tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η περιορισμένη χρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού αποδυναμώνουν σημαντικά το ρόλο των βιβλιοθηκών

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Future Library, με έδρα τη Βέροια, το περασμένο διάστημα (Μάιος – Ιούλιος 2022) διεξήγαγε έρευνα με σκοπό να καταγράψει την τρέχουσα κατάσταση των δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας μας. Στην έρευνα συμμετείχαν 100 βιβλιοθήκες (73 δημοτικές και 27 δημόσιες βιβλιοθήκες).

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι η περιορισμένη χρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού αποδυναμώνουν σημαντικά το ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν οι βιβλιοθήκες της χώρας μας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι οι βιβλιοθήκες αντέχουν στο χρόνο και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν, στην πλειοψηφία τους, με τον ζήλο και τις προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού να εξυπηρετούν το κοινό.

Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο επικείμενο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, στις 22 Σεπτεμβρίου με θέμα «Δίκτυο Future Library: Τοπικές Κοινωνίες και Βιβλιοθήκες». Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας εισήγησης θα παρουσιαστεί η πιλοτική ψηφιακή εκστρατεία με σύνθημα «Βιβλιοθήκες για Όλους και Όλες» στα κοινωνικά δίκτυα για 10 Βιβλιοθήκες που εγκαινίασε η  Future Library  με στόχο να τονώσει την ψηφιακή παρουσία των Βιβλιοθηκών στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και να ισχυροποιήσει το βαθμό σύνδεσης με το κοινό που διατηρούν στον τόπο τους. 

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών με θέμα «Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Μετασχηματίζονται: Προοπτικές Και Προκλήσεις», που θα διαρκέσει συνολικά 3 ημέρες, θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά και διαδικτυακά. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Παράλληλα, ο οργανισμός Future Library, επιτελώντας τους σκοπούς του, προχωρά στον προγραμματισμένο εμπλουτισμό των συλλογών 12  βιβλιοθηκών με 5.000 βιβλία επιλεγμένων εκδοτών, στα πλαίσια της δράσης "Ανάπτυξη Συλλογών Δημόσιων & Δημοτικών βιβλιοθηκών" για το 2022. Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε).

Ένα θετικό βήμα προς την ανεύρεση λύσεων και πόρων για τη συνεχή υποστήριξη των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών αποτελεί και η συνεχής εξωστρέφεια του φορέα μέσω σύναψης συνεργασιών με ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Μια τέτοια κίνηση αποτελεί και η συζήτηση που γίνεται για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Future Library και του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. 

Θέλετε να συμμετέχετε στον εμπλουτισμό των συλλογών των βιβλιοθηκών;

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: info@futurelibrary.gr ή στο τηλέφωνο 2331024494 

Λίγα λόγια το φορέα Future Library

Η Future Library είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την πόλη της Βέροιας. Ιδρύθηκε το 2011 και στοχεύει στην υποστήριξη του ρόλου και της αξίας των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών της χώρας μας. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα συνεργάζεται με βιβλιοθήκες και τις τοπικές τους κοινότητες. Από το 2012, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου ( Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), έχει δωρίσει 42,476 βιβλία σε 73 βιβλιοθήκες.

Δείτε τις Βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο Δίκτυο Future Library το 2022 εδώ.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69