tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ρουγκάτσια και γουρουνοχαρά στην Βεργίνα

Ένα από τα ωραιότερα και παλιότερα έθιμα των Χριστουγέννων, που τελείται ως και σήμερα στα χωριά του Ρουμλουκιού είναι τα "Ρουγκάτσια" και η γουρουνοχαρά.

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικούς Σύλλογος Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ» στις 26 Δεκεμβρίου 2022 σε συνδιοργάνωση με την περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας πρόκειται να αναβιώσει τα έθιμα της γουρουνοχαράς και των ρουγκατσάρηδων ,οι οποίοι όλοι μαζί μια παρέα, με χορό και μουσική θα ξεχυθούν στους δρόμους, ξεσηκώνοντας τις γειτονιές του χωριού μας.

Πρόκειται για µία οµάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την διάρκεια του Δωδεκαηµέρου περιφέρονταν στα χωριά του κάµπου χορεύοντας µε τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού σε κάθε σπίτι που επισκέπτονταν .Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίµου είναι η συγκέντρωση χρημάτων, παλαιότερα γεννημάτων, που τα πρόσφερε ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού που επισκέπτονταν, σαν ενίσχυση για την οικοδόµηση νέου ναού ή την συντήρηση παλαιού, πολλές φορές δε και σχολικού κτιρίου στο χωριό από το οποίο κατάγονται οι χορευτές της οµάδας.

Ένα άλλο έθιμο ήταν αυτό της γουρουνοχαράς στο οποίο ,λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα οι οικογένειες έσφαζαν το γουρούνι που από την άνοιξη κιόλας αγόραζαν και φρόντιζαν να θρέψουν όσο πιο καλά μπορούσαν, ώστε να αποτελέσει την προμήθειά τους σε κρέας αλλά και λίπος αφού το λάδι ήταν δυσεύρετο εκείνα τα χρόνια.

Στο σφάξιμο των γουρουνιών βοηθούσε όλο το χωριό γι αυτό και επικράτησε η ονομασία «γουρουνοχαρά».

Στην πλατεία του χωριού από πολύ νωρίς θα αρχίσει το ψήσιμο του χοιρινού κρέατος με συνοδευτικά εδέσματα και πλούσιο κρασί.Στην πλατεία του χωριού θα παίξουν οι μουσικοί:

Στάθης Μαλούτας:κλαρίνο

Τάσος Πιπιλιάρης:Πλήκτρα

Θοδωρής Χριστοδουλόπουλος :νταούλι

Τα ρουγκάτσια που θα γυρίσουν το χωριό με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου του συλλόγου Σωτήρη Τσιρογιάννη θα συνοδεύσει η ορχήστρα του Αργύρη Μάντζιου από τη Γουμένισσα

Στην εκδήλωσή θα συμμετάσχει και η Εύξεινος Λέσχη της Βέροιας με ένα χορευτικό τμήμα της.

- - - - 

Τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022 θα αναβιώσουν στη Βεργίνα τα έθιμα της ‘’Γουρουνοχαράς’’ και τα ‘’Ρουγκάτσια’’.

Δύο παράλληλες εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς την κοινή κορύφωση τους στην πλατεία του χωριού.

Το πρωί θα στηθούν στην πλατεία του χωριού τα καζάνια με το χοιρινό κρέας.

Παράλληλα οι ρουγκατσιάρηδες, ομάδα χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές, περιδιαβαίνουν τους δρόμους του χωριού χορεύοντας, προσκαλώντας τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού, όπου στη 1 μ.μ. γίνεται η κορύφωση του εθίμου.

Ελάτε να γλεντήσουμε και να αναβιώσουμε τα έθιμα του τόπου μας.Να γιορτάσουμε μαζί τα Χριστούγεννα με μουσική, χορό,τραγούδι, πλούσιο φαγητό και κρασί.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69