tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ο Αστέριος Κουκούδης παρουσίασε την έρευνα του για τους Βεργιάνους Βλάχους στη Βέροια

Η Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» και ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου διοργάνωσαν την Δευτέρα 9 Μαΐου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, την ομιλία του Αστέριου Ι. Κουκούδη με τίτλο «Η ένταξη των Βεργιανών Βλάχων στην Ελληνική πολιτεία: προκλήσεις, αποκλίσεις και επιπτώσεις, (1912-1940)».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Βιβλιοθηκονόμος Βούλα Κωτσάλου, υπεύθυνη της Δημοτικής βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου». Η κα Κοτσάλου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα, για να γνωρίσουν οι παριστάμενοι έστω κι επιγραμματικά το πνευματικό του έργο, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα στα βιβλία του, τις μελέτες και τα άρθρα του, πάνω στην ιστορία και την κοινωνική ανθρωπολογία των Βλάχων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, Αποστόλης Τσαμήτρος.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο εκπαιδευτικός, ιστορικός ερευνητής & συγγραφέας Αστέριος Κουκούδης. Ο κος Κουκούδης διάβασε το κείμενο της μελέτης, η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα της έρευνάς του για τους Βεργιανούς Βλάχους, κατά τις χρονολογίες 1912 έως 1940.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα κείμενο που διαβάζεται εύκολα σαν παραμύθι, παρά τον βαρύγδουπο κι εντυπωσιακό τίτλο του, και περιέχει συγκλονιστικά ευρήματα για τους Βεργιανούς Βλάχους, από την απελευθέρωση της Βέροιας μέχρι και έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αμέσως μετά τον Μακεδονικό Αγώνα οι Βλάχοι της Βέροιας, οι επικαλούμενοι και Βεργιάνοι Βλάχοι, ήταν Οθωμανοί υπήκοοι μέχρι το 1912 και μετά την απελευθέρωση εντάσσονται στο νέο Ελληνικό κράτος, το οποίο έχει διευρυνθεί. Αναφέρθηκε στο τι ακολούθησε την περίοδο μετά τον Μακεδονικό Αγώνα, όπου οι βλάχικοι πληθυσμοί της περιοχής βρέθηκαν σε μια εμφύλια σύρραξη, που προκάλεσε πάρα πολλά θύματα, υπερασπιζόμενοι διαφορετικές εθνικές ταυτότητες και διαφορετικά εθνικά ιδεολογήματα.

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Επόμενη εκδήλωση του ΠΟΞ στην Βέροια, η ετήσια χορευτική στις 21 Μαΐου 2016, στον Χώρο Τεχνών.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69