tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Για την Ημαθία που ονειρευόμαστε στη Μακεδονία που αγαπάμε

Γράφει ο Βασίλης Πετρομελίδης

Σε προηγούμενο άρθρο μου κατέθεσα την πρόταση για ίδρυση Μη Κρατικού Πανεπιστημίου στην Ημαθία. Σύμφωνα με την παγκόσμια εμπειρία, η παρουσία και λειτουργία ενός Πανεπιστημίου αποτελεί πόλο έλξης επενδυτικών ευκαιριών· γύρω από το Πανεπιστήμιο συναθροίζονται και αλληλεπιδρούν μαζί του εταιρείες που μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του.

Μια καλή ιδέα που θα μπορούσε να προηγηθεί του Πανεπιστημίου, και να προλειάνει παράλληλα το έδαφος, είναι να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ημαθίας μια θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, καταρχάς στον αγροδιατροφικό τομέα και ακολούθως, γιατί όχι, στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής. Οι θερμοκοιτίδες είναι μια παγκόσμια τακτική που υιοθετείται από όλες τις υπεύθυνες και οξυδερκείς διοικήσεις με σκοπό να συμβάλλουν στην ανανέωση και ενδυνάμωση του επιχειρηματικού προφίλ των περιφερειών τους. Οι νέες ιδέες και η καινοτομία είναι το ζητούμενο για κάθε οικονομία και κοινωνία, τοπική ή ευρύτερη. Η Περιφέρεια και γενικά η Διοίκηση οφείλει όχι μόνο να ενστερνίζεται τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά και να τις σχεδιάζει και να τις υλοποιεί η ίδια. Έτσι, θα δώσει ώθηση αλλά και ουσιαστική, όχι επιδοματική, υποστήριξη στις τοπικές επιχειρήσεις.

Η δική μας θερμοκοιτίδα θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Περιφερειακή Αγορά Κουλούρας και να εμπλουτίσει τις υπάρχουσες επιλογές για αξιοποίηση του χώρου αυτού. Δε θα ήταν κακό, νομίζω, να επιταχύνουμε τις εξελίξεις για το θέμα αυτό. Μετά την παρέλευση 25 ετών αδράνειας, μάλλον θα έχει ωριμάσει, δεν συμφωνείτε; Η κουβέντα όμως για την Κουλούρα είναι μεγάλη και για άλλη στιγμή. Ως μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ημαθίας που αγωνίστηκε σκληρά και μεθοδικά για να περάσει η Κουλούρα στην ιδιοκτησία των φορέων του Νομού, έχω αυξημένη ευαισθησία στο θέμα αυτό.

Μια ακόμη πρόταση που πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά είναι η ίδρυση και λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου που να ενώνει την Ημαθία με τη Θεσσαλονίκη. Σε συζητήσεις με πρώην μαθητές μου μαθαίνω ότι τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι, αν και δουλεύουν στη Θεσσαλονίκη, επιλέγουν τη Βέροια ως τόπο διαμονής τους• κριτήριