Η ανασκόπηση της χρονιάς στο χάντμπολ

Handball

Το 2014 ήταν μία σημαντική χρονιά για το ελληνικό χάντμπολ με διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο με σπουδαίες νίκες και δύο χάλκινα μετάλλια, αλλά και στον τομέα της ανάπτυξης με δράσεις και υψηλού επιπέδου διοργανώσεις. Το γραφείο Τύπου σας παρουσιάζει την ανασκόπηση της χρονιάς με τα σημαντικότερα γεγονότα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Στα μπαράζ του Παγκοσμίου η Ελλάδα
Μέσω Ολλανδίας η Εθνική Ανδρών πανηγύρισε την πρόκριση της στα πλέι οφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Κατάρ (17/1-2/2/2015). Η Ολλανδία νίκησε 34-24 το Ισραήλ και έτσι η Εθνική μας ομάδα κατέκτησε την 1η θέση στον 4ο προκριματικό όμιλο με 7 βαθμούς και προκρίθηκε, αφού ήταν η μοναδική ομάδα που κατάφερε και πήρε θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας σε όλο τον όμιλο! Ο βαθμός (30-30) κόντρα στο Βέλγιο αποδείχθηκε χρυσάφι και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν στην κλήρωση της 26ης Ιανουαρίου στην Δανία, όπου την έφερε αντίπαλο με την ΠΓΔΜ

Αποκλείστηκε η Εφήβων
Δεν κατάφερε η Εθνική ομάδα να προκριθεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων του 2014, που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία. Το Εθνικό μας συγκρότημα νίκησε 27-23 την Μολδαβία, ωστόσο έχασε 38-25 από την Ισλανδία και 33-24 από την Σουηδία και έτσι έμεινε στην 3η θέση του 2ου προκριματικού ομίλου που έγινε στην Σουηδία.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Τέλος εποχής για Καρυπίδη
Μετά από μία μεγάλη καριέρα γεμάτη επιτυχίες, ένας από τους κορυφαίους αθλητές που ανέδειξε το ελληνικό χάντμπολ στα 37 χρόνια ιστορίας του, ο Σάββας Καρυπίδης αποφάσισε να μην αγωνιστεί ξανά με την Εθνική Ελλάδος. Ο 35χρονος δεξιός εξτρέμ που διετέλεσε και αρχηγός της ομάδας, ήταν μέλος της πιο επιτυχημένης γενιάς του ελληνικού χάντμπολ που χάρισε στην χώρα μας τις σπουδαιότερες επιτυχίες σε Εθνικό επίπεδο, τις δύο 6ες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005.

Στο Σότσι η Ράλλη
Η διαιτητής Σοφία Ράλλη συμμετείχε στους 22ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Η Σοφία μαζί με την δίδυμη αδερφή της Χριστίνα έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία το σήμα των «young referees».

ΜΑΡΤΙΟΣ
«Χάλκινη» η Εθνική Γυναικών στο Τσάλεντζ Τρόφι
Με απόφαση της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ (EHF) ανέθεσε στην Ελλάδα την διοργάνωση του 8ου Τσάλεντζ Τροφι Γυναικών «2014 IHF/EHF WOMEN'S CHALLENGE TROPHY», που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 8 ομάδων στο ΕΑΚ Νεάπολης Λάρισας. Στην διοργάνωση μετείχαν οι Εθνικές ομάδες Γυναικών των αναπτυσσόμενων Ευρωπαϊκών χωρών με αθλήτριες που έχουν γεννηθεί από το 1991 και αργότερα.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Τουρνουά κερδίζοντας στον μικρό τελικό το Βέλγιο με 23-16.

Κυπελλούχος η ΑΕΚ
Μπροστά σε 5.000 φιλάθλους της στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, η ΑΕΚ νίκησε τον Διομήδη με 18-16 και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος για 3η φορά στην ιστορία της. Η εικόνα των κερκίδων στο γυμναστήριο, αλλά και των δύο παθιασμένων ομάδων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ήταν από τις καλύτερες στιγμές του αθλήματος μέσα στο 2014. Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Κώστας Τσιλιμπάρης που είχε 18 αποκρούσεις.

