Εκτός ενισχύσεων παραγωγοί στην Ημαθία λόγω τεχνικών προβλημάτων και εμπλοκών με το Δημόσιο
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Αντιμέτωποι με έναν αιφνιδιαστικό αποκλεισμό από αγροτικές ενισχύσεις βρίσκονται παραγωγοί στην Ημαθία, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με το σύστημα ΟΣΔΕ και τη διασταύρωση στοιχείων με το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Το ζήτημα αφορά αγροτεμάχια σε περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο, στα οποία εμφανίζεται σφάλμα κατά την υποβολή δηλώσεων – συγκεκριμένα με τον κωδικό 54350 – που συνδέεται με πιθανή εμπλοκή δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου. Στην πράξη, το σύστημα «μπλοκάρει» την ορθή υποβολή ή διόρθωση των δηλώσεων, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να εξαιρούνται από την καταβολή ενισχύσεων.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, μέσω γεωχωρικών ελέγχων, το Δημόσιο εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως συνιδιοκτήτης ή διεκδικητής ακόμη και σε καθεστώς συγκυριότητας. Έτσι, αντί να δεσμεύεται μόνο το επίμαχο τμήμα, δεσμεύεται το σύνολο της έκτασης, οδηγώντας στον αποκλεισμό ακόμη και επιλέξιμων αγροτεμαχίων.
Παράλληλα, οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος ενσωματώθηκε εκ των υστέρων, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων και την καταβολή προκαταβολών, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων. Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη αφήσει πολλούς χωρίς ενισχύσεις για τα έτη 2024 και 2025, ενώ δημιουργεί αβεβαιότητα και για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή, με σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση από τον βουλευτή Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, ο οποίος ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος και την προστασία των παραγωγών από κυρώσεις για ζητήματα που δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα. Σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι παραγωγοί της Ημαθίας δεν μπορεί να βρίσκονται αντιμέτωποι με απώλεια εισοδήματος λόγω τεχνικών και διοικητικών αστοχιών. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύσεις, να αποκαταστήσει τις αδικίες και να διασφαλίσει ότι κανένας αγρότης δεν θα χάσει ενισχύσεις που δικαιούται. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για εμένα απόλυτη προτεραιότητα και προσωπική δέσμευση».














