tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ιός Δυτικού Νείλου: Οκτώ θάνατοι και 58 κρούσματα - Τέσσερα συνολικά στην Ημαθία

Αυξάνονται τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, καθώς την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν 18 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 58.

Την ίδια στιγμή, έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι ασθενών, ηλικίας άνω των 64 ετών, με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 85 έτη.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα 49 από τα 58 κρούσματα, παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ εννέα κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Οι οικισμοί στους οποίους έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου κατά το 2023 είναι στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Καστοριάς και Άρτας.

Στην Ημαθία συνολικά τα κρούσματα είναι τέσσερα, δυο στον δήμο Βέροιας και δυο στον δήμο Αλεξάνδρειας. Στον δήμο Βέροιας το ένα περιστατικό ήταν με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το δεύτερο χωρίς. Στον δήμο Αλεξάνδρειας και τα δυο περιστατικά ήταν με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας). Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια -σχεδόν- βάση κατά την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά το 2023, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης σε Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69