Συνεργασία ΟΧΕ-ΕΘΝΟΑ
Σημαντική επιτυχία αποτέλεσε για το άθλημα η συνεργασία της ΟΧΕ με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Αθηνών κατόπιν συντονισμένων ενεργειών από την Επιτροπή Ανάπτυξης. Για πρώτη φορά το άθλημα του χάντμπολ εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ευ αγωνίζεσθαι», το οποίο εφαρμόστηκε σε όλη την επικράτεια από 1η Μαρτίου μέχρι τέλος του χρόνου με την ανάπτυξη του χάντμπολ να δίνει το «παρών» σε γήπεδο Καραϊσκάκη, Αρχαία Ολυμπία, Costa Navarino, Αργοστόλι και Αργολίδα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
«Έφυγε» ο Φώτης Μπάβας
Θρήνος στο ελληνικό χάντμπολ από την απώλεια του Φώτη Μπάβα. Ένας από τους μεγαλύτερους διαιτητές που ανέδειξε ο ελληνικός αθλητισμός -διαφημίζοντας επί σειρά ετών την πατρίδα μας στο εξωτερικό- άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών.
Μα πάνω απ' όλα ο Φώτης Μπάβας ήταν ξεχωριστός άνθρωπος, υπόδειγμα χαρακτήρα, ευχάριστος και με γεμάτο χιούμορ. Το κενό που άφησε πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Το ελληνικό χάντμπολ είναι φτωχότερο.
Για περισσότερα από 20 χρόνια (1984-2005) ο Φώτης Μπάβας υπηρέτησε το ελληνικό χάντμπολ ως διαιτητής, ενώ από το 1993 μαζί με το «ζευγάρι» του Σωτήρη Μίγκα βρισκόντουσαν ανάμεσα στους κορυφαίους της Ευρώπης.
Μεγαλύτερες στιγμές τους ήταν ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών Ρωσία- Σουηδία το 2000 στο Ζάγκρεμπ, ο μικρός τελικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ανάμεσα σε Ρωσία και Ουγγαρία, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών το 2003 Κριμ- Βαλένθια, αλλά και ο τελικός του Σούπερ Καπ Ευρώπης το 2002 Μπαρτσελόνα- Πόρτλαντ Σαν Αντόνιο.

Πρωταθλήτρια η Νέα Ιωνία
Η ομάδα της Νέας Ιωνίας κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο στην Α1 γυναικών νικώντας στον δεύτερο τελικό την Αναγέννηση Άρτας με 26-24. Για να φτάσει σε αυτή την επικράτηση χρειάστηκε να κάνει σερί 9-1 στα τελευταία 13 λεπτά του αγώνα και έτσι συμπλήρωσε τις δύο νίκες που της χάρισαν τον τίτλο. Πολυτιμότερη παίκτρια του πρωταθλήματος και πρώτη σκόρερ αναδείχθηκε η Λαμπρίνα Τσακάλου της Νέας Ιωνίας με 96 γκολ.

