tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Αρνητική εξέλιξη για την ελληνική κομπόστα η μείωση εισαγωγικών δασμών στα μεταποιημένα φρούτα της Νότιας Αφρικής από το 2016

komposta

Αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει για την ελληνική κομπόστα η μείωση εισαγωγικών δασμών στα μεταποιημένα φρούτα της Νότιας Αφρικής από το 2016. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών "Profel" (η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 500 επιχειρήσεις μεταποίησης σε 12 ευρωπαϊκές χώρες), Κώστα Αποστόλου, σε πρόσφατη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και τον Διευθυντή του DG Agriculture and Rural Development, στις Βρυξέλλες, έγινε γνωστό ότι τελικά θα ισχύσει η αλλαγή (μείωση) του δασμολογικού καθεστώτος για τις εξαγωγές των μεταποιημένων φρούτων της Νότιας Αφρικής προς την Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η Νότιος Αφρική για τις Η.Π.Α. έχει εισαγωγικούς δασμούς 10%, σημαίνει - σύμφωνα με τους μεταποιητές - ότι θα στρέψει το σύνολο των εξαγωγών κομπόστας στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Προχθές είχαμε (η Profel) συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον γενικό διευθυντή διαπραγματεύσεων για τις αγροτικές εμπορικές συμφωνίες στην Κομισιόν (DG Agriculture and Rural Development). Η υπόθεση έχει "κλείσει" ουσιαστικά με την αποδοχή της συμφωνίας από τα κοινοβούλια. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι από το 2016 θα ξεκινήσει η μείωση του ήδη χαμηλού και άρα προνομιακού δασμού (9%) της Νοτίου Αφρικής (για τις εξαγωγές στην Ε.Ε.) κατά μισό τις εκατό κάθε χρόνο σε βάθος δεκαετίας, αρχής γενομένης από το 2016», μας αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Profel, κ. Κώστας Αποστόλου.

Και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν ισχυρότερο ανταγωνισμό από τους νοτιοαφρικάνους αφού η παραγωγή τους είναι εξαγωγικής μορφής όπως και η ελληνική. Οι ποσότητες της κομπόστας της Νοτίου Αφρικής που προωθούνται σε εξαγωγή κυμαίνονται περίπου στους 100.000 τόνους με βασική αγορά προορισμό την Ε.Ε. Από τη στιγμή που οι δασμοί σε άλλες αγορές είναι πολύ υψηλότεροι (στην Αμερική για παράδειγμα είναι στο 18%) αντιλαμβανόμαστε ότι θα δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην ευρωπαϊκή αγορά και άρα θα επιδιώξουν να "ανεβάσουν" τις εξαγωγές τους στην Ε.Ε.».

Σύμφωνα με την Profel η Νότιος Αφρική:

  • Διαθέτει άριστες συνθήκες παραγωγής. Το κόστος παραγωγής για τις κονσέρβες φρούτων είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη: το κόστος των πρώτων υλών είναι χαμηλότερο, το κόστος εργασίας στον τομέα της παραγωγής και στα εργοστάσια είναι επίσης χαμηλότερα από ότι στην Ευρώπη, το κόστος 1 κιλού κονσέρβας είναι χαμηλότερο.
  • Είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην Ε.Ε. σε κονσερβοποιημένα ροδάκινα και βερίκοκα, και ο 2ος μεγαλύτερος εισαγωγέας κονσερβοποιημένων αχλαδιών. Σε αξία η Νότιος Αφρική είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κονσερβοποιημένων αχλαδιών.
  • Έχει την Ε.Ε. ως προτιμόμενη εξαγωγική αγορά της. Το γεγονός ότι οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής πληρώνουν υψηλότερους δασμούς κατά την εξαγωγή σε άλλες χώρες όπως οι Η.Π.Α. (16-17%) κάνει την αγορά της Ε.Ε. ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για τις εξαγωγές τους.
  • Έχει ήδη προνομιακή πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε., μέσω των ποσοστώσεων οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 3% ετησίως.

πηγή: www.agrotypos.gr 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69