tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ολοκληρώθηκε το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, είχαν την χαρά να φιλοξενήσουν στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, τους νέους και τις νέες της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου 2022.

Το 24o Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν αφιερωμένο στα εκατό (100) χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, τον ξεριζωμό και τη μαρτυρική έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η ορμητικότητα των νέων, ο οραματισμός τους αλλά και το κέφι και η αισιοδοξία τους, έκαναν το 24ο Συναπάντημα μια αληθινή γιορτή. Το ιστορικό παρελθόν, το απαιτητικό παρόν αλλά και το διαρκώς εξελισσόμενο μέλλον συναντήθηκαν στις δραστηριότητες, στις σκέψεις και στις προοπτικές των συμμετεχόντων.

Κατά την τελετή έναρξης, το απόγευμα της Παρασκευής 15/07/2022, ο Ηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, πανοσιολογιότατος πατήρ Αθηναγόρας Μπίρδας καλωσόρισε τους νέους με έναν εγκάρδιο λόγο. Στην έναρξη του Συναπαντήματος παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό: ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργου και της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Ημαθίας κ. Άγγελος Τόλκας, εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, τέως υπουργός και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως εκπρόσωπος του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Γιάννης Τσεχελίδης, γραμματέας της Τ.Ε. Ημαθίας εκ μέρους του ΚΚΕ. Επίσης απεύθυναν λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλαος Καρανικόλας, ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης εκ μέρους του Δημάρχου Βεροίας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, κ. Αντώνης Οραήλογλου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων κ. Αριστείδης Χρυσόπουλος και ο κ. Παύλος Καρυπίδης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Παρόντες χαιρέτισαν το 24ο Συναπάντημα ο τέως υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Αντώνης Σαουλίδης, η Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος κ. Στεφανία Τανιμανίδου, ο αντιδήμαρχος Δήμου Δέλτα και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος κ. Γεώργιος Κυριακίδης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Νεάπολης και Συκέων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Αναστάσιος Τσακιρίδης, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Ιωάννης Βιόπουλος, ο διευθυντής του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», κ. Αντώνης Δάλλας και εκπρόσωποι στρατού και σωμάτων ασφαλείας από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Στο τέλος της τελετής ο Πρόεδρος της «Παναγία Σουμελά», κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, εκφώνησε λόγο καλωσορίσματος και κήρυξε και την έναρξη του Συναπαντήματος. Ακολούθησε η εισήγηση «Οι συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάνης» από τον κ. Ιωάννη Βιόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό, Πολιτικό Επιστήμονα, Γενικό Γραμματέα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» στην οποία φωτίστηκε η σταδιακή κλιμάκωση των ιστορικών γεγονότων που επέτρεψε την έξοδο των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους Εστίες. Την Παρασκευή το βράδυ μια πολυμελής ομάδα ταλαντούχων και εμπνευσμένων μουσικών, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βαγγέλη Παραδεισόπουλου, κατέθεσε την δική της συμβολή.

