tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Υπογράφηκε η σύμβαση για την πλατεία των Ριζωμάτων

Υπογράφηκε την Μ. Τετάρτη από τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη η σύμβαση έργου για την διαμόρφωση του χώρου και της πλατείας «Κουτσαντά», της κεντρικής πλατείας των Ριζωμάτων. Πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου Ημαθιώτη, Ιατρού και Νομαρχιακού συμβούλου Γιώργο Κουτσαντά, στον τόπο της καταγωγής του, ένα έργο για το οποίο οι πολίτες αναμένουν εδώ και πολύ καιρό την υλοποίησή του.

Το έργο προϋπολογισμού 150.000,00 ευρώ χρηματοδοτείται από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ 2024 της Π.Ε. Ημαθίας, και θα εκτελεσθεί με δική της επίβλεψη.

Η διαμόρφωση του χώρου έχει ως σκοπό τη δημιουργία μιας ανοιχτής πλατείας με εύκολη πρόσβαση για τον κόσμο. Ο χώρος της πλατείας σήμερα είναι μικρός και δεν μπορεί να φιλοξενήσει πολλές χρήσεις. Έχει αρκετά δέντρα κυρίως πλατάνια αναπτυγμένα που το καλοκαίρι δίνουν ίσκιο και δροσιά στους επισκέπτες που είναι τοποθετημένα περιμετρικά της πλατείας. Θα χρειαστεί να προστεθούν κάποια και πιο κεντρικά. Θα δημιουργηθούν επίσης δυο βασικές πορείες από σταθερό υλικό, κυβόλιθο γρανιτένιο τις οποίες θα ακολουθήσουν και οι φυτεύσεις των νέων δέντρων. Στην πλευρά της πλατείας που εφάπτεται με ιδιοκτησία θα τοποθετηθεί μια κατασκευή από σκυρόδεμα και ξύλο (σχέδια μελέτης) και θα φυτευτούν αναρριχόμενα φυτά που θα δημιουργήσουν ένα σκιερό χώρο και θα αποκρύψουν τις ιδιοκτησίες από τους επισκέπτες της πλατείας. Ο σκοπός της νέας διαμόρφωσης είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής με πολύ πράσινο.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας που γειτνιάζει με ιδιωτικά κτίρια θα διατηρηθεί το τοιχίο και θα ανυψωθεί μέχρι να ανέλθει στα 0,50μ και από πάνω θα τοποθετηθεί οριζόντιο κιγκλίδωμα (κουπαστή). Το ίδιο θα συνεχιστεί και μετά την ανατολική είσοδο έως ότου η υψομετρική διαφορά να μην είναι επικίνδυνη. Στην υπόλοιπη περίμετρο θα τοποθετηθεί κράσπεδο μαρμάρινο λευκό.

Περιμετρικά του γρανιτοκυβόλιθου θα τοποθετηθεί μαρμάρινο κράσπεδο για να εγκιβωτίσει το νέο δάπεδο.

Στη βορειοανατολική πλευρά που έχει μια μικρή υψομετρική διαφορά θα τοποθετηθεί κάθισμα από ξύλο (IROCO) για να χρησιμοποιηθεί σαν καθιστικό. Το ίδιο θα γίνει και στην νότια πλευρά, όπου το τοιχίο θα χρησιμοποιηθεί ως καθιστικό με επένδυση από ξύλο (IROCO).

Τμήματα της πλατείας θα διαστρωθούν από γρανιτένιο κυβόλιθο πάνω σε άμμο, τα δε δάπεδα αυτά, θα διαγράφουν δυο πορείες, η μια από την ανατολική είσοδο προς την δυτική περνώντας μπροστά από το μνημείο και η άλλη από την ανατολική είσοδο και βόρεια.

Τα σκαλοπάτια θα επενδυθούν με μάρμαρο ενώ τα τοιχία θα επενδυθούν με πέτρα. Θα τοποθετηθεί επίσης χειρολισθήρας στο περιμετρικό χαμηλό τοιχίο, στο όριο του οικοπέδου και στην πλευρά του δρόμου για προστασία λόγω της υψηλότερης στάθμης της πλατείας από αυτή του δρόμου και για διαχωρισμό της πλατείας από την διπλανή ιδιοκτησία.

Στην βορειοανατολική πλευρά που γειτνιάζει με ιδιοκτησίες θα δημιουργηθεί μια κατασκευή με τοιχία για να αποκρύψει τις όμορες ιδιοκτησίες. Η κατασκευή θα αποτελείται από τοιχία (κεντρικό ψηλό με επένδυση πέτρας και χαμηλά εκατέρωθεν του), καθιστικά με στέγαστρα. Το μνημείο που βρίσκεται στην είσοδο της πλατείας από την πλευρά της σκάλας, θα μεταφερθεί μπροστά από το νέο λιθόκτιστο τοιχίο.

Επίσης στην κεντρική είσοδο της πλατείας θα κατασκευαστεί τοιχίο από μπετόν το οποίο θα στεγαστεί δημιουργώντας μια είσοδο στο χώρο της πλατείας.

Το έργο έχει προθεσμία παράδοσης έξι μηνών και αναμένεται να αλλάξει ριζικά την όψη της κεντρικής πλατείας των Ριζωμάτων, δίνοντας στους κατοίκους έναν όμορφο, σύγχρονο και λειτουργικό χώρο αναψυχής.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69