BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ημαθία: Η εξαφάνιση δύο δυναμικών καλλιεργειών

Η Ημαθία, γνωστή για την πλούσια γεωργική της παράδοση, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικές αλλαγές στον τομέα των καλλιεργειών. Δύο καλλιέργειες που ήταν ιδιαίτερα δυναμικές και απέφεραν σημαντικό εισόδημα στους αγρότες και σε μια σειρά επαγγελματιών έχουν πλέον εξαφανιστεί από την περιοχή: η βιομηχανική τομάτα και το ζαχαρότευτλο.

Καλλιέργεια Βιομηχανικής Τομάτας

Η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας ήταν κάποτε ένας από τους βασικούς πυλώνες της γεωργικής παραγωγής στην Ημαθία. Η τομάτα απαιτεί εντατική φροντίδα και προσοχή, όμως οι καλλιεργητές ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν τον απαιτούμενο χρόνο και προσπάθεια, καθώς η απόδοση ήταν αξιόλογη.

Στην περιοχή λειτουργούσαν 4-5 εργοστάσια παραγωγής σάλτσας, τα οποία όχι μόνο εξασφάλιζαν τη διάθεση της παραγωγής αλλά και δημιουργούσαν πολλές θέσεις εργασίας. Αυτές οι βιομηχανικές μονάδες παρείχαν απασχόληση σε εκατοντάδες εργαζόμενους, από τους εργάτες στους τομείς παραγωγής έως τους οδηγούς μεταφορικών μέσων και τους τεχνικούς συντήρησης.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Τα εργοστάσια παραγωγής σάλτσας έκλεισαν το ένα μετά το άλλο, και σχεδόν κανείς πλέον δεν καλλιεργεί βιομηχανική τομάτα στην Ημαθία. Οι λόγοι πίσω από αυτή την εξέλιξη είναι πολυπαραγοντικοί, περιλαμβάνοντας οικονομικές δυσκολίες, αύξηση του κόστους παραγωγής και μειωμένη ζήτηση.

tomata

Καλλιέργεια Ζαχαρότευτλου

Παρόμοια τύχη είχε και η καλλιέργεια ζαχαρότευτλου. Η παραγωγή ζαχαρότευτλου ήταν μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της Ημαθίας. Ο κάμπος της περιοχής ήταν ιδανικός για αυτή την καλλιέργεια, η οποία απαιτούσε εξειδικευμένες πρακτικές και συνεχή φροντίδα.

Εκτός από τους ίδιους τους παραγωγούς, η καλλιέργεια ζαχαρότευτλου στήριζε οικονομικά και μια σειρά επαγγελμάτων όπως οι τευτλοεξαγωγείς, οι μεταφορείς, καταστήματα ελαστικών και συνεργεία. Το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ λειτουργούσε ως βασικός αποδέκτης της παραγωγής, δημιουργώντας πολλές εποχικές θέσεις εργασίας και προσφέροντας σταθερό εισόδημα στην τοπική οικονομία.

Δυστυχώς, με το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης, η καλλιέργεια ζαχαρότευτλου στην Ημαθία εξαφανίστηκε. Οι αγρότες στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες, ενώ οι επαγγελματίες που εξαρτώνταν από αυτή τη δραστηριότητα έχασαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους.

Η Επόμενη Μέρα

Οι αγρότες και οι επαγγελματίες της Ημαθίας προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αν και κάποιες άλλες καλλιέργειες έχουν αναλάβει να καλύψουν το κενό, η απώλεια των βιομηχανικών τοματών και των ζαχαρότευτλων παραμένει αισθητή.

Η τοπική αγροτική κοινωνία καλείται να βρει νέες λύσεις και να επανακαθορίσει τη γεωργική και οικονομική της ταυτότητα. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά το αγροτικό εισόδημα έχει πέσει κατακόρυφα και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλη την τοπική οικονομία. 

Η εξαφάνιση της καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας και ζαχαρότευτλου από την Ημαθία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της περιοχής. Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν μόνο τους αγρότες αλλά και μια σειρά επαγγελματιών και την τοπική οικονομία συνολικά. Οι νέες συνθήκες απαιτούν προσαρμογή και καινοτομία για να περάσει η Ημαθία σε φάση ανάκαμψης.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69