tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Νάουσα: Μειωμένη έως 15% η παραγωγή ξινόμαυρου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

ειωμένη σε ποσοστό 10% με 15% αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή της οινοποίησιμης ποικιλίας ξινόμαυρο στην αμπελουργική ζώνη Οίνου Ονομασίας Προέλευσης Νάουσας, λόγω της παρατεταμένης ζέστης, του καύσωνα και της ανομβρίας. Επισημαίνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, στην Ημαθία, καλλιεργούνται 4.500 στρέμματα οινοποιήσιμων σταφυλιών, εκ των οποίων το 90% με την φημισμένη ποικιλία ξινόμαυρο.

Μάλιστα, όπως είπε στο ypaithros.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας και επικεφαλής του οινοποιητικού συνεταιρισμού «ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ», Γιώργος Φουντούλης,, μετά από πολλά χρόνια –λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών– παρατηρείται πρωιμότητα στην παραγωγή κατά 20 μέρες. Έτσι, ο φετινός τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με πέρυσι που η έναρξη του τρύγου έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου.

«Η μείωση στην παραγωγή του ξινόμαυρου στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας αναμένεται να κυμανθεί σε ποσοστό 10% με 15%. Στις λευκές ποικιλίες παρατηρείται μείωση έως 40%, ωστόσο αυτές καλύπτουν μικρό μέρος των εκτάσεων στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας, δηλαδή περίπου το 5% με 7%. Τη φετινή χρονιά έχουμε πρωιμότητα κατά 20 ημέρες, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε έως τώρα. Έτσι, μετά από πολλά χρόνια ο τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ πέρυσι άρχισε στις 25 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Φουντούλης.

Όπως επισημαίνουν οι οινοπαραγωγοί, φέτος επικρατεί μεγάλη ανησυχία στην περιοχή εξαιτίας της έλλειψης νερού, καθώς οι αμπελουργοί αναγκάζονται να προβούν σε συχνά ποτίσματα κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα έτη. Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες ο ΤΟΕΒ Νάουσας έχει μειώσει τις ώρες ποτίσματος, καθώς, όπως έχει γράψει το ypaithros.gr, έχει λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

ΓΡΑΦΕΙ: Θεοδωροπούλου Πόπη

Πηγή: https://www.ypaithros.gr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69