Κοντά στην υπέρβαση οι Νέοι, αποκλείστηκαν οι Άνδρες
Στον προκριματικό όμιλο του EURO 2014 που φιλοξενήθηκε στα Σκόπια η Εθνική νέων πάλεψε στα ίσια για την πρόκριση. Νίκησε 20-19 την Ισλανδία και 29-20 την Ιταλία, ωστόσο στον αγώνα που έκρινε την πρόκριση ηττήθηκε με 30-22 από τη διοργανώτρια του ομίλου, ΠΓΔΜ, μπροστά σε ένα φανατισμένο κοινό 3.000 θεατών. Με αυτές τις εμφανίσεις η ομάδα του Στέλιου Σεϊρεκίδη δημιούργησε προσδοκίες και έδωσε υποσχέσεις για το μέλλον και απέδειξε πως στην κλήρωση ήταν άτυχη, αφού αν κληρωνόταν σε όμιλο που περνούσαν δύο ομάδες, θα ήταν στην τελική φάση.
Η Εθνική ανδρών γνώρισε δύο ήττες από τη Βοσνία (23-28 στο «Σπίτι του Χάντμπολ» και 27-22 στο Κάζιν), γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τους προκριματικούς ομίλους του EURO 2016.
Πρωταθλητές Ζαφειράκης και Μέγας Αλέξανδρος
Για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο Ζαφειράκης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στους Έφηβους. Μια αγωνιστική πριν το φινάλε της τελικής φάσης η ομάδα της Νάουσας εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο, κερδίζοντας με 23-12 τον Πανελλήνιο. Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος του Ζαφειράκη μετά το 2011 και το 5ο του μετάλλιο. Στο ματς που έκρινε την 2η θέση και το χάλκινο μετάλλιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Εφήβων η ΧΑΝΘ νίκησε 26-24 τον Δούκα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Μέγας Αλέξανδρος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία των Νεανίδων. Η ομάδα των Γιαννιτσών που τα τελευταία χρόνια έχει σαρώσει τα πάντα στις μικρές ηλικίες των κοριτσιών νίκησε 28-26 στην Νέα Ιωνία τον ΟΦΝΙ στο τελευταίο παιχνίδι της 25ης τελικής φάσης. Στο ματς που έκρινε την 3η θέση ο Εθνικός Κοζάνης νίκησε 16-15 τον Φίλιππο Βέροιας σε ένα συναρπαστικό ματς.

ΜΑΪΟΣ
Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ
Στο κατάμεστο κλειστό του Μακροχωρίου η γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ, πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Ελλάδος στην ιστορία της. Στον τελικό επικράτησε της Αναγέννησης Άρτας με 22-20 με πολυτιμότερη παίκτρια του αγώνα την 17χρονη τερματοφύλακα και μαθήτρια Λυκείου Νίκη Ράτσικα, που αντικατέστησε την τραυματία Σλάτζα Τζέριτς.
Η Ελλάδα στο πρόγραμμα SMART και στην Σύμβαση RINCK
Δύο σημαντικές συμφωνίες υπογράφτηκαν στις αρχές Μάιου από τον τότε Πρόεδρο της ΟΧΕ κ. Παντελή Χατζηιωάννου στην Βουδαπέστη στα πλαίσια της συνάντησης των Εθνικών Ομοσπονδιών που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του F4 του Champions League Γυναικών. Η ΟΧΕ και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία υπέγραψαν την επίσημη ένταξη της ΟΧΕ στο αναπτυξιακό πρόγραμμα SMART και στην Σύμβαση RINCK, οι οποίες περιλαμβάνουν τριετές πρόγραμμα ανάπτυξης με αγωνιστικές δράσεις, εκδηλώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια υποστηριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με αθλητικό υλικό, καθηγητές-λέκτορες αλλά και χρηματική επιχορήγηση. Η Σύμβαση RINCK αφορά τον τομέα της επιμόρφωσης προπονητών και στην αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων και των αδειών άσκησης επαγγέλματος προπονητή χάντμπολ στην Ευρώπη.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Πρωταθλητής Ελλάδος ο Διομήδης Άργους
Στο κλειστό της Νέας Ιωνίας ο Διομήδης στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για δεύτερη φορά στην ιστορία του νικώντας την ΑΕΚ με 27-25, χωρίς τον Τάσκοβιτς και έχοντας τον Χάρη Μάλλιο σε φοβερή μέρα με 12 γκολ. Ο Μάλλιος αναδείχθηκε παράλληλα πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος μετά τον αγώνα, έπειτα από ψηφοφορία των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Γιώργος Πέρρος του Ποσειδώνα Λουτρακίου με 185 γκολ.

Χάλκινο μετάλλιο για την Acropolis
Το τρίτο μετάλλιο του ελληνικού μπιτς χάντμπολ σε τελική φάση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Συλλόγων, πανηγύρισε η Acropolis. Η ομάδα των Βασίλη Χαραλαμπάκη, Γιάννη Λαζαρίδη, Βασίλη Παμπορίδη κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, κερδίζοντας στον μικρό τελικό του EBT finals της Θεσσαλονίκης με 2-0 (17-14, 16-8) την περσινή πρωταθλήτρια από την Ισπανία Άλκαλα.