Το Σάββατο το πρωί προσφέρθηκε περιγραφική ξενάγηση στους χώρους του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» από τον κ. Ιωάννη Βιόπουλο, και οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την ζωντανή ιστορία του Προσκυνήματος, τον κόπο και την εθελοντική προσφορά όσων ανέστησαν σε σμικρογραφία τον Πόντο στα υψώματα του Βερμίου. Την ίδια ώρα εκπονήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παναγία Σουμελά: Μία εικόνα, χιλιάδες ιστορίες» από την μουσειολόγο κ. Χριστίνα Πλούτογλου, στο οποίο τα νεότερα μέλη των αποστολών προσέγγισαν βιωματικά, μέσα από τις ιστορίες των αντικειμένων, την ιστορία της προσφυγιάς. Ακολούθησε ανάγνωση της ομιλίας του Προέδρου της «Παναγίας Σουμελά», κ. Γεώργιου Τανιμανίδη από τον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», κ. Ιωάννη Βιόπουλο «Η προσφορά του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου Αποστολίδη», ως φόρος τιμής στον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Παύλο Αποστολίδη, ο οποίος διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά επί 15 έτη, Ο αγαπημένος στους νέους Μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ένας από τους ιθύνοντες νόες που συνέλαβαν και οδήγησαν στην υλοποίηση του Συναπαντήματος της Νεολαίας και γενικά είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά. Όλοι οι νέοι και οι νέες τίμησαν την προσφορά του παρακολουθώντας με συγκίνηση την ομιλία.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια- workshops με ομάδες νεολαίων με θέμα τα παιχνίδια στον Πόντο από τον χοροδιδάσκαλο κ. Ασβεστά, την ποντιακή κουζίνα από μέλη της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, την ποντιακή διάλεκτο από την φιλόλογο κ. Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου και την ενδυμασία από την ειδικευμένη στις παραδοσιακές φορεσιές κατασκευάστρια κ. Λένα Καλαμαρινού. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την δημιουργική φαντασία τους, να παίξουν και να γελάσουν, να μαγειρέψουν και να γευτούν, να μάθουν και να θυμηθούν.

Την Κυριακή το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα μέλη του Συναπαντήματος και η Οργανωτική επιτροπή, συμφώνησαν σε ψήφισμα που θα επιδώσουν στο σύνολο των Ελλήνων Βουλευτών και με το οποίο καλούν σε ενότητα και στη δημιουργία μόνιμης διαρκούς διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το συντονισμό και την προώθηση των προσπαθειών για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στη συνέχεια, έγινε η απονομή τιμητικών διπλωμάτων συμμετοχής στους αντιπροσώπους των συλλόγων, σε κάθε νέο και νέα του Συναπαντήματος και διαμοιράστηκε έκδοση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, αφιερωμένη στην μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου Αποστολίδη. Ακολούθησαν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες καθώς και αεροφωτογραφία όπου οι νέοι και οι νέες δημιούργησαν με τα σώματα τους τη φράση «100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ» καθώς και ο τελευταίος αποχαιρετιστήριος χορός.

Κοινός παρονομαστής πάντοτε στις συναντήσεις του Συναπαντήματος ήταν και είναι η ενότητα, η διαφάνεια, η απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα Σωματεία και η αγάπη και η υποστήριξη όλων προς το Συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας, σε αρίστη συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε όλη την διάρκεια του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ήταν παρούσα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) Δήμου Σιντικής και Δήμου Κιλκίς με ομάδα ειδικών γιατρών και νοσηλευτών, με ασθενοφόρα και φαρμακευτικό υλικό, καλύπτοντας έτσι κάθε έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει, πάντοτε με επικεφαλής τον γιατρό, κ. Γρηγόρη Μωυσίδη. Με ανιδιοτέλεια, φροντίδα και επιμέλεια παρείχαν, όποτε χρειάστηκε, την βοήθεια τους.
Στη διάρκεια του Συναπαντήματος έγινε μια συλλογική προσπάθεια για προφύλαξη από την διασπορά του κορονοϊού με μάσκες, αντισηπτικά και τήρηση αποστάσεων.

Όπως κάθε χρόνο, αυθόρμητα και με κέφι, οι νέοι διοργάνωσαν πλούσιες παραδοσιακές ποντιακές βραδιές όπως συνέβαινε στον Πόντο. Λυράρηδες και τραγουδιστές είναι παιδιά του Συναπαντήματος. Ένα μεγάλο παρακάθ΄ στήθηκε με παρέες και έτσι δόθηκε η ευκαιρία να φανερωθούν τα νέα ταλέντα της Παραδοσιακής μουσικής και να εκτιμηθεί, για πολλοστή φορά, το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία, τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους. Το κέφι, η ορμητικότητα και η διάθεση για προσφορά όλων των συμμετεχόντων και της Οργανωτικής Επιτροπής έδωσε την πιο θερμή υπόσχεση για το μέλλον.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69