tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Διάλεξη Μοσχόπουλου στη Νάουσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος» διοργανώνει εκδήλωση- διάλεξη, ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, με τον ιστορικό ερευνητή, δικηγόρο κ. Γιάννη Μοσχόπουλο με θέμα: «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΧΑΛΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
σύμφωνα με πηγές εκείνης της εποχής».

Η εκδήλωση, η οποία υποστηρίζεται από τον Δήμο Νάουσας, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, ώρα 11.00 πμ στην αίθουσα Διαλέξεων & Προβολών του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Κτήριο ΒΕΤΛΑΝΣ).

Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα είναι διαθέσιμη από το κανάλι της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας στο YouTube στην παρακάτω διεύθυνση: (https://www.youtube.com/channel/UCN45HMhOkRVFd-P970cmDgA)
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου ζει. Σπούδασε νομικά και εργάζεται ως δικηγόρος. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με τα κοινά. Υπήρξε ιδρυτής και μέλος διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης ή πολιτιστικών επιτροπών. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας και νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας.

Παράλληλα, από 12 ετών ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της ιστορίας, της τοπογραφίας και της λαογραφίας του Ρουμλουκιού. Από το 1980 έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε τοπικές εφημερίδες, έδωσε διαλέξεις, πήρε μέρος σε ημερίδες, συνέδρια ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Συνέγραψε και εξέδωσε τέσσερα βιβλία με τα θέματα αυτά:

Στο πρώτο του βιβλίο παρουσίασε την «αμμουδερή πεδιάδα» (Ημαθία. Βοττιαία) την οποία ο Αλιάκμονας μετέτρεψε σε μεγάλο εύφορο κάμπο, παραθέτοντας πληροφορίες για τους πρώτους κατοίκους της, μέχρι που οι αρχαίοι Μακεδόνες την έκαναν κοιτίδα τους και την κόσμησαν με την πρωτεύουσά τους, τις Αιγές. Κατά την Ρωμαιοκρατία η περιοχή αυτή έλαβε το όνομα Καμπανία.

Με τα δύο επόμενα βιβλία του

- Η Καμπανία (Ρουμλούκι) στα βυζαντινά χρόνια, Θεσσαλονίκη, 2004 και

- Το Ρουμλούκι (Καμπανία) κατά την πρώιμη και μέση οθωμανοκρατία (14ος αιώνας - 1830), Θεσσαλονίκη, 2012
κλείνει την τριλογία του για την περιοχή και καταγράφει σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, ως τόπο γεωργικής αποκατάστασης στρατιωτικών (όπως έγινε και με την περίπτωση της ίδρυσης της Νάουσας από τους Οθωμανούς), αλλά και ως πηγή πλούτου πολλών επιφανών οικογενειών της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας.
Τέλος, στον συλλογικό τόμο που εξέδωσε το Λύκειο Ελληνίδων περιλαμβάνεται η εργασία του

- Ρουμλούκι, Χοροί και τραγούδια από τον "Ρωμιότοπο" Αθήνα, 2008

Ο Γιάννης Μοσχόπουλος συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με το περιοδικό ΝΙΑΟΥΣΤΑ. Συγκεκριμένα στο περιοδικό μας φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς τα παρακάτω άρθρα του:

-1994 (τευχ. 66): Ρουμλουκιώτικο τραγούδι για τον χαλασμό της Νιάουστας

-1995 (τευχ. 70): Η σχέση του Επισκόπου Καμπανίας με τη Βέροια

-1995 (τευχ. 73): Μανουήλ του Γεωργίου Ζωγράφου εκ Σελίτσης

-2002 (τευχ. 101): 110 χρόνια σιδηρόδρομος Αλεξάνδρεια-Βέροια-Νάουσα

-2021 (τευχ. 176-177): Το Ρουμλούκι πριν (κατά-μετά) την επανάσταση του 1821

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69