tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Αντιπεριφέρεια Ημαθίας: "Η διοίκηση του δήμου Βέροιας θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις για να καλύψει τις αδυναμίες και ανεπάρκειες της"

Νέα απάντηση προς την διοίκηση του δήμου Βέροιας, για την κατανομή του ΕΣΠΑ, εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας. Στην απάντηση χρεώνει στην διοίκηση του δήμου Βέροιας προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για να αποπροσανατολισμό των πολιτών, για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της. 

Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

"Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια προωθεί και επενδύει στην συνεργασία με όλους τους Θεσμούς, τους Φορείς και τους 38 Δήμους του τόπου μας και εργάζεται με μεθοδικότητα αποφασιστικότητα και διαφάνεια, μακριά από διαχωρισμούς, εξαιρέσεις και άγονες αντιπαραθέσεις, για την κατάκτηση των κοινών μας στόχων και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.

Από αυτές τις σταθερές αρχές με τις οποίες λειτουργεί η διοίκηση μας, δεν θα παρεκκλίνουμε, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την συστηματική και προσχηματική προσπάθεια του Δημάρχου Βέροιας να δημιουργήσει εντυπώσεις για να καλύψει τις αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του.

Δεν πρόκειται λοιπόν, να συρθούμε στη δημόσια αντιπαράθεση που επιχειρεί ο Δήμαρχος Βέροιας, πιστεύοντας ότι έτσι θα καταφέρει να αποπροσανατολίσει τους πολίτες της Βέροιας από τις παραλείψεις και τα κενά της διοίκησης του. Και με μοναδικό γνώμονα την σωστή και έγκυρη ενημέρωση των συμπολιτών μας στην Βέροια ξεκαθαρίζουμε για τελευταία φορά τα εξής:

Πρώτον, οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, δεν υφίστανται  και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ να υποστούν καμία απολύτως αδικία ως προς την χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλωστε όπως έχουμε επανειλλημένα δημόσια τονίσει, όσοι Δήμοι έχουν ώριμες προτάσεις έργων θα χρηματοδοτηθούν, όπως ακριβώς χρηματοδοτούνται και οι 38 δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία ανισοκατανομή πόρων μεταξύ των δήμων της Ημαθίας και των δήμων της Θεσσαλονίκης και οι αναφορές του Δημάρχου Βέροιας στην πρόσφατη συνέντευξή του,  πέρα από τη συντήρηση μίας παρωχημένης νοοτροπίας άσκησης δημόσιας διοίκησης περασμένων δεκαετιών, δεν έχουν καμία βάση.

Τρίτον, η αναφορά του Δημάρχου Βέροιας στους πόρους του Στόχου Πολιτικής 5 για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο ΕΣΠΑ και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, αφορούν και προβλέφθηκαν για Δήμους και των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βέροιας. Άρα όχι απλώς ο Δήμος Βέροιας δεν είναι αποκλεισμένος από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση όπως ισχυρίζεται, αντίθετα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει διασφαλίσει και μία επιπρόσθετη πηγή χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και για το Δήμο Βέροιας.

Τέταρτον το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης σε δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 και όχι 30.000 όπως ίσχυε σε παλαιότερες προγραμματικές περιόδους, όπου όλοι οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας που πληρούσαν το πληθυσμιακό  κριτήριο των 30.000 είχαν δικό τους Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπως φυσικά και ο Δήμος Βέροιας. Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με το νέο πληθυσμιακό κριτήριο των 50.000, ο μόνος λόγος που έχουν ενταχθεί σε ορισμένες Περιφέρειες Δήμοι με μικρότερο των 50.000 κατοίκων πληθυσμό είναι ότι είτε δεν έχουν πόλη με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, είτε έχουν μόνο μία πόλη και θα δημιουργούνταν συνθήκες στρέβλωσης, κάτι που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν το επιτρέπουν.

Πέμπτον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας έχουν διασφαλίσει πόρους για έργα στο Δήμο Βέροιας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι έργα που θα κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσουν τις υποδομές για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Βέροιας. Για να γίνει όμως αυτό και να υλοποιηθούν τα σημαντικά έργα για τα οποία έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση, χρειάζεται πολλή δουλειά, την οποία πρέπει να κάνει καθημερινά ο Δήμαρχος Βέροιας, που είναι άλλωστε και ο λόγος που τον εξέλεξαν οι συμπολίτες μας στη Βέροια.

Τέλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλει να ενημερώσει δημόσια τους συμπολίτες μας στο Δήμο Βέροιας για την προβληματική εξέλιξη και το χαμηλό ποσοστό υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι ενταγμένα στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας, με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου Βέροιας.

Ο Δήμος Βέροιας στο ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε εγκεκριμένη στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με συνολικό προϋπολογισμό 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σύνολο προϋπολογισμού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στις υποδομές, στο τέλος του 2023 ο Δήμαρχος Βέροιας είχε εντάξει έργα ύψους μόνο 1,213 εκατομμυρίων ευρώ, με συμβάσεις 1,1131 εκατομμύρια ευρώ και πληρωμές μόλις 926.000 ευρώ.

Το έργο Βιοκλιματικό Πολιτιστικό Δίκτυο Διαδρομών στην Παλιά Πόλη, που ήταν και το πιο εμβληματικό έργο για το Δήμο Βέροιας με ύψος της σύμβασης 2,3 εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμαρχος Βέροιας απέτυχε να το ολοκληρώσει, καθώς αξιοποίησε μόνο 579.000 ευρώ.

Για να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος Βέροιας, λόγω της ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής και για να μη χαθεί το σπουδαίο αυτό έργο για τους συμπολίτες μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να διασφαλίσει τους πόρους και να μεταφέρει το έργο στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ο Δήμος Βέροιας, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για ένα ακόμη έργο ανάπλασης ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο όμως, αν και η πρόσκληση έχει ανοίξει, ο Δήμαρχος Βέροιας δεν έχει καν κάνει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του. 

Συμπερασματικά, ο Δήμος Βέροιας, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 χρηματοδοτείται για έργα αναπλάσεων ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή σε σύγκριση με το παλιό ΕΣΠΑ 2014-2020, όχι απλώς δεν είναι αποκομμένος από τη χρηματοδότηση, αλλά έχει και αυξημένη χρηματοδότηση κατά 500.000 ευρώ.

Όπως λοιπόν, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία και δεδομένα, ο Δήμαρχος Βέροιας είτε δεν γνωρίζει τι γίνεται στο Δήμο Βέροιας, είτε γνωρίζει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ρητούς κανονισμούς,  τα χρονοδιαγράμματα, τις προβλέψεις και απαιτήσεις που έχουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και για αυτό επιδίδεται σε ευφάνταστες δημόσιες τοποθετήσεις, που δεν πείθουν κανέναν. Όποιο όμως από τα δύο παραπάνω και αν ισχύει, είναι μείζον πρόβλημα για το Δήμο Βέροιας και τους συμπολίτες μας οι οποίοι αξίζουν το καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, τα έργα για τα οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση στο Δήμο Βέροιας πρέπει να γίνουν. Για να γίνουν όμως χρειάζεται δουλειά, χρειάζονται πράξεις, χρειάζεται συνέπεια και σοβαρότητα από την πλευρά του Δημάρχου Βέροιας. Όχι άλλα λόγια του αέρα".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69