tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βοργιαζίδης: Ο δήμος Βέροιας αδικήθηκε στο τελευταίο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (βίντεο)

Ο δήμος Βέροιας αδικήθηκε από την Περιφέρεια στην τελευταία κατανομή χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

;Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την συνέντευξη τύπου 

Πρόκειται για το πρόσφατο πρόγραμμα που σχεδίασε η Περιφέρεια και προβλέπει γενναία χρηματοδότηση για τους αστικούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε ότι ένα χρόνο πριν ενημερώθηκε ο κ. Τζιτζικώστας ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εντάξει και τις πρωτεύουσες νομών, δήλωσε ότι δεν το ήξερε αλλά στην συνέχεια δεν έπραξε κάτι για να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό.

Vorgia20240423 124321

«Στην συνέντευξη τύπου της Περιφέρειας τονίστηκε ότι στόχος του προγράμματος είναι να γίνει λειτουργική η Θεσσαλονίκη στο δήμο προς το 2030. Εμείς δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;» αναρωτήθηκε ο κ. Βοργιαζίδης.

Vorgia20240423 124339

Για τις αιχμές ότι ο δήμος Βέροιας καθυστέρησε την υλοποίηση του κάθετου οδικού άξονα, ο κ. Βοργιαζίδης απάντησε ότι ο ρόλος του δήμου ήταν γνωμοδοτικός κι όχι καθοριστικός. Εξήγησε ότι η Βέροια επέμεινε για τον κόμβο της Βέροιας διότι στόχος είναι οι περαστικοί να μπορούν να μπουν και στο κέντρο της πόλης με στόχο να αποκομίσουν οφέλη οι Βεροιώτες επαγγελματίες.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε όλη η δημοτική ομάδα και εξηγήθηκε ότι η τοποθέτηση είναι όλης της ομάδας κι όχι του Δημάρχου.

Τα σημεία της συνέντευξης τύπου

"Επανερχόμαστε στο θέμα της χρηματοδότησης του Δήμου Βέροιας από το ΣΒΑΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να μη μείνει κανένα ερωτηματικό για το τι έχει συμβεί.

Ο κ. Περιφερειάρχης επέλεξε να χρηματοδοτήσει τους 12 από τους 14 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης (πλην Δήμων Βόλβης και Χαλκηδόνας) με το ποσό των 210 εκ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σημαίνει τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο για κάθε Δήμο (δηλαδή 10 εκ. ευρώ). Βέβαια ανάμεσα στους 12 Δήμους της περιφέρειας Θεσσαλονίκης (προφανώς δε γίνεται λόγος για την πόλη της Θεσσαλονίκης) υπάρχουν έξι Δήμοι μικρότεροι σε πληθυσμό από τον Δήμο Βέροιας.

Ο Δήμος Βέροιας κατατάχθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη στη χαμηλή κατηγορία χρηματοδότησης, μαζί με τους Δήμους Πολυγύρου, Νάουσας, Πέλλας, Παιονίας, Χαλκηδόνος, Σιντικής, Νέας Προποντίδας, Κιλκίς, Έδεσσας, Σκύδρας, Αλεξάνδρειας, Δίου-Ολύμπου και Αλμωπίας, αφού τους δίνεται για τον ίδιο λόγο από 1,5 εκ. ευρώ. Προφανώς προκύπτει ερώτημα: κ. Τζιτζικώστα ο Δήμος Βέροιας δεν πρέπει να βαδίσει προς το 2030;

Ο Δήμος Βέροιας υποχρηματοδοτείται γιατί κατά τον κ. Περιφερειάρχη έχει αστικό πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων. Είναι όμως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας που την εξισώνει στο ΣΒΑΑ με τους Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων. Όπως είναι όλοι οι παρακάτω Δήμοι, κι ας έχουν αρκετοί από αυτούς αστικό πληθυσμό κάτω από 50.000 κατοίκους.

Δυτικής Μακεδονίας: ΣΒΑΑ παίρνουν οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας (πρωτεύουσες νομών) και Πτολεμαΐδας. Δηλαδή συνέχιση των ΣΒΑΑ της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου.

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης : ΣΒΑΑ προβλέπεται για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Ορεστιάδας (πρωτεύουσες νομών ΚΑΙ Ορεστιάδα).

Θεσσαλίας: πρωτεύουσες νομών, Δήμοι Βόλου, Καρδίτσας, Λαρισαίων και Τρικκαίων

Δυτικής Ελλάδας: Δήμος Πατρέων, Δήμος Αγρινίου, Δήμος Πύργου, Δήμος Ήλιδας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δήμος Ξηρομέρου.

Πελοποννήσου: Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Τριπόλεως, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Κορινθίων-Λουτρακίου/Περαχώρας/Αγίων Θεοδώρων και Δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων.

Για το ΣΒΑΑ ορεινών περιοχών έχει ήδη γίνει εκτενής αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα καλό παράδειγμα διαβούλευσης από την πρώτη στιγμή κάτι το οποίο δεν έγινε στο ΣΒΑΑ αστικών περιοχών, όπου απλά ενημερωθήκαμε.

Το θέμα «μελέτη-κατασκευή» είναι ιδιαιτέρως θετικό για όσους Δήμους αφορά (αυτούς χωρίς επαρκή τεχνική υπηρεσία), στους οποίους δεν ανήκει ο Δήμος μας.

Όσον αφορά στο θέμα του κάθετου άξονα, ουδέποτε ο Δήμος Βέροιας μπλόκαρε την κατασκευή του κάθετου άξονα. Έχει γνωμοδοτήσει, ως όφειλε, εγκαίρως, αλλά η αποφασιστική αρμοδιότητα είναι της περιφέρειας και όχι του Δήμου ο οποίος μόνο γνωμοδοτεί".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69