tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα

Της Τουπεκτσή Λίνας, Φοιτήτριας Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 

Ο γεωργικός τομέας στην Ευρώπη αντιμετωπίζει δυο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο αφορά την γήρανση του πληθυσμού, παρόλο ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια υλοποιούνται προγράμματα υποστήριξης για νέους αγρότες και το γεγονός ότι το πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020 προβλέπει εννέα στόχους, ένας από τους οποίους είναι η ανανέωση των γενεών.

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι ο ρόλος και η συμμετοχή των γυναικών αφού τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι κατά μέσο όρο περίπου το 30% των εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης από γυναίκες με σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.

Οι γυναίκες έχουν πολυλειτουργικό ρόλο για την αναζωογόνηση της υπαίθρου ως χώρου διαβίωσης και κοινωνικής δραστηριότητας. Η γυναίκες επιστήμονες (γεωπόνοι, δασολόγοι, κλπ) αλλά και οι γυναίκες αγρότισσες έχουν κεντρικό ρόλο  για την ανάδειξη της πραγματογνωσίας και ικανότητας τους στον πρωτογενή τομέα.

Είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος η ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών που θα διευκολύνουν την γυναίκα στην ύπαιθρο και θα δημιουργούν προοπτικές και ευκαιρίες απασχόλησης που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα με επαρκείς αναπτυξιακές δυνατότητες. Η τεχνολογία επίσης με τον ερχομό της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θα πρέπει να καταστεί προσβάσιμη από όλους με ισότητα ευκαιριών και μέσω αυτής την προώθηση γυναικείων μορφών επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο.

H ειδική γεωργική κατάρτιση και η παροχή συμβουλών από γυναίκες για τις γυναίκες θα πρέπει  να επεκταθεί, με ευκταίο αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου γυναικών στον πρωτογενή τομέα.

Έχουμε χρέος σαν γυναίκες γεωπόνοι μαζί με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συλλογικούς φορείς να ενθαρρύνουμε το επιχειρηματικό πνεύμα και τις πρωτοβουλίες των γυναικών, μέσω της προώθησης της γυναικείας ιδιοκτησίας, των δικτύων γυναικών επιχειρηματιών, και την διαμόρφωση συνθηκών πλαισίου στο χρηματοπιστωτικό τομέα ώστε να είναι δυνατή για τις γυναίκες επιχειρηματίες της υπαίθρου η πρόσβαση σε επενδύσεις και δάνεια.

Τέλος οι γυναίκες στις αγροτικές περιοχές θα πρέπει να αποκτήσουν προσόντα και κατάρτιση ως παραγωγοί και επιχειρηματίες, να εξαλειφθεί κάθε είδους διάκριση κατά των γυναικών στην εργασία και να βελτιωθούν τα προγράμματα κατάρτισης των γυναικών με πρόσβαση σε μεταπτυχιακή εκπαίδευση και σε ειδικευμένες σειρές γεωπονικών μαθημάτων.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69