tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ολοκληρώθηκε στην Βέροια η διημερίδα για την ορθολογική διαχείριση ποτάμιων οικοσυστημάτων

Το διήμερο 1 και 2 Σεπτεμβρίου, η Βέροια καλοδέχθηκε την επιστημονική γνώση που αφορά στην ορθολογική διαχείριση ποτάμιων οικοσυστημάτων. Το «ΕΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΠΟΤΑΜΙΑ» οργάνωσε διημερίδα εκδηλώσεων σε συνεργασία: με τον Δήμο Βέροιας, το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο περιβάλλοντος και τον σύλλογο «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας».

Την Παρασκευή το απόγευμα δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε επιλεγμένο παρόχθιο χώρο κάτω από τη «Γέφυρα Θερμοπυλών» και ακολούθησε συναυλία λαϊκής μουσικής με το μουσικό σχήμα του «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ». Πλήθος κόσμου απόλαυσε για δυο ώρες εξαιρετικούς μουσικούς, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητικός συντονιστής του «Ελληνικού δικτύου πόλεων με ποτάμια», Γεώργιος Χαρίσης, έκανε την έναρξη των συνεδριακών εργασιών. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες παρουσίασαν από πολλές οπτικές πλευρές: τη σπουδαιότητα, τα οφέλη, τα προβλήματα και την αναγκαιότητα λελογισμένης διαχείρισης των ποτάμιων οικοσυστημάτων. Διαχείριση η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στις έντονα μεταβαλλόμενες κλιματικές αλλαγές. Παράλληλα έγινε εξειδικευμένη αναφορά στο δικό μας ποτάμι, τις ιδιαίτερες ανάγκες του, και χαρακτηριζόμενο ως συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας, στους τρόπους με τους οποίους μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και προορισμού τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης.

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη περιελάμβανε «Έργα και δράσεις ανάδειξης και βιώσιμης διαχείρισης ποτάμιων οικοσυστημάτων» με συντονιστή τον Γιώργο Χαρίση. Η δεύτερη θεματική ενότητα εστίασε στην «Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική προστασία», με συντονιστή τον Γραμματέα του συλλόγου Νίκο Ασλάνογλου. Η σπουδαιότητα της εκδήλωσης δεν έγκειται μόνον στις προσεγγίσεις της επιστημονικής κοινότητας με μετρήσιμα στοιχεία περιβαλλοντικών παραμέτρων που έχουν σχέση με τα ποτάμια οικοσυστήματα, αλλά και στον πλούσιο, δημιουργικό διάλογο που ακολούθησε με ενεργητική συμμετοχή πολιτών. Το τέλος των εργασιών επισφραγίστηκε με ανταλλαγές «αναμνηστικών» και ο Δήμος Βέροιας, εκπροσωπούμενος από τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο, πρόσφερε έντυπο υλικό του Δήμου μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι συμμετέχοντες στη Διημερίδα, ομάδες προσκόπων και αρκετοί πολίτες, έκαναν περίπατο στο μονοπάτι δίπλα στον Τριπόταμο, με εμψυχωτή τον πρόεδρο του συλλόγου Πάρη Παπακανάκη και τη συμβολή των μελών του Δ.Σ. Μάλιστα, όλοι οι περιπατητές έφτασαν με ευχαρίστηση μέχρι το τέλος της πρόσφατα επιμελημένης διαδρομής από τη «Γέφυρα της οδού Δήμητρας» ως τη «Δέση του μπατανιού Παπαρουσόπουλου», στην οποία με θαυμασμό αναγνώρισαν τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος του Τριπόταμου, δεδομένου ότι αφορά παρθένο ουσιαστικά φυσικό χώρο μέσα στον οικιστικό ιστό.

"Ένα ακόμη βήμα έγινε λοιπόν, στην ανάδειξη αυτής της μοναδικής περιοχής της πόλης μας. Με προσεκτικά, μεθοδικά βήματα και συνεργασίες συνεχίζουμε την προσπάθεια ορθολογικής συνύπαρξης πολιτών και οικοσυστήματος Τριπόταμου, σεβόμενοι ο ένας τα δικαιώματα του άλλου. Ας μην ξεχνάμε: ο Τριπόταμος αιώνες τώρα προσφέρει απλόχερα στην ανθρώπινη κοινωνία της Βέροιας αγαθά κι εμείς δεν πρέπει μόνο να τα διαρπάξουμε ληστρικά …"αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου Φίλοι του Τριπόταμου.

Φυσικά, μέσα στο διήμερο οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και γαστρονομικές νοστιμιές της πόλης μας, οι οποίες τους εντυπωσίασαν.

Στο ισόγειο του Δημαρχείου παρατάθηκε η έκθεση φωτογραφίας με καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Οι φωτογραφίες είναι του Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69