Αποκλεισμός από την ΠΓΔΜ
Η Εθνική Ανδρών ηττήθηκε δύο φορές από την ισχυρή ΠΓΔΜ για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Αρχικά με 27-25 στο κλειστό των Άνω Λιοσίων σε ένα ματς που δικαιούταν την νίκη βάσει απόδοσης και στον επαναληπτικό στα Σκόπια με 35-23.

«Αλέξη σε ευχαριστούμε για όλα»
Ένας αθλητής «κόσμημα», παράδειγμα για τους νεότερους, ένας από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε το ελληνικό χάντμπολ στα 37 χρόνια ιστορίας του και το διαφήμισε σε όλον τον κόσμο, ο Αλέξης Αλβανός αποφάσισε να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα. Μετά από 16 χρόνια προσφοράς στην Ανδρική ομάδα και 22 χρόνια σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του αθλήματος, όπως οι δύο έκτες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005.
Είναι ο μοναδικός Έλληνας χαντμπολίστας που κατάφερε με ομάδα του εξωτερικού -την Γερμανική Γκούμερσμπαχ- να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, το EHF cup το 2009.

Πρωταθλητές Ολυμπιακός, Εθνικός, ΓΑΣ Καματερού
Ο Ολυμπιακός Κερατσινίου κατέκτησε την 1η θέση στο αγωνιστικό τουρνουά μίνι αγοριών που ολοκληρώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας. Στον τελικό του θεσμού που διοργάνωσε για τις ομάδες της Αττικής η Ε.Σ.Χ.Α. κέρδισε με 15-14 τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας. Την 3η θέση πήραν τα Βριλήσσια που επικράτησαν με 22-16 του Πανιωνίου στο μικρό τελικό.

Στην τελική φάση των μίνι κοριτσιών που πραγματοποιήθηκε πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Εθνικός Κοζάνης, έχοντας το απόλυτο με έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Ο Φαίακας Κέρκυρας κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ η 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στην Προσοτσάνη.

Η ομάδα του ΓΑΣ Καματερού υπερασπιστικέ με τον καλύτερο τρόπο τον τίτλο που κατέκτησε πέρσι στην Νάουσα στα Μίνι Κορίτσια και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στις Παγκορασίδες επικρατώντας με 21-15 του ΟΦ Νέας Ιωνίας στον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε στην Πορταρτιά με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Αρίωνας Πτολεμαϊδας μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα, κερδίζοντας 23-22 την Πυλαία.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Κλήρωση στη σκιά του Παρθενώνα
Με μία λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Μουσείο της Ακρόπολης, άνοιξε η αυλαία της σεζόν 2014-2015 στο χάντμπολ.
Παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού και της Γενικής Γραμματέα Αθλητισμού κας Κυριακής Γιαννακίδου διεξήχθησαν οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων Α1 Ανδρών, Α1 Γυναικών, Α2 Ανδρών της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος. Την εκδήλωση παρουσίασαν ο ηθοποιός και αθλητής του χάντμπολ Γιάννης Αϊβάζης και η δημοσιογράφος Έλενα Μπουζαλά, ενώ την διαδικασία των κληρώσεων ο δημοσιογράφος Παύλος Παλαιστής.

Νταμλ για Καστοριά, πρωταθλητές οι Κύκλωπες
Ολοκληρώθηκε με οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία το final-4 του 15ου Πανελληνίου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος στο ξενοδοχείο Orfeas Blue Resort στον Κορινό Πιερίας. Η ομάδα του ΑΟΑ Καστοριάς κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου το νταμπλ στις γυναίκες, αφού μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου στην Πρέβεζα, πανηγύρισε και το πρωτάθλημα επικρατώντας στον τελικό 2-1 των Κυκλώπων Αλεξανδρούπολης.
Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης μπορεί να έμεινε στο ασημένιο μετάλλιο, αλλά στους άνδρες κατέκτησε το χρυσό και το πρώτο πρωτάθλημα του Συλλόγου κερδίζοντας στον τελικό την ΓΣ Δράμα 86- Summer 04 με 2-1.
Στους μικρούς τελικούς ο Ορφέας Κατερίνης πήρε το χάλκινο μετάλλιο κόντρα στον ΓΑΣ Κιλκίς/Ακρόπολης με 2-0, ενώ στους άνδρες ο ΓΑΣ Κιλκίς/Ακρόπολης επικράτησε 2-1 της Πολιτείας. Κυπελλούχος Ανδρών –στον νεοσύστατο θεσμό- αναδείχθηκε η ΔΡΑΜΑ '86 SUMMER '04

