Την Κυριακή θα ανάψει ο "Φανός" στην Αλεξάνδρεια
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ένα ξεχωριστό αντάμωμα παράδοσης και κεφιού ετοιμάζεται να λάβει χώρα στην Αλεξάνδρεια, καθώς ο Λαογραφικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ο Αμάραντος» διοργανώνει την αναβίωση του εθίμου του Κοζανίτικου Φανού.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του συλλόγου, ο οποίος αποτελείται από κατοίκους της Αλεξάνδρειας και των περιχώρων που κατάγονται από την περιοχή των Σερβίων Κοζάνης, φέρνοντας μαζί τους τις πλούσιες παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί το Πνευματικό Κέντρο της Αλεξάνδρειας, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος μιας μεγάλης γιορτής γύρω από τη φωτιά.
Παιδικός Αποκριάτικος Φανός
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά, ώστε οι μικροί να μαθαίνουν και οι παλαιοί να θυμούνται.
-
Έναρξη Παιδικού Φανού: 18:00.
-
Κάλεσμα: Ο σύλλογος προσκαλεί όλους τους μικρούς φίλους να προσέλθουν ντυμένοι με τις αποκριάτικες στολές τους, συμμετέχοντας ενεργά στην αναβίωση των παιδικών εθίμων της Αποκριάς.
Άναμμα Κεντρικού Φανού
Η κορύφωση της βραδιάς θα έρθει στις 20:00, με το άναμμα του Κεντρικού Φανού. Σύμφωνα με το έθιμο, γύρω από την πυρά θα στηθεί χορός με παραδοσιακά τραγούδια, συμβολίζοντας την κοινότητα και το καλωσόρισμα της νέας εποχής.














