Το Δημοτικό Σχολείο Ν. Λυκογιάννης χώρος έκθεσης παραδοσιακών φορεσιών, ιστορίας και πολιτισμού

Από το Δημοτικό Σχολείο Ν. & Π. Λυκογιάννης, Ν. Νικομήδειας, Λαζοχωρίου και Ταγαροχωρίου ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Μετά από μια προσπάθεια μηνών, τελικά καταφέραμε να στήσουμε στο διάδρομο του Δημοτικού Σχολείου Ν. Λυκογιάννης, έναν όμορφο χώρο έκθεσης παραδοσιακών φορεσιών του τόπου μας. Η έκθεση στη γωνιά αυτή, έρχεται να συμπληρώσει το χώρο που διαθέσαμε στη μνήμη των πεσόντων στο έπος του 1940 από τη Λυκογιάννη Ημαθίας, από τη μια πλευρά του διαδρόμου, και τη Χάρτα του Ρήγα (που αναμένεται από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού), με τις πολιτικές και πολεμικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την επανάσταση του 1821 από την απέναντι πλευρά του ίδιου διαδρόμου στην είσοδο.

Μετά την πρώτη κριτική των χωριανών, διαπιστώνουμε πως το σχολείο μας, μέσα σε λίγους μήνες και με πολύ δουλειά και μεράκι εκτός ωραρίου, μεταμορφώθηκε σε μία πολιτιστική κοιτίδα στην κοινότητα της Λυκογιάννης, που προσελκύει το ενδιαφέρον των γονέων και κατοίκων του χωριού, με όμορφες και δυναμικές γωνιές έκθεσης της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που αναδυκνύουν παράλληλα και την τοπική ιστορία της περιοχής,  καθώς επίσης και γωνιές, που αναδεικνύουν την παράδοση μέσα από τις παραδοσιακές φορεσιές και τα έθιμα του τόπου μας. Βεβαίως δε λείπουν από αυτόν τον Πολιτιστικό μας Χώρο και οι κατασκευές από απλά φυσικά υλικά.

Προτρέπουμε σε όσα σχολεία της περιοχής μας επιθυμούν, να μας επισκεφτούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, και να μας γνωρίσουν καλύτερα από κοντά, μετά από συνενόηση…

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, από τη Δ/νση και τους εκπαιδευτικούς του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ν.& Π. Λυκογιάννης-Ν. Νικομήδειας-Λαζ.-Ταγ. , σε όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους στην επιθυμία μας να στολίσουμε και να ομορφύνουμε το σχολείο της Ν. Λυκογιάννης. Το επόμενο βήμα μας είναι το σχολείο της Ν. Νικομήδειας. Ευχαριστούμε την κ. Ευαγγελία Λαζού, την κ. Τούλα Πετρακοπούλου, τον κ. Ορδουλίδη Νίκο και τον κ. Ιωαννίδη Ι., για τη δωρεά προμήθεια κούκλας για επίδειξη των παραδοσιακών φορεσιών στο σχολείο. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Λυκογιάννης και τον υπέυθυνό της κ. Κόζα Κωνσταντίνο, που μας εμπιστεύτηκε τις παραδοσιακές φορεσιές, που φορούν οι κούκλες μας.

Σας περιμένουμε στο σχολείο μας…”