tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βιβλιοθήκες για όλους και όλες

Στοιχεία από μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι οι Βιβλιοθήκες και τα Μουσεία είναι βαθιά συνδεδεμένα με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Το παράδειγμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας με τα 35000 μέλη (60% του πληθυσμού της πόλης) που παρέλαβε το 2010 το βραβείο «πρόσβαση στη γνώση» του ιδρύματος Bill and Melinda Gates συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη θέση και τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξουν οι Βιβλιοθήκες με το κοινό σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Η πανδημία τα δυο τελευταία χρόνια ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, που προσφέρουν οι βιβλιοθήκες ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της κοινότητας που εξυπηρετούν. Το ίδιο διάστημα, τα ψηφιακά εργαλεία αναδείχθηκαν σε πολυδύναμα και σαρωτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλληλεπίδρασης, έτσι και η έντονη παρουσία των βιβλιοθηκών μέσα σ’ αυτά αποτελεί πια μονόδρομο.

Το δίκτυο βιβλιοθηκών Future Library από την ίδρυσή του στηρίζει με κάθε τρόπο τις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες και τις ενθαρρύνει να συγχρονίζονται με τις ανάγκες του κοινού, να κοινωνικοποιούνται και  να προβάλουν τη διαχρονικότητά τους με σύγχρονο τρόπο.  

Τον Μάιο 2022 το Future Library εγκαινίασε μία ψηφιακή εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα, που θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου, με moto «Βιβλιοθήκες για όλους και όλες» και στόχο την τόνωση της ψηφιακής παρουσίας 10 βιβλιοθηκών από διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες.

Ο συνιδρυτής και διευθυντής της Future Library, κ. Ιωάννης Τροχόπουλος αναφέρει: «Πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών και νομίζουμε ότι το σύνθημά μας «Βιβλιοθήκες για όλους και όλες» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από κάθε άλλη χρονική περίοδο».

Παράλληλα, ο οργανισμός, διεξάγει στοχευμένη έρευνα προκειμένου να αποσαφηνίσει ποια είναι η τωρινή εικόνα των βιβλιοθηκών της χώρας σήμερα με στόχο την εφαρμογή πρακτικών για την υποστήριξή τους και στο μέλλον. Οι υπεύθυνοι των βιβλιοθηκών έχουν κληθεί να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με στόχο να καταγράψουν τις υπηρεσίες και τις υποδομές που παρέχουν,  ειδικά τώρα, μετά την πανδημία. Ήδη μέχρι και την Τρίτη 31 Μαΐου του 2022, 104 Βιβλιοθήκες είχαν συμπληρώσει και υποβάλει τα στοιχεία της έρευνας. Με τη μικρή παράταση που δόθηκε είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των βιβλιοθηκών που θα είναι μέλη του δικτύου Future Library θα ξεπεράσει τις 120. 

Αυτές οι δυο πρωτοβουλίες εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο οι βιβλιοθήκες λειτουργούν σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο που συνδέονται με το κοινό τους, που διαχειρίζονται τα μέσα, στη στρατηγική της ψηφιακής τους  παρουσίας, αν φυσικά ακολουθούν κάποια στρατηγική, προβαίνοντας και σε μια αποτίμησή τους.

Είναι απαραίτητο, αλλά έχει και γενικό ενδιαφέρον, να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο «βιβλιοθήκη», να αμβλύνουμε την απόσταση της με το κοινό και να τονώσουμε το βαθμό εμπλοκής της τόσο με το δίκτυο που στέκεται υποστηρικτής στο πλάι της, όσο και με το κοινό του τόπου της.

Σε αυτή τη δράση του Future Library συμμετέχουν και η κ. Αφροδίτη Μάλλιαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, ΔΙΠΑΕ που έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια της όλης έρευνας και η Χάρις Πατσαβούρα, απόφοιτη Δημοσίων Σχέσεων και επικοινωνίας με ειδίκευση στα ψηφιακά μέσα, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ψηφιακής εκστρατείας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον σκοπό και τις δράσεις του οργανισμού Future Library μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του οργανισμού:  www.futurelibrary.gr 

Οι 10 βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην 1η  καμπάνια:

 1. Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης
 2. ΒΙΟΧΑΛΚΟ βιβλιοθήκη – Κοινωφελές ίδρυμα Στασινόπουλου
 3. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
 4. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας
 5. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
 6. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας
 7. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς
 8. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας
 9. Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορεστιάδας
 10. Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69