Σχολή προπονητών μετά από 9 χρόνια
Σημαντική στιγμή για το άθλημα αποτελεί και η πραγματοποίηση σχολής προπονητών Γ΄ Κατηγορίας για πρώτη φορά μετά από το 2005. Τα μαθήματα έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρωταθλήτρια η Πυλαία
Μετά από ένα συγκλονιστικό final-6, στην πιο αμφίρροπη τελική φάση Παίδων της τελευταίας δεκαετίας, η ομάδα της Πυλαίας κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μετά την ισοπαλία 24-24 κόντρα στον Πανελλήνιο στο κλειστό της Νέας Ιωνίας. Με αυτό το αποτέλεσμα, οι «Ολυμπιονίκες» κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο, ενώ ο Φίλιππος επιστρέφει στην Βέροια με το χάλκινο.
Νέος τίτλος για Μέγα Αλέξανδρο
Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στις νεάνιδες στο ίδιο γήπεδο το Πάσχα, ο Μέγας Αλέξανδρος επικράτησε ξανά του ΟΦΝΙ στην Νέα Ιωνία με 28-23 και κατέκτησε τον τίτλο και στις Κορασίδες. Ο ΑΟΔ Κορυδαλλού νίκησε με 27-24 τον Φέρωνα Βέροιας και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Θριαμβευτής ο Φίλιππος
Με πρωταθλητή τον Φίλιππο Βέροιας ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων- Diomidis Cup στην Αργολίδα, το οποίο στέφθηκε από οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία. Ο Φίλιππος Βέροιας στον τελικό της διοργάνωσης νίκησε 26-14 την Πυλαία σε ένα κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο στην Αγία Τριάδα και κατέκτησε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στις αναπτυξιακές κατηγορίες του χάντμπολ.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Άρης Νίκαιας που επιβλήθηκε του Ζαφειράκη Νάουσας με 22-15 στον μικρό τελικό και γυρίζει στην βάση του με μία πολύ σημαντική επιτυχία για το Πειραϊκό χάντμπολ.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
«Θρήνος» για Ξεσφίγγη
Η οικογένεια του χάντμπολ έχασε ένα από τα αγαπημένα της παιδιά. Ο Γιάννης Ξεσφίγγης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών, σκορπώντας θλίψη σε όλο το άθλημα. Την τελευταία εβδομάδα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό.
Όπως στο χάντμπολ, έτσι και στην ζωή του ήταν πραγματικός μαχητής μέχρι την τελευταία του στιγμή. Χαμογελαστός, ειλικρινής, ακέραιος και αγαπητός σε όλους. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές της γενιάς του, με μεγάλο ταλέντο και πολύ δυνατό αριστερό χέρι, αγωνιζόμενος στη θέση του δεξιού ίντερ. Ήταν ηγετική φυσιογνωμία στον Αθηναϊκό με τον οποίο ταύτισε το όνομα του πριν πάρει μεταγραφή στις Σχολές Ξυνή, ενώ τίμησε επί σειρά ετών την φανέλα της Εθνικής μας ομάδας.

