tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Συζητώντας με τους επισκέπτες μιας από τις πρότυπες Βιβλιοθήκες της χώρας μας, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας αποτελεί έναν πρότυπο οργανισμό πολιτισμού. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει μοιραστεί με τους επισκέπτες της παραπάνω από 1 εκατομμύριο βιβλία, έχει διαδράσει μαζί τους με περισσότερες από χίλιες εκδηλώσεις, ενώ τα μαθήματά τα έχουν απολαύσει τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά της περιοχής!

Εδώ, μιλάμε με κάποιους από τους χρήστες της, θέτοντάς τους 5 απλές ερωτήσεις:

1. Θυμάστε την πρώτη φορά που επισκεφτήκατε τη βιβλιοθήκη; Πότε ήταν και τι σας έκανε να την ξαναεπισκεφτείτε;

2. Πόσο συχνά επισκέπτεστε τη βιβλιοθήκη και τι είναι αυτό το οποίο σας έλκει σ’ αυτή;

3. Πέρα από το προφανές, την ανάγνωση βιβλίων, ποιες άλλες υπηρεσίες της αξιοποιείτε και σε τι σας είναι χρήσιμες;

4. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας είναι ένας πολυχώρος που περιλαμβάνει την γνώση σε μια ποικιλία διαφορετικών μορφών (βιβλία, υπολογιστές, σεμινάρια κ.λπ.). Πόσο βοηθητική είναι για εσάς;

5. Πώς νιώσατε που η "δικιά σας" βιβλιοθήκη βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates το 2010;

Ας απολαύσουμε τις απαντήσεις τους:

Θανάσης Μπακάλης, 21 χρονών

 

1. Η πρώτη μου επαφή με τη Βιβλιοθήκη ήταν όταν επισκεπτόταν το δημοτικό σχολείο, στο χωριό που κατοικώ, η Κινητή Βιβλιοθήκη. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς τα παιδιά της περιφέρειας να «μπούμε σε λεωφορείο με βιβλία…». Επισκέφθηκα πρώτη φορά το κτίριο της Βιβλιοθήκης, όταν ήμουν 14 χρονών. Αισθάνθηκα περίεργα, γιατί πρώτη φορά βρισκόμουν σε έναν χώρο με τόσα βιβλία. Η αγάπη μου για τη λογοτεχνία με έκανε να ξανάρθω και να είμαι επισκέπτης ως σήμερα.

2. Επισκέπτομαι τη Βιβλιοθήκη μας, όσο πιο συχνά γίνεται. Γνωρίζοντας το εξαιρετικό προσωπικό της και βλέποντας ότι είναι κοντά στον αναγνώστη, νιώθω πολύ ζεστά και οικεία. Θα μπορούσα να πω ότι, με ωθούν να επισκέπτομαι τη Βιβλιοθήκη συνεχώς. Επιπλέον, είναι ο πλούτος και η ποιότητα των βιβλίων που με ελκύουν.

3. Αξιοποιώ το Αναγνωστήριο για μελέτη και έρευνα, γιατί θεωρώ ότι, είναι ο καταλληλότερος τόπος για διάβασμα. Υπάρχει ησυχία και εκπέμπει μια ιδιαίτερη «πνευματικότητα» που σε κάνει να χάνεσαι με τις ώρες μέσα στο βιβλίο.

4. Η Βιβλιοθήκη μας, μέσω των πολυεπίπεδων δραστηριοτήτων της, δίνει όλα τα απαραίτητα εφόδια, για να καλύψει ο αναγνώστης και γενικά ο επισκέπτης τις ανάγκες του. Προχωρά όμως και λίγο παραπέρα, παρέχει την ευκαιρία στον καθένα να αποκτήσει πληροφορίες και γνώσεις που επιθυμεί.

