tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε και στη Νάουσα το βιβλίο “Οι ιστορικές εκλογές του 1958 και η Ημαθία” της Ευγενίας Καβαλλάρη

Παρουσιάστηκε και στη Νάουσα (ΚΑΦΕ ΝΕΟΝ) το πρώτο βιβλίο της Ευγενίας Καβαλλάρη «Οι ιστορικές εκλογές του 1958 και η Ημαθία». Για το βιβλίο μίλησαν ο ιστορικός, καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Μαργαρίτης , η φιλόλογος κα Έφη Χριστοδούλου και η ίδια η συγγραφέας. Την εκδήλωση προλόγισε ο φιλόλογος Γιώργος Μάλλιος που παρουσίασε και το βιογραφικό της συγγραφέως.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης χαρακτήρισε το βιβλίο ως ενδιαφέρον και σημείωσε ότι αναφέρεται σε μία «αδικημένη περίοδο» (σε σχέση με αυτήν του '40) που δεν έχει μελετηθεί όσο έπρεπε, και ότι κινείται «σε βιβλιογραφική έρημο». Σημείωσε ως αρετές του βιβλίου την αξιοποίηση-ανθολόγηση πηγών και γενικότερα αρχειακού-πρωτογενούς υλικού καθώς και οι απόπειρες σύνθεσης και εξαγωγής συμπερασμάτων που επιχειρεί ξεκινώντας από το τοπικό στο γενικό αλλά και αντίστροφα. Σημείωσε χαρακτηριστικά την ανάγκη αξιοποίησης των ΓΑΚ και την «ανάγκη να πηγαίνουμε σ'αυτά χωρίς να μας κοιτούν περίεργα»

Η φιλόλογος Εφη Χριστοδούλου χαρακτήρισε το βιβλίο «πολύ ενδιαφέρον», «που σέβεται την προσωπικότητα του αναγνώστη προσφέροντας τον τη δυνατότητα για κρίση». Σημείωσε ιδιαίτερα τους παραλληλισμούς εκείνης της εποχής με το σήμερα, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές». Αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των τότε εκλογών «που προκαλούν πολύ γέλιο» και έκανε αναφορές στα αποτελέσματα στη Νάουσα (ΕΔΑ 52%) καθώς και μετέφερε οικογενειακές μνήμες για εκείνη την εποχή.

Στη συνέχεια, η συγγραφέας τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές από τη μια πλευρά ανέδειξαν πανίσχυρη την κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή, η οποία με ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη προχώρησε στην αντιμετώπιση του Κυπριακού ζητήματος και στην σύνδεση της χώρας μας με τη τότε ΕΟΚ. Από την άλλη σημειώθηκε ο καταποντισμός του Κέντρου και ο εκλογικός θρίαμβος της τότε Αριστεράς-ΕΔΑ- (Το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου). Αναδείχτηκε μάλιστα αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλοντας ως στόχους την Εθνική Ανεξαρτησία, την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Αυτά ήταν τα βασικά τα συνθήματα όπως επίσης αποδέσμευση της οικονομίας από την εξάρτηση του ξένου κεφαλαίου και ανάπτυξη προς όφελος του λαού της, ανέβασμα του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου του λαού. Και όλα αυτά μέσα σε κλίμα με διώξεις, φυλακές και εξορίες».

Είπε ακόμη ότι «η Ημαθία κινήθηκε μέσα στο γενικό πλαίσιο και εξέλεξε 2 βουλευτές της ΕΡΕ και έναν της ΕΔΑ τον Φίλιππο Περισσοράτη. Για πρώτη φορά η Αριστερά εξέλεξε βουλευτή στο νομό».

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρχε μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια του 1958, από τους Γκατζούρα Στάθη, Θεοδωρίδη Κώστα, Θεοδωρίδη Παναγιώτη, Θεοδωρίδου Κική.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69