Νέος Πρόεδρος ο Τσιλιμπάρης
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αθλητών Χειροσφαίρισης (ΠΣΑΧ) μετά την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ανέδειξε νέο Δ.Σ. το οποίο συστάθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Κώστας Τσιλιμπάρης
Αντιπρόεδρος: Αλέξης Αλβανός
Γενικός Γραμματέας: Σπύρος Μπαλωμένος
Ταμίας: Στάθης Ζαμπούνης
Μέλη: Λαμπρίνα Τσάκαλου, Αλέξης Κοτελίδας, Γρηγόρης Σανίκης

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Νέος Πρόεδρος ο Κώστας Γκαντής
Ο Κώστας Γκαντής είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΧΕ για την διετία 2014-2016, όπως ανέδειξαν οι εκλογές της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη με μεγάλη συμμετοχή των σωματείων (ψήφισαν 66 Σωματεία από τα 89 που είχαν δικαίωμα ψήφου). Πρόκειται για τον δέκατο πρόεδρο στην ιστορία της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας από το 1979.
Στον στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσίασε ο νέος πρόεδρος προβλέπεται μεταξύ άλλων αναβάθμιση του πρωταθλήματος της Α1 από τη νέα σεζόν σε επίπεδο προβολής και μάρκετινγκ, καθώς και ενίσχυση της ανάπτυξης του αθλήματος.

Το Δ.Σ. της ΟΧΕ στην πρώτη του συνεδρίαση συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Κώστας Γκαντής
Α΄Αντιπρόεδρος: Βασίλης Κρανιώτης
Β' Αντιπρόεδρος: Κώστας Σπυρόπουλος
Γενικός Γραμματέας: Κώστας Σταματιάδης
Ταμίας: Κυριακή Μπακουλοπούλου
Ειδικός Γραμματέας: Δημήτρης Σταυρακάκης
Μέλη: Ιωάννης Στρατάκης, Κώστας Βιολιτζής, Κώστας Αλεξιάδης, Τάσος Χειβιδόπουλος, Αθανάσιος Μανδάς, Παναγιώτης Μπεκιάρης, Χαράλαμπος Προδρομίδης, Στέργιος Διαμάντης, Άγγελος Μαυρίδης.

Με το... δεξί η Εθνική Ανδρών
Η Εθνική Ανδρών νίκησε 27-25 την Κύπρο στο ΕΑΚ Πατρών στην πρεμιέρα των προκριματικών του EURO 2018 ξεκινώντας με το δεξί τις υποχρεώσεις της στον 1ο όμιλο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γύρισε σε σελίδα με τα πολλά νέα πρόσωπα που είχε στην σύνθεση του και κατάφερε να πάρει τους δύο βαθμούς της νίκης. Λίγες ημέρες αργότερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε και στην Λευκωσία με 23-17.
«Αντίο» από τον Γρηγόρη Σανίκη
Τέλος εποχής για έναν ακόμα μεγάλο αθλητή της «χρυσής» γενιάς του ελληνικού χάντμπολ που χάρισε στο άθλημα τις μεγαλύτερες του επιτυχίες σε Εθνικό επίπεδο. Ο Γρηγόρης Σανίκης στα 34 του χρόνια αποφάσισε να «κλείσει» τον κύκλο του στις Εθνικές ομάδες, τις οποίες υπηρέτησε για 18 ολόκληρα χρόνια.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Μεγάλες προκρίσεις ΓΑΣ Κιλκίς και Αμύντα
Στον 2ο ελληνικό «εμφύλιο» στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ ο ΓΑΣ Κιλκίς απέκλεισε τον ΑΣΕ Δούκα και πήρε την πρόκριση στους «16» του Τσάλεντζ Καπ με εκτός έδρας νίκη (16-20) και εντός έδρας ήττα (20-23).
Στις γυναίκες, εντός της διοργάνωσης του Τσάλεντζ Καπ παραμένει ο Αμύντας Αμυνταίου, που πέτυχε δύο νίκες στην έδρα του επί της Ισραηλινής Χολόν (28-21, 25-21) σε ένα κατάμεστο από 1.000 φιλάθλους κλειστό του Αμυνταίου στην πρώτη του Ευρωπαϊκή εμπειρία!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Τιμή από ΠΣΑΤ σε Ζαραβίνα, Καφφάτο
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) στην λαμπερή γιορτή των αθλητικών βραβείων που διοργάνωσε για 61η χρονιά, βράβευσε τους Γιώργο Ζαραβίνα και Δημήτρη Καφφάτο –που αποχώρησαν από την ενεργό δράση- για την μεγάλη προσφορά τους στο άθλημα του χάντμπολ και τον ελληνικό αθλητισμό. Μια τιμή που αντανακλά σε όλο το άθλημα και αποτελεί από τις σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού χάντμπολ στην 37χρονη ιστορία του, δεδομένου ότι η εκδήλωση του ΠΣΑΤ έχει εξελιχθεί σε μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού και αποτελεί πλέον καταξιωμένο θεσμό στην ελληνική κοινωνία.

