BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Το ατμοσφαιρικό graphic novel "Γρα Γρου" παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το ατμοσφαιρικό graphic novel "Γρα Γρου" παρουσιάστηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, σε  μία εκδήλωση που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη, το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις Ίκαρος.

Το graphic novel «Γρα-Γρου» αποτελεί έργο των Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού στο σενάριο, του Θανάση Πέτρου στην εικονογράφηση και σε μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη.

Στην έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα promo βίντεο από το βιβλίο και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Γιάννης Καισαρίδης.

Ο κ. Καισαρίδης μίλησε για το χωριό της Καστανιάς, την ιστορία του Γρα-Γρου και των οικογενειών που είχαν αναλάβει την λειτουργία του και τέλος για το βιβλίο.

“Το 1925, στο ύψος της Καστανιάς, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βέροιας - Κοζάνης χτίστηκε ένα μικρό χάνι, που μετά λειτούργησε ως κουρείο κι έπειτα ως εστιατόριο. Για χρόνια λειτούργησε από την οικογένεια του Χρήστου Χειμωνίδη, στην συνέχεια πέρασε στα χέρια του Γεωργίου Λιανίδη κι έκλεισε τον κύκλο του, στα χέρια της οικογένειας Τριανταφυλλίδη. Το 2004 έκλεισε το Γρα-Γρου, μετά την έναρξη λειτουργίας της Εγνατίας Οδού. Λίγο αργότερα το κτήριο του εστιατορίου κατεδαφίστηκε. Το τέλος του 2017 ‘άνοιξε’ και πάλι το Γρα-Γρου. Ο τόπος γεμάτος από βιώματα και ιστορίες συμβάντων. Τοπόσημο του χώρου και του χρόνου το Γρα-Γρου. Επί 80 χρόνια υπήρξε καταφύγιο, αυτοκινητιστών, ιστοριών, συμβάντων, ανθρώπινων προβλημάτων, γευστικών αναζητήσεων.

Οι δημιουργοί του κόμικ μέσω του δικού τους τρόπου προσέγγισης ενσωματώνοντας ιστορίες, πραγματικότητες, φαντασία, τεχνοτροπίες, ήχους, γεύσεις, το Γρα-Γρου καταφέρνει να βρει αλλά και να γίνει και πάλι καταφύγιο. Το Γρα-Γρου αναδύεται και πάλι μέσα από το graphic novel και συνεχίζει την πορεία του μέσα στον χρόνο.

Οι τρεις δημιουργoί έχουν χτίσει ένα πρωτότυπο εικονογραφήγημα. Ο τρόπος που οργανώθηκε το υλικό, οι θεματικές ενότητες, το κλίμα μυστηρίου… μια εξαιρετική δουλειά μυθοπλασίας και εικόνων αναμειγνύουν με μαεστρία στοιχεία του φανταστικού με  πραγματικά γεγονότα της περιοχής. Το πολυεπίπεδο  graphic novel γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό, συνοδεία του εικονικού soundtrack που συνέθεσε ο Μιχάλης Σιγανίδης.

Το Γρα-Γρου δεν πρέπει να κλείσει, είναι πυρήνας!”, είπε.

Κλείνοντας ο κ. Καισαρίδης ανέγνωσε ένα απόσπασμα ενός κειμένου του, που είχε γράψει το 1995, προς τιμήν των αυτοκινητιστών που διέσχισαν το ύψωμα της Καστανιάς και βρήκαν καταφύγιο στο Γρα-Γρου.

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι δημιουργοί του graphic novel, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός και Θανάσης Πέτρου.

Όπως είπαν ήθελαν να επιστρέψουν το Γρα-Γρου στον τόπο του. Ως βορειοελλαδίτες ήθελαν να αποτίσουν έναν φόρο τιμής σε αυτό υπέροχο μέρος, που στις μνήμες των περισσοτέρων έχει κάτι το μαγικό. Αυτό το βιβλίο είναι η δική τους εκδοχή για το τι είναι το Γρα-Γρου για αυτούς.

“Η ιστορία είναι φανταστική. Η αρχική εικόνα ήταν μία γέφυρα που χάνεται στην ομίχλη. Που χάνεται στο απέναντι, δεν είναι σαφές τι είναι. Υπάρχει ένα κάλεσμα, αλλά δεν είναι σαφές γι αυτόν που το περνάει τι ακριβώς είναι. Αυτή η ασαφής ομίχλη ενώθηκε με τις μνήμες με την ομίχλη του Βερμίου. Με την περιοχή που ήταν το τοπόσημο Γρα-Γρου. Το εστιατόριο Γρα-Γρου είχε μία μαγική ιδιότητα. Ήταν ένα καταφύγιο, με την αίσθηση της ζεστασιάς… Είναι ένας χώρος αναμονής και συνάντησης των ανθρώπων που καλούνται να περάσουν την γέφυρα. Να πάρουν μία σημαντική απόφαση”, είπαν.

Για την εικονογράφηση ο κ. Πέτρου είπε ότι έπρεπε να κάνει έρευνα. Έπρεπε να ζήσει την ιστορία του τόπου και να την αποτυπώσει στο μυαλό του. Δυστυχώς δεν υπήρχαν πολλές φωτογραφίες για να πάρει ιδέες για το πώς ήταν στην πραγματικότητα το Γρα-Γρου. Στάθηκε  σε μαρτυρίες κατοίκων που ζουν στην Καστανιά. Προσπάθησε να απεικονίσει ένα μέρος που δεν το επισκέφθηκε ποτέ και ζήτησε από το κοινό να επισημάνει τις διαφοροποιήσεις.

Αφού μίλησαν για την ιδέα και το πώς στήθηκε το βιβλίο, μίλησαν εκπρόσωποι των οικογενειών που λειτουργούσαν το Γρα-Γρου ως εστιατόριο. Ο γιος του κ. Λιανίδη ανέφερε μνήμες, γεγονότα και ιστορικά στοιχεία. Όπως είπε το όνομα Γρα-Γρου σημαίνει κίνηση, σαματάς από τον θόρυβο των αυτοκινήτων.

Τον λόγο έπειτα πήραν κι άλλοι θεατές που είχαν μνήμες από το Γρα-Γρου. Άλλοι το θυμόντουσαν όταν πήγαιναν στην προσκοπική κατασκήνωση και το παρομοίασαν ως πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Άλλοι θυμήθηκαν το φαγητό που έτρωγαν. Το σπεσιαλιτέ λάχανο με χοιρινό, φασολάδα και ρυζόγαλο. Γεύσεις, χρώματα, αρώματα, συναισθήματα, εικόνες γλυκές και νοσταλγικές κατέκλεισαν τον χώρο.

Και στο τέλος ως φόρο τιμής η εκδήλωση έκλεισε με γλυκό ρυζόγαλο.

{jlex}flickr:72157663225973737{/jlex}

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69