tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές», θέλοντας εν μέσω της πανδημίας να τιμήσει την φετινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προβάλει ένα μικρό βίντεο (που επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Μητρόπουλος) ως ελάχιστο φόρο τιμής (δείτε παρακάτω το βίντεο).

Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού – που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Τα γεγονότα αυτά πυροδοτήθηκαν από την σταδιακά αυξανόμενη ανάδυση και εντεινόμενη επίδραση του τουρκικού εθνικισμού, έχοντας ως αποτέλεσμα την φυσική εξόντωση, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Περί τις 400.000 Πόντιοι κατέφθασαν τον Οκτώβριο του 1922 στη μητέρα πατρίδα, πρόσφυγες, ανέστιοι και ξεριζωμένοι που μαζί με τους Ίωνες αποδύθηκαν σε έναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης. Οι πιο πολλοί εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη, πολλές χιλιάδες, ωστόσο, βρίσκονται σήμερα εκτός ορίων Ελλάδας, στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Αυστραλία, τη Ρωσία, αποτελώντας κι αυτοί ένα κομμάτι της Ομογένειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, με την εργατικότητα και το κοφτερό μυαλό τους, όχι μόνο ξαναέφτιαξαν τη ζωή τους, αλλά και οι ίδιοι και οι απόγονοί τους, όπου γης, πρόκοψαν και προκόβουν σε όλους τους τομείς και προ παντός είναι πάντα περήφανοι για την καταγωγή τους.

Το φρικτό αυτό έγκλημα στοιχειοθετεί αναμφισβήτητα γενοκτονία που, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν παραγράφεται όσα χρόνια κι αν περάσουν…

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69