tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Προτάσεις βιβλίων – Ιστορίες σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία

Αν αγαπάτε τον κόσμο των βιβλίων, τότε σίγουρα θα σας μαγέψουν οι παρακάτω ιστορίες ο οποίες εκτυλίσσονται σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Αυτοί οι μαγευτικοί χώροι, γεμάτοι με τη σοφία και τη γοητεία της λογοτεχνίας, προσφέρουν το τέλειο σκηνικό για μυστήρια, ρομαντισμό και εσωτερικές αναζητήσεις. Σε τέτοιες ιστορίες, οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία γίνονται πύλες προς άλλους κόσμους, αποκαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά και επιτρέποντας στους χαρακτήρες να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.

Shalamov, Varlam, Οι βιβλιοθήκες μου (Άγρα, 2014 )

Στις υπέροχες και συγκινητικές σελίδες του βιβλίου ο Σαλάμοφ μιλάει για το πάθος του για τα βιβλία, που ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία. Διηγείται πώς «ξέμαθε» να διαβάζει τα χρόνια που πέρασε εξόριστος στα χρυσωρυχεία της Σιβηρίας, ενώ περιγράφει το ξαναντάμωμα μ’ αυτά αργότερα. Ένα κείμενο, αληθινός ύμνος στην ανάγνωση.

Beinhart, Larry, Ο Βιβλιοθηκάριος  (Καστανιώτης, 2008)

Ο Ντέιβιντ Γκόλντμπεργκ, ο οποίος εργάζεται σε Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, προσλαμβάνεται ως βιβλιοθηκάριος από έναν εκκεντρικό και κυνικό δισεκατομμυριούχο, χρηματοδότη του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αν όμως  ο εργοδότης του εμπλέκεται σε μια βρώμικη υπόθεση νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, πόσο ασφαλής είναι ο Ντέιβιντ;

Bythell, Shaun, Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη (Key Books, 2019)

Για να γίνει κανείς βιβλιοπώλης δε χρειάζεται μόνο να αγαπάει το διάβασμα και τα βιβλία. Πρέπει να έχει γερές πλάτες να κουβαλάει τόνους βιβλίων και την υπομονή του Ιώβ να αντιμετωπίζει κάποιους  περίεργους πελάτες του. Με βρετανικό χιούμορ ο Σων Μπάιτελ μας ξεναγεί στους ατελείωτους διαδρόμους του βιβλιοπωλείου του και μας γνωρίζει πελάτες μάλλον δυσάρεστους, τη Νίκι, την υπάλληλο που κάνει πάντα του κεφαλιού της και τον συμπαθητικό κύριο που αρνείται πεισματικά να παραγγείλει τα βιβλία  του στην Amazon.

Vecchioni, Roberto, Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα (Κριτική , 2019 )

Στο Σελινούντα, ένας παράξενος βιβλιοπώλης μάταια προσπαθεί να καλλιεργήσει στους κατοίκους την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση. Μόνη εξαίρεση ένα αγόρι. Κάθε βράδυ, ο μικρός Νικολίνο, κρυμμένος πίσω από στοίβες βιβλίων, ακούει το βιβλιοπώλη να διαβάζει φωναχτά αγαπημένα του βιβλία. Η εξαφάνισή του όμως έχει οικτρά αποτελέσματα  για τους κατοίκους, που αρχίζουν να χάνουν το νόημα των λέξεων. Ένα κείμενο διάφανο και ποιητικό.

Haig, Matt, Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη (Ψυχογιός, 2021)

Στα 35 της, η Νόρα πιστεύει ότι έχει κάνει τα πάντα στη ζωή της λάθος. Κάποιο βράδυ, σε μια μυστήρια βιβλιοθήκη έχει μια τελευταία ευκαιρία να ξαναπάρει τη ζωή και το μέλλον στα χέρια της. Τριγυρίζοντας στους διαδρόμους της Βιβλιοθήκης ξεφυλλίζοντας βιβλία, γυρίζοντας σελίδες αναρωτιέται τι θα είχε γίνει άραγε αν έκανε άλλες επιλογές. Πριν τα μεσάνυχτα θα μπορούσε ίσως να απαντήσει στο ερώτημα:  Τί είναι μια ευτυχισμένη ζωή;

Gutierrez, Monica, Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων (Μεταίχμιο, 2021)

