Μαργαρίτης Σχοινάς από τη Βέροια: «Η Ημαθία είναι ο εθνικός πρωταθλητής του πρωτογενούς τομέα»
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Στη Βέροια βρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο επαφών με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και φορείς της Ημαθίας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΕΕΠ ΝΔ Ημαθίας, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου και απαντήθηκαν ερωτήματα για ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής.
Τον υπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας, Ηλίας Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σε έναν από τους πλέον παραγωγικούς νομούς της χώρας.
Ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σχέση του με τη Μακεδονία, δήλωσε ότι γνωρίζει καλά την Ημαθία και χαρακτήρισε τον νομό «εθνικό πρωταθλητή στον πρωτογενή τομέα», επισημαίνοντας τη δυναμική που παρουσιάζει στις εξαγωγές, τη μεταποίηση και την κτηνοτροφία.
«Αν κάποιος ήθελε να δει πώς είναι ο πρωταθλητής του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, θα έπρεπε να έρθει στην Ημαθία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι έμεινε εντυπωσιασμένος από την εικόνα που συνάντησε κατά τις επαφές του.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο αλλαγών στον αγροτικό τομέα, αφήνοντας πίσω, όπως είπε, χρόνιες παθογένειες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος πληρωμών, αλλά και στον σχεδιασμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους που αναλογούν στη χώρα και οι οποίοι ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Επισήμανε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για ζητήματα όπως η ιδιότητα του αγρότη και η επιμόρφωση των παραγωγών.
Σε ερώτηση σχετικά με την πολυσυζητημένη αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την καθυστέρηση στην εφαρμογή της ψηφιακής καταγραφής των εκτιμήσεων, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το υπουργείο κλήθηκε να διαχειριστεί συσσωρευμένα προβλήματα. Όπως είπε, «ένα μαύρο σύννεφο είχε συσσωρευτεί πάνω από το υπουργείο», σημειώνοντας ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η μεταρρύθμιση του συστήματος πληρωμών και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Παράλληλα, επανέλαβε ότι υπάρχει στόχευση για αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Σε άλλη ερώτηση για τον κλάδο του ροδάκινου, με τον κ. Σχοινά να υποστηρίζει πως είναι αναγκαία η λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ροδάκινου, υπογραμμίζοντας ότι οι λύσεις για τα προβλήματα του κλάδου πρέπει να προέλθουν πρωτίστως από τους ίδιους τους ανθρώπους της παραγωγής και της αγοράς.
Σε ερώτημα για την υπό ίδρυση Ακαδημία Οίνου Νάουσας, η βουλευτής Στέλλα Αραμπατζή σημειωσ θα υλοποιηθεί μέσω συνεργασίας του Συνδέσμου Οινοποιών με το Υπουργείο Παιδείας και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Σε ερώτηση για τους κτηνοτρόφους που έχασαν ζώα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί και, ως συνέπεια, στερήθηκαν επιδοτήσεις, ο υπουργός απάντησε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν βρίσκεται στον άμεσο επιχειρησιακό έλεγχο του υπουργείου, αλλά της Περιφέρειας. Αντίστοιχα, για τις τιμές του ροδάκινου και τις καταγγελίες περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν καθορίζει τις τιμές των προϊόντων.
Ερωτηθείς για το ζήτημα των αυξήσεων στις αποδοχές των Μητροπολιτών, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει κάποιο σχόλιο να κάνει, καθώς δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μισθολογικών αποφάσεων.
Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «οι δικαστές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και οι πολιτικοί τη δική τους», αποφεύγοντας περαιτέρω τοποθέτηση.
Στο θέμα των χρηματοδοτήσεων που χάθηκαν για την αξιοποίηση της αγοράς της Κουλούρας, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας, Ηλίας Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση του σχεδιασμού. Όπως ανέφερε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, Κατερίνα Οικονόμου, εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός νέου έργου στον χώρο μέσω των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, με στόχο τη δημιουργία κέντρου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κ. Οικονόμου εμφανίστηκε θετική ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου, εφόσον δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Τέλος, στο ζήτημα των αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Αντώνης Φιλιππής, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που επηρέασε την πορεία υλοποίησής του.
Η επίσκεψη του υπουργού στην Ημαθία ανέδειξε για ακόμη μία φορά τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της περιοχής, με αιχμή τις αποζημιώσεις, τον ΕΛΓΑ, τις αναδιαρθρώσεις και τη στήριξη των εξαγωγικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση σε έναν νομό που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.














