλόγου. Μέσα από αυτό η ζωή του περνάει σαν κινηματογραφική ταινία μπροστά από τα μάτια μας. Με τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις (η ιστορική πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου στον κινηματογράφο Καπρίνη το 1982, ο «Λαϊκός Χειμώνας» το 1994, η «Εβδομάδα Παράδοσης» το 1999, η «Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής» στο Λονδίνο το 1989, στη νότια Γαλλία το 1987, στην Ελβετία το 1983, στη Σαρδηνία το 1985, στο Βουκουρέστι και στην Κωστάντζα, στα Σκόπια, στο Καζνλίκ, σε όλη τη νότια Βαλκανική, κ.α.) και με παρουσίες μοναδικές κι αξέχαστες (Θέατρο Χατζώκου, Θέατρο Δώρας Στράτου, Ηρώδιο, κ.λπ.) ο Γιώργος Μανέκας θα μεταφέρει με τη μελωδική φωνή του τις μνήμες της χιλιόχρονης ιστορίας των Βλάχων και θα διαιωνίζει μέσα στο πέρασμα του χρόνου όλες τις εκφάνσεις της βλάχικης ζωής. Γι’ αυτό και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στο Προεδρείο και τα μέλη του Δ/Σ του Συλλόγου.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69