Αποδοχή χορηγιών ύψους 54.240 ευρώ
Το νέο Δ.Σ. της ΟΧΕ άρχισε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του και σε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να εξοικονομήσει από χορηγίες και φιλοξενίες το ποσό των 54.240 ευρώ, όπως προέκυψε στην 4η συνεδρίαση του Δ.Σ., ενώ στην 5η συνεδρίαση αποφασίστηκε η καταβολή 72.500 ευρώ σε Σωματεία και στελέχη αγώνων (διαιτητές, παρατηρητές, κριτές).

Πέμπτη δύναμη στην Ευρώπη η Ελλάδα!
Με βάση την αξιολόγηση (τεχνική, αριθμητική, οργανωτική, ποιοτική και αγωνιστική) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στο Beach Handball, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση για την χρονιά 2014, ανάμεσα στις 50 χώρες-μέλη της EHF! Η αξιολόγηση γίνεται με σταθερά και μετρήσιμα κριτήρια και απονέμεται σχετικό έπαθλο στην νικήτρια χώρα κάθε χρονιάς. Η επιτυχία μας αποκτά ακόμη πιο μεγάλη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα μας ξεπέρασε μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος, όπως η Γερμανία, Δανία, Ρωσία, Σερβία, Νορβηγία, Πολωνία κ.α.

Αποκλεισμός για Εθνική Γυναικών
Η Εθνική Γυναικών ηττήθηκε και στα τρία ματς που έδωσε στην Ζυρίχη για τον 1ο όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2015. Συγκεκριμένα έχασε 29-25 από την Λευκορωσία, 39-23 από την Σλοβενία και 36-22 από την Ελβετία και αποκλείστηκε από την συνέχεια του θεσμού.

Βρήκαν στέγη οι Εθνικές ομάδες
Μετά από πολλά χρόνια οι Εθνικές Ομάδες και τα κλιμάκια στην Αθήνα βρίσκουν μόνιμη και εβδομαδιαία στέγη στο ΜΕΤΣ ύστερα από την θετική απάντηση στο αίτημα της ΟΧΕ του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Οι προπονήσεις των κλιμακίων των εθνικών ομάδων θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα πρωί στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΜΕΤΣ σύμφωνα με το πρόγραμμα των ομοσπονδιακών προπονητών της ΟΧΕ. Με την συμφωνία ΟΧΕ-ΟΠΑΝΔΑ δίνεται λύση σε ένα μόνιμο και χρόνιο πρόβλημα εξεύρεσης γηπέδου στο λεκανοπέδιο.

Climax Xmas Cup
Στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο των Συκεών ολοκληρώθηκαν σήμερα τα τουρνουά παμπαίδων και παγκορασίδων του 2ου Handball Climax Xmas Cup.
Ο Φίλιππος Βέροιας στους παμπαίδες και ο Αρίων Πτολεμαΐδας στις παγκορασίδες ήταν οι νικητές των τουρνουά που διήρκεσαν τέσσερις ημέρες με τη συμμετοχή 17 ομάδων και σχεδόν 300 αθλητών και αθλητριών.

KIKLOPAKI 2014
Με μεγάλη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές τουρνουά παγκορασίδων "KIKLOPAKI 2014" στην Αλεξανδρούπολη.
Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη 180 αθλήτριες έδωσαν αγώνες, διασκέδασαν, γνώρισαν την Αλεξανδρούπολη και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα Χριστούγεννα του 2015 και πάλι στο "KIKLOPAKI" και στον όμορφο Έβρο.