tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Στην Βέροια θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή «Όλα στο μαύρο» του Δ. Παπαστεργίου

Οι εκδόσεις Ρώμη, η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ και ο Ποιητικός Πυρήνας θα παρουσιάσουν την ποιητική συλλογή «Όλα στο μαύρο» (Ρώμη 2022) του Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στις 8:00 μ.μ. στο καφέ Εκτός Χάρτη (Βενιζέλου 43, Βέροια, τηλ. 2331400998).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ποιητές Παύλος Παρασκευαΐδης και Δημήτρης Καπετανάκης ενώ θα συνοδεύσει μουσικά ο Γιάννης Γεωργουδάκης.

Tην εκδήλωση θα συντονίσει ο Θοδωρής Κιντάπογλου.

* * *

Τούτο το βιβλίο δεν είναι μία μόνο σύνθεση ερωτικών, ως επί το πλείστον, ποιημάτων, μήτε στις τόσες άλλη μια κραυγή απελπισίας. Αλλά, η καταγεγραμμένη αγωνία του ποιητή να ξανακερδίσει την αγάπη της μούσας του, πηγή της έμπνευσής του, σε έναν κόσμο όπου όλα καταρρέουν. Ακόμη κι αν η αναζήτηση αυτή τον φέρει αντιμέτωπο με τους προαιώνιους φόβους του ανθρώπου.

Γιατί τίποτε δεν έχει αξία δίχως λίγη αγάπη.

Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, πρέπει με δεξιότητες αλχημιστή να δράσει, ακόμη κι αν όλοι τελικά αντιληφθούν πως αυτό που αποκαλούν "αύρα" ή "λάμψη" του, δεν είναι τίποτα παραπάνω, από το αθέατο ολοκαύτωμα της πάλης με τα σκοτάδια γύρω του κι εντός του, λίγο πριν βυθιστούν
Όλα στο μαύρο

* * *

Στην ακτογραμμή της ομορφιάς σου
τραβούν τις βάρκες τους
Σαρακηνοί και Νορμανδοί.

Εσύ λείπεις χρόνια.

Αυτό το σώμα είναι πλασμένο
για υπερπόντιους έρωτες.

Το σώμα σου η πατρίδα μου,
του πρόσφυγα η πατρίδα.

* * *

Αποσπάσματα κριτικών

Για το βιβλίο έως τώρα έχουν γράψει:

Σταδιακά ο ποιητής (στα τρία μέρη της συλλογής (από τον Κατάδεσμο του όχι ως Το εγκόλπιο του καταραμένου ποιητή, με ενδιάμεσο το Τρεις φορές το δεκατρία) διάβηκε όλο τον δρόμο, μαύρο στο χρώμα του, από την προσωπική οδύνη ως την ποιητική απουσία, κι έφθασε στο τέλος να ολοκληρώσει μια από τις σημαντικότερες ποιητικές συλλογές – ο ποιητής σε συνεχή ανοδική ποιητική πορεία αποδεικνύει πως η ποίηση δεν γράφεται μέσα από βεβαιότητες αλλά όταν αμφιβάλλεις, όταν ζητάς διαρκώς την ικανή αφορμή (συχνά χωρίς να γνωρίζεις ότι ήδη την κατέχεις), που θα σε οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα.

Διώνη Δημητριάδου
Ποιήτρια, κριτικός, συνδιευθύντρια του περιοδικού Σταφυλή
(https://www.fractalart.gr/)

Η συλλογή «ΟΛΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ» του Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα ολοκληρωμένο εκδοτικό αριστούργημα, από κάθε άποψη. […] Το θέμα της: ένα τραγούδι· ένα τραγούδι στο οποίο, άλλοτε με χαμηλές, άλλοτε με βαριές, κάπου κουρασμένες κι αλλού πιο σύνθετες ή υψηλές οκτάβες, απεικονίζεται η διάθεση που προκαλεί ο ματαιωμένος έρωτας και που δεν είναι μόνον ο πόνος. «ΟΛΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ», ένα τραγούδι, λοιπόν, προς έναν ματαιωμένο έρωτα ή, έναν έρωτα που ποτέ δεν συστήθηκε. Δεύτερη στη σειρά ποιητική σύνθεση του Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου, που αναφέρεται με τόλμη σε αυτό το θέμα.

Ασημίνα Λαμπράκου
Ποιήτρια
(https://staxtes2003.com/)

Πού πήγε το ερωτικό πάθος; Πού πήγε η προσδοκία για αμοιβαίο έρωτα, στην ποίηση και τη ζωή; Πότε αντικαταστάθηκε το πάθος από τη μοναξιά; Γιατί δεν οδήγησε στην έκσταση; Γιατί χρειάζεται τόση απαισιοδοξία, ή καλύτερα βέλος στην καρδιά, για να γραφτεί σπουδαία ερωτική ποίηση; […] Η ποιητική συλλογή του Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου Όλα στο μαύρο, προσθέτει νέες διαστάσεις στην ποιητική του πορεία, με στοχασμό και συγκρατημένο φόβο για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ζωή Σαμαρά
Ομότιμη καθηγήτρια στο ΑΠΘ, ποιήτρια, δοκιμιογράφος
(https://www.hartismag.gr/)

Έβδομη ποιητική συλλογή για τον Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου το "Όλα στο μαύρο", εκδόσεις Ρώμη, που, πολυγραφότατος, αναζητά πάντα καινούριους δρόμους, για να ξεφύγει από την αυτοεπανάληψη. Ακριβώς δέκα χρόνια από την έκδοση της πρώτης του συλλογής "Η τράπουλα του καλοκαιριού", ο ποιητής περιπλανιέται στα μονοπάτια της ποίησης αθροίζοντας στις σελίδες του στιγμές ερωτικές, διαμαρτυρίες κοινωνικές, φιλοσοφικούς στοχασμούς με την ματιά ενός αθώου παιδιού, παλεύοντας με τις λέξεις και δαμάζοντας τις αντιστάσεις τους μέχρι να γίνουν στίχοι. Πορεία καθόλου εύκολη για όσους δοκίμασαν να την ακολουθήσουν.

Δήμητρα Σμυρνή
Φιλόλογος, δημοσιογράφος
(https://faretra.info/)

* * *

Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί η έκθεση Ζωγραφικής & Φωτογραφίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βεροίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "10 χρόνια μετά το βραβείο", που έχει ως θέμα την πόλη της Βέροιας.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69