Θέλοντας να αλλάξει τη ζωή της, η νεαρή αρχαιολόγος Άγκνες μετακομίζει στο Λονδίνο. Σε μια ξαφνική νεροποντή βρίσκει καταφύγιο σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο, του οποίου ο ιδιοκτήτης ψάχνει υπάλληλο. Εκεί η Άγκνες, ανάμεσα στο δύσκολο χαρακτήρα του κυρίου Λίβινγκστον και τις εκκεντρικότητες  της πελατείας του, βρίσκει νέο νόημα στη ζωή. Ώσπου, μια μέρα, χάνεται ένα από τα πιο πολύτιμα βιβλία του καταστήματος. Στα μάτια του νεαρού αστυνόμου που ερευνά την υπόθεση, κύριος ύποπτος είναι η Άγκνες.

Iturbe, Antonio G. , Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς (Κλειδάριθμος, 2020)

Στα 14 της,  η Ντίτα, ένα από τα πολλά θύματα του Ναζισμού, κρατείται στο Άουσβιτς μαζί με τους γονείς της. Πάρα τη φρίκη της κατάστασης, η ίδια ψάχνει κάτι που να μοιάζει με κανονικότητα. Όταν ο Εβραίος παιδαγωγός της προτείνει να κρύψει τα ελάχιστα, και γι αυτό πολύτιμα, βιβλία που κατάφεραν κάποιοι φυλακισμένοι να περάσουν κρυφά από τους φρουρούς, δέχεται και με κίνδυνο της ζωής της κρύβει και προστατεύει αυτόν τον μοναδικό θησαυρό. Γίνεται η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς.

Sampson, Freya, Η γυναίκα της βιβλιοθήκης : μυθιστόρημα (Μίνωας , 2021)

Όταν η βιβλιοθήκη του χωριού κινδυνεύει να κλείσει, ο Στάνλεϊ, ο συνταξιούχος κύριος  που έρχεται για τους υπολογιστές και τα σταυρόλεξα, η τρελούτσικη κυρία Β. που δεν βρίσκει ποτέ ένα βιβλίο  να της αρέσει και η έφηβη Σαντάλ που απλώς χρειάζεται ένα ήσυχο μέρος για να μελετήσει, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στο δημοτικό συμβούλιο, προσπαθούν να πείσουν την Τζουν Τζόουνς, τη μοναχική και ντροπαλή βιβλιοθηκάριο,  να τους βοηθήσει. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Τζουν να αλλάξει ριζικά και να ανοιχτεί προς την  κοινωνία. Θα τα καταφέρει άραγε;

George, Nina, Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο (Κλειδάριθμος, 2016 )

Υπάρχει πάντα ένα βιβλίο για να ανακουφίσει  την ψυχή. Έτσι, στο «Λογοτεχνικό φαρμακείο», το πλωτό βιβλιοπωλείο του, ο Ζαν Περντί δίνει μυθιστορήματα όπως ο φαρμακοποιός δίνει φάρμακα για καλύτερη ζωή. Είκοσι ένα χρόνια πριν, και ενώ κοιμόταν, η Μανόν  του άφησε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα το οποίο όμως δεν τόλμησε ποτέ να ανοίξει. Αλλά φτάνει ένα καλοκαίρι που δεν είναι σαν τα άλλα και ο Ζαν Περντί θα δραπετεύσει από το βιβλιοπωλείο για να κάνει ένα ταξίδι στη χώρα των αναμνήσεων, στην καρδιά της Προβηγκίας, πριν επιστρέψει στην πραγματική ζωή.

Zusak, Markus, Η κλέφτρα των βιβλίων (Ψυχογιός, 2014 )

Ναζιστική Γερμανία. Η Λίζελ και ο αδελφός της στέλνονται από τη μητέρα τους να υιοθετηθούν από ένα ζευγάρι. Στο δρόμο όμως ο αδελφός της πεθαίνει. Στην κηδεία του ή Λίζελ κλέβει το πρώτο της βιβλίο παρ’ όλον ότι δε ξέρει να διαβάζει. Ο θετός της πατέρας της μαθαίνει  και από τότε κλέβει το ένα βιβλίο μετά το άλλο και τα μοιράζεται με τους γύρω της. Αυτή είναι μια απλοϊκή περιγραφή ενός σπουδαίου βιβλίου που δεν χωράει σε πέντε γραμμές περίληψης.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69