tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Απόσυρση ποσότητας ροδάκινων ζητούν φορείς της Ημαθίας

Την απόσυρση ποσότητας ροδάκινων για να αποσυμφορηθεί η αγορά, να γίνει καλύτερα η διακίνηση του προϊόντος και να αυξηθούν οι τιμές, ζητούν φορείς της Ημαθίας. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των ζητημάτων.

Τα ζητήματα αναδείχθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου και ιδιώτη εξαγωγέα Στέφανο Αποστολίδη και τον πρόεδρο των ομάδων παραγωγών Χρήστο Γιαννακάκη. Ο κ. Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε σε ποσότητες μικρόκαρπων ακατάλληλων για εμπορία που πρέπει να αποσυρθούν. Ο κ. Αποστολίδης είπε ότι στα ψυγεία οργανώσεων και ιδιωτών βρίσκονται συσωρευμένες ποσότητες 6 εκ. Κιλών που πρέπει να αποσυρθοΰν για να ισορροπήσει η αγορά. Ο Χρήστος Γιαννακάκης σημείωσε ότι η αγορά είναι καθισμένη, οι τιμές δεν είναι καλές και η Ισπανία που είχε φέτος πρωιμότητα, κυριάρχησε στην διεθνή αγορά. Αυτό που τόνισαν και οι τρεις ήταν ότι μέσα από κρατικές ενισχύσεις πρέπει να διατεθεί ένα κονδύλι (De minimis) για να γίνεται όταν χρειάζεται απόσυρση που θα οδηγεί σε αποσυμφόρηση της κατάστασης.

rodsid 0950

Από την πλευρά των αγροτικών συλλόγων οι Τάσος Χαλκίδης και Μάκης Αντωνιάδης υποστήριξαν ότι είναι πολύ νωρίς για κινδυνολογία. Οι κ. Βοργιάδης, Τσιουλάκος μίλησαν για θέσπιση κατώτατης εγγυημένη τιμής.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν η έλλειψη διαθέσιμων φορτηγών για την διακίνηση των προϊόντων.

 rodsis 0951

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Μετά τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των εκπρωσώπων όλων των φορέων, καταγράφηκαν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη διάθεση επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής με συμμετέχοντες από το σύνολο των φορέων.

Λόγω της αυξημένης παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, της πτώσης της κατανάλωσης, της κατακρήμνισης των τιμών διάθεσης, σε συνδυασμό με τις μακροχρόνιες πλέον συνέπειες του Ρωσικού εμπάργκο και των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, συντάχθηκε έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Αραχωβίτη, ζητώντας την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των τιμών.

Τονίζεται ότι, μετά από τις πρώτες κιόλας μέρες τις συγκομιδής, έχουν συσσωρευτεί στα ψυγεία των εξαγωγικών φορέων, ιδιωτών και συνεταιρισμών, ποσότητες άνω των 10.000 τόνων, ενώ επίκειται τις επόμενες 10 με 15 ημέρες η συγκομιδή άνω των 40.000 τόνων επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.

Στο έγγραφο γίνεται μνεία του αντίστοιχου προβλήματος των ισπανικών φορέων, όπου ήδη η Κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να αποσύρει από την αγορά 30.000 τόνους των συγκεκριμένων προϊόντων και να εγκρίνει κρατική ενισχυτική χρηματοδότηση 14.300.000€.

Θέτοντας υπόψη του Υπουργού τα παραπάνω, ζητήθηκε άμεση συνάντηση, με σκοπό την καταγραφή των αδιάθετων ποσοτήτων στις ενότητες Ημαθίας, Λάρισας και Πέλλας και την λήψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του Υπουργείου.

Το κείμενο συνυπογράφουν:

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας

Διοικητικό Συμβούλιο Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας

Ιδιώτες εξαγωγείς:

  1. Tasty fruit Αποστολίδης – Νικολόπουλος

  2. Πλωμαρίτης Κώστας

  3. Αλεξιάδης Φώτης

  4. Νέγκας Νικόλαος

  5. Αφοί Καλαϊτζίδη

  6. IRA Fruit Ραφαηλίδης Θεόφιλος

Οργανώσεις Παραγωγών – Συνεταιρισμοί:

  1. Α.Σ. Νέος Αλιάκμων

  2. Α.Σ. Μέσης

  3. Α.Σ. Μελίκης

  4. Α.Σ. Venus

  5. Α.Σ. Νάουσας

  6. ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας

  7. Α.Σ. Επισκοπής

  8. ΑΣΟΠ Επισκοπής

  9. Α.Σ. Μίεζας

  10. Α.Σ. Αγ. Κωνσταντίνος

  11. Κοινοπραξία Μελίκης

  12. Α.Σ. Komex

  13. Α.Σ. Ερμής

  14. Α.Σ. Ομόνοια

Αγροτικοί Σύλλογοι:

  1. Αγροτικός σύλλογος γεωργών Βέροιας

  2. Αγροτικός σύλλογος Ημαθίας

  3. Αγροτικός σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

  4. Ενιαίος αγροτικός σύλλογος Νάουσας

  5. Αγροτικός σύλλογος Αλεξάνδρειας

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69