5. Το βραβείο που έλαβε η Βιβλιοθήκη, με γέμισε χαρά και υπερηφάνεια. Αυτό συμβαίνει διότι, είδα κόσμο να συζητά για το βραβείο, να χαίρονται για αυτή τη διάκριση και να αναφέρουν τη Βιβλιοθήκη ως «στολίδι» της πόλης. Η Βιβλιοθήκη μας έγινε παντού γνωστή, βρέθηκα σε άλλες πόλεις, σε άλλες βιβλιοθήκες και άκουσα να μιλάν για τη Βέροια και τη βιβλιοθήκη της. Φυσικά, η χαρά μου έγινε ακόμα πιο μεγάλη όταν είδα ότι το βραβείο  αξιοποιήθηκε  με τον πιο σωστό τρόπο, είδα το μεράκι και τον κόπο του έμψυχου δυναμικού της.

Ισαβέλλα Κωνσταντούδη, 60 χρονών

 

1. Ήμουν πολύ μικρή όταν ήρθα πρώτη φορά στη Βιβλιοθήκη, πήγαινα σχολείο. Ξαναεπισκέφθηκα τη βιβλιοθήκη για να δανειστώ βιβλία λογοτεχνίας ή χρήσιμα βιβλία για τις εργασίες μου.

2. Επισκέπτομαι τη Βιβλιοθήκη, πολύ συχνά. Με ελκύουν τα βιβλία, ο ωραίος χώρος και η αισθητική του καθώς και η συμπεριφορά των ανθρώπων που εργάζονται στη Βιβλιοθήκη. Επίσης, με ελκύουν οι εκδηλώσεις και οι ημερίδες που συχνά διοργανώνονται.

3. Χρησιμοποιώ την τεχνολογία, άλλωστε η πρώτη μου επαφή με αυτή και ειδικότερα με το internet, έγινε μέσα από τη Βιβλιοθήκη.

4. Παρακολουθώ σε όλους τους τομείς τις δράσεις της Βιβλιοθήκης, που με ενδιαφέρουν. Η γνώση που αποκτώ είναι σπουδαία, γιατί οι δράσεις αυτές μου ανοίγουν καινούργιους δρόμους σε νέα αντικείμενα.

5. Νιώθω υπερήφανη για αυτό το βραβείο από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, που πήρε η Βιβλιοθήκη και της άξιζε. Επίσης να προσθέσω ότι, έχω επισκεφθεί και άλλες βιβλιοθήκες στο εξωτερικό, όπου είχαν καλές δομές, πλούσιο υλικό αλλά το προσωπικό δεν ήταν τόσο φιλικό και εξυπηρετικό.

Βασίλης Μαυράγκανος, 36 ετών

 

1. Ήμουν γύρω στα 10, όταν ήρθα πρώτη φορά στο παλιό κτήριο της Βιβλιοθήκης. Η αγάπη μου για το βιβλίο με οδηγεί ως και σήμερα στη βιβλιοθήκη.

2. Επισκέπτομαι τη Βιβλιοθήκη δύο φορές τον μήνα. Το οικείο περιβάλλον, η ποιότητα και η ποσότητα των βιβλίων με έλκουν στη Βιβλιοθήκη μας.

3. Εκτός από την ανάγνωση, που με βοηθούν πολύ, ο χώρος του Αναγνωστηρίου και η πλούσια βιβλιογραφία. Παλιότερα χρησιμοποιούσα  τους υπολογιστές για τις εργασίες μου και για περιήγηση στο διαδίκτυο. Επίσης χρησιμοποίησα το σύγχρονο studio ηχογραφήσεων, λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησης μου με τη μουσική.

4. Η γνώση που παίρνω από τη Βιβλιοθήκη μας είναι ιδιαίτερα βοηθητική, γιατί διευρύνει τους πνευματικούς μου ορίζοντες και μάλιστα όχι μόνο τους δικούς μου ορίζοντες αλλά και των συμπολιτών μου.

