BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Σε ημερίδα για την βερικοκιά το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας

Σε ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Γονιδιακή προσέγγιση για την παραγωγή ποικιλιών βερικοκιάς με ανθεκτικότητα στην ίωση sharka» (Marker Assisted Resistance to Sharka-MARS) θα συμμετέχει το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς έκθεσης φρούτων και λαχανικών «Fruit Attraction» στη Μαδρίτη.

H ίωση "Sharka" έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ελλάδα, διότι μεταδίδεται εύκολα και ταχύτατα από διάφορα είδη αφίδων, δεν γίνονται άμεσα εκριζώσεις μολυσμένου φυτικού υλικού, καθώς και επειδή διακινείται μολυσμένο φυτωριακό υλικό. Οι προσβεβλημένοι καρποί βερικοκιάς, δαμασκηνιάς και ροδακινιάς από την ίωση "Sharka" («Eυλογιά της δαμασκηνιάς») καθίστανται ακατάλληλοι για εμπορία, ενώ η διάρκεια ζωής των μολυσμένων δένδρων είναι μικρή, όπως και η παραγωγικότητά τους. Στην Ευρώπη το κόστος για τον περιορισμό της ασθένειας εκτιμάται πως είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τα τελευταία 30 χρόνια.

Ένα ευρύ πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης της βερικοκιάς διεξάχθηκε στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για την αντιμετώπιση της ίωσης σάρκας και έχουν ήδη δημιουργηθεί ανθεκτικές ποικιλίες βερικοκιάς. Σκοπός του προγράμματος "MARS" είναι να επιταχυνθεί και βελτιστοποιηθεί η διαδικασία εύρεσης νέων ανθεκτικών στην ίωση "sharka" ποικιλιών βερικοκιάς και στα πλαίσια του προγράμματος συνεχίζονται οι διασταυρώσεις για την δημιουργία νέων ποικιλιών με πολλαπλά γονίδια ανθεκτικότητας που θα είναι δυσκολότερο να ανατραπεί από στελέχη του ιού.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικοί φορείς από οκτώ χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με το Τμήμα Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και επιστημονικά υπεύθυνη τη Δρ. Παυλίνα Δρογούδη. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες, από τον Δεκέμβριο 2013 μέχρι τον Νοέμβριο 2015. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικοί φορείς από οκτώ χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με το Τμήμα Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και επιστημονικά υπεύθυνη τη Δρ. Παυλίνα Δρογούδη. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τον Νοέμβριο του 2015.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69