Πως να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, ώστε να χάσετε περισσότερα κιλά

Οι δίαιτες αποτελούν μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί υπομονή και πρόγραμμα. Δεν αρκεί ωστόσο κανείς να μειώσει τις θερμίδες που παίρνει ώστε να χάσει κιλά χωρίς να βλάψει την υγεία του και να καταφέρει στη συνέχεια να τα διατηρήσει.

Εδώ τον λόγο έχει ο διαιτολόγος που είναι αυτός που θα δημιουργήσει την πλέον κατάλληλη δίαιτα για το κάθε άτομο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημασία που πρέπει να δίνει κανείς στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, καθώς αποτελεί το Α και το Ω για πιο γρήγορη και αποτελεσματική μείωση του βάρους. Εδώ λοιπόν όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν πως υπάρχουν κάποιες απλές επιλογές που αυξάνουν τον μεταβολισμό και που πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούνται απ’ όποιον κάνει δίαιτα. Πιο συγκεκριμένα:

Νερό

Το νερό είναι το βασικό στοιχείο της ζωής. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό, πχ. 2-3 λίτρα με συχνές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκινήστε το φαγητό σας με ένα ποτήρι νερό και θα διαπιστώσετε ότι θα πεινάτε λιγότερο, θα καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες φαγητού και θα βοηθήσετε σημαντικά τον μεταβολισμό σας. Σε έρευνα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα WebMD, αναφέρεται πως Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως το νερό μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό έως και 30%, ενώ τονίζεται πως η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης νερού κατά 1,5 λίτρα την ημέρα, από μόνη της είναι ικανή να κάνει κάποιο άτομο να χάσει 2,5 κιλά σε ένα χρόνο, χωρίς καν να κάνει δίαιτα. Πραγματικά καθόλου άσχημα…

Πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, κάτι που έχει αποδειχθεί σε πλήθος από έρευνες που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς ανά τον κόσμο. Μια από τις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι η θετική επίδραση στον μεταβολισμό μας. Προτιμήστε να πίνετε πράσινο τσάι το πρωί ή νωρίς το απόγευμα και αποφύγετέ το βράδυ, καθώς η τεΐνη είναι διεγερτική. Το καλοκαίρι μπορείτε να πιείτε και κρύα ροφήματα με πράσινο τσάι που είτε θα ετοιμάσετε οι ίδιοι, είτε θα βρείτε έτοιμα να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Μειώστε λοιπόν τον καφέ ή όποιο άλλο ρόφημα συνηθίζετε να πίνετε, καθίστε και χαλαρώστε παίζοντας σε κάποιο διαδικτυακό καζίνο όπως αυτό της νετβετ ή μπροστά στην τηλεόραση και αφήστε το πράσινο τσάι να κάνει τη δουλειά του.

Μήλα

Τα φρούτα είναι πάντα σημαντικά για τον οργανισμό, καθώς παρέχουν χρήσιμες βιταμίνες κυρίως, γεμίζοντας το στομάχι μας με λίγες θερμίδες. Τα μήλα ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν κάνουμε δίαιτα, καθώς βοηθούν πιο αποτελεσματικά τον μεταβολισμό. Έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ρίο στη Βραζιλία έδειξε πως άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος και τα οποία αποφασίζουν να συμπεριλάβουν στη δίαιτά τους 3 μικρά μήλα την ημέρα, έχασαν περισσότερα κιλά απ’ όσους δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Βοήθεια ως προς τον μεταβολισμό του λίπους του οργανισμού μας μπορεί να μας προσφέρει το γάλα και γενικότερα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί των ΗΠΑ, το ασβέστιο που περιέχουν μεταβολίζει πιο αποτελεσματικά το λίπος. Πιείτε λοιπόν ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά την ημέρα και συμπληρώστε τη δίαιτά μας με ένα μικρό κομμάτι άπαχο τυρί το μεσημέρι ή με ένα γιαούρτι.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης έχουν διπλό αποτέλεσμα σε μια δίαιτα. Πρώτον μας βοηθούν να νιώσουμε το στομάχι μας πλήρες καταναλώνοντας μικρότερες ποσότητες φαγητού και δεύτερον βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τρόφιμα ολικής άλεσης διασπώνται από τον οργανισμό πολύ πιο δύσκολα. Δοκιμάστε λοιπόν βρόμη για πρωινό, καστανό ρύζι στα γεύματά σας, ζυμαρικά ολικής άλεσης και μικρή ποσότητα από ψωμί ή παξιμάδια κρίθινα/σίτου ολικής άλεσης.