tsakiridis ban july21

sidiropoulos oil

Δείτε το φυλλάδιο προσφορών!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

http://e-karamitsos.gr/

«Πρωτόνιο»: Ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο Χημείας για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας

access ban20

Τσίπρας για το ροδάκινο: Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Με ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να συζητήσει μαζί τους τα τεράστια προβλήματα σχετικά με τη διάθεση της παραγωγής τους.

Στην ομιλία του σε συνάντηση για τα προβλήματα στο επιτραπέζιο ροδάκινο που έγινε στη Νάουσα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η κρίση ανέδειξε όλα τα διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα και υπογράμμισε: «Υπάρχουν δύο Ελλάδες που συγκρούονται. Η Ελλάδα της παραγωγής και η Ελλάδα της αρπαχτής, των μπαταχτσήδων, της διαπλοκής των επιχειρηματικών λαμόγιων. Και οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει καθεστώς η Ελλάδα της αρπαχτής». Είπε ακόμα για τους κυβερνώντες ότι «δεν μπορούν αυτοί που μας οδήγησαν στα βράχια να το παίζουν καπεταναίοι και ότι θα μας σώσουν από την κρίση», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν αντιληφθεί ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και λειτουργούν με τη λογική «ό,τι προλάβουμε να αρπάξουμε».

Σχετικά με τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών επισήμανε ότι απουσιάζει ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός και παρουσίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση και κεντρικό σχεδιασμό από το κράτος ώστε να μην γίνονται οι παραγωγοί «έρμαια» της αγοράς. Επίσης τόνισε πως είναι «μεγάλο πλήγμα» η ανυπαρξία αξιόπιστου και ισχυρού συνεταιριστικού κινήματος.

Χαρακτήρισε «ασπιρίνη» τα μέτρα της κυβέρνησης να διατεθούν ποσότητες ροδάκινου στο στρατό, σε κατασκηνώσεις και τουρίστες, αλλά είπε ότι καλό είναι να εφαρμοστούν.

Ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των ροδακινοπαραγωγών ανέφερε την αξιοποίηση κοινοτικών διαδικασιών γι αποζημίωση με απόσυρση, όχι όπως είχε γίνει τη δεκαετία του 1980, αλλά με διάθεση του προϊόντος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση για όλα αυτά τα ζητήματα και θα εξασφαλίσει κονδύλια, ενώ σημείωσε πως τους επισκέπτεται και όταν δεν υπάρχουν εκλογές.

Από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στα φετινά εκρηκτικά προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών έχουν να κάνουν με την υπερπαραγωγή σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, τις χαμηλές τιμές που πουλάει η Ισπανία και την κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία που οδήγησε στην υποτίμηση του νομίσματος και στην πτώση των τιμών που προσφέρουν οι αγορές τους για τα ελληνικά ροδάκινα. Διατυπώθηκε η πρόταση να θεσμοθετηθεί η κάλυψη εισοδηματικών απωλειών ροδακινοπαραγωγών λόγω κινδύνων της αγοράς.

Στη συνάντηση πήραν μέρος και απηύθυναν χαιρετισμό ο απερχόμενος δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός και ο νεοεκλεγείς Νίκος Κουτσογιάννης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βογιατζίδης, παραγωγοί, εκπρόσωποι φορέων, συνεταιρισμών και κοινοπραξιών και εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης από του νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

Στάση στην Κουλούρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στον κόμβο της Κουλούρας, έξω από τη Βέροια, όπου τον υποδέχθηκαν ροδακινοπαραγωγοί. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αγροτών, Τάσος Χαλκίδης του πρόσφερε δύο βάζα με κομπόστα ροδάκινου, που γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, και του είπε: «Αυτός είναι ο δικός μας χρυσός. Κάποιοι άλλοι θησαυρίζουν από αυτόν και οι αγρότες δεν μπορούν να ζήσουν». «Δεν είναι δυνατό το κόστος παραγωγής του ροδάκινου να είναι 0,25 ευρώ το κιλό, οι έμποροι να προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση 0,20 ευρώ και στην αγορά να πωλείται 1,80 ευρώ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι προφανές ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το εισόδημα τους. «Δεν μπορεί να θεωρείται «κατάρα» το να υπάρχει μεγάλη παραγωγή και οι αγρότες να παρακαλάνε να ρίξει χαλάζι για να πάρουν αποζημιώσεις», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με αγρότες στην Κουλούρα και άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα τους. Εκεί ήταν και η δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η οποία του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης. Και οι δύο μίλησαν για τα προβλήματα με τα ροδάκινα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Αγροτικού Συλλόγου όπου συγκεντρώνονται ροδάκινα και το μεσημέρι συνάντηση στη Νάουσα με ροδακινοπαραγωγούς, αγρότες, εκπροσώπους φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Τον Αλ. Τσίπρα συνοδεύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, Λίτσα Αμμανατίδου και στελέχη του κόμματος 

H iRepair σας περιμένει στην Βέροια!

methodos orizontio

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

sidiropoulos

studio 69