5. Νιώθω το λιγότερο υπερήφανος τόσο για τη βράβευση της βιβλιοθήκης μας, όσο και της πόλης μου. Η Βιβλιοθήκη είναι κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μου και η αναγνώρισή της διεθνώς, με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Μαρία Μιχαηλίδου, 29 ετών

 

1. Επισκέφθηκα τη Βιβλιοθήκη πρώτη φορά, όταν ήμουν στο Δημοτικό λόγω εκπαιδευτικής εκδρομής. Ήρθα ξανά για ανάγνωση βιβλίων στο Αναγνωστήριο και γιατί στην εκδρομή ενθουσιάστηκα με το πλήθος των βιβλίων και ειδικά των παραμυθιών.

2. Επισκέπτομαι τη Βιβλιοθήκη 1 φορά τον μήνα. Με ελκύει σε αυτήν, η αγάπη μου για την αστυνομική λογοτεχνία καθώς και η ηρεμία που νιώθει κανείς όταν μπαίνει στη βιβλιοθήκη.

3. Χρησιμοποιώ τον δανεισμό φωτογραφικών μηχανών, το Αναγνωστήριο, τους υπολογιστές και ανά διαστήματα παρακολουθώ επιμορφωτικά μαθήματα για ενήλικες. Οι υπηρεσίες αυτές συμβάλλουν στη διεύρυνση των επαγγελματικών οριζόντων μου.

4. Η γνώση είναι σημαντική για προσωπική ανέλιξη. Όλες οι υπηρεσίες, προσφέρουν τέτοια γνώση που καλύπτουν πολλούς τομείς της καθημερινότητας και των ενδιαφερόντων μου.

5. Η βράβευση στην αρχή, μου προκάλεσε έκπληξη καθώς δεν γνώριζα τις υπηρεσίες που προσέφερε η Βιβλιοθήκη. Άρχισα να ψάχνω τον λόγο που βραβεύτηκε και συνειδητοποιώντας τον πλούτο της βιβλιοθήκης μας, ένιωσα υπερηφάνεια που μια μικρή πόλη διαθέτει μία τόσο «μεγάλη» βιβλιοθήκη.

Γιώργος Ρουκάς, 25 χρονών

 

1. Η πρώτη φορά που επισκέφθηκα τη βιβλιοθήκη ήταν όταν ήμουν 6 χρονών. Δύο πράγματα με έκαναν να την ξαναεπισκεφθώ: πρώτον ένα τρισδιάστατο βιβλίο γιατί με έβαλε στη διαδικασία αναζήτησης και άλλων βιβλίων και δεύτερον ο πολύ φιλόξενος και ήσυχος χώρος.

2. Λόγω της καθημερινότητας και των συνθηκών, έχουν μειωθεί οι επισκέψεις μου στη Βιβλιοθήκη. Ωστόσο, προσπαθώ να έρχομαι 2 φορές τον μήνα. Δεν είναι μόνο ένα πράγμα αυτό που με ελκύει, είναι ο χώρος, η αγάπη για τα βιβλία, το προσωπικό και οι υπηρεσίες που προσφέρονται.

3. Τα τελευταία χρόνια, δανείζομαι τις φωτογραφικές μηχανές, χρησιμοποιώ το scanner για ψηφιοποίηση αρχείων και τον αυτόματο δανεισμό για να αποφύγω τον συνωστισμό.

4. Για εμένα, η βιβλιοθήκη είναι ναός της Δημοκρατίας. Έτσι, ζώντας σε μια τόσο πλούσια βιβλιοθήκη, θεωρώ πως οι γνώσεις που παίρνω, είναι πολύπλευρες.

5. Νομίζω ότι, η περηφάνεια θα ήταν κάτι το αυτονόητο. Εγώ όμως πέρα από αυτό το συναίσθημα, ένιωσα το χρέος να σταθώ δίπλα σε αυτήν, αρχικά ως χρήστης των υπηρεσιών της και μετέπειτα ελπίζω να καταστώ αρωγός αυτής.

Πηγή: https://www.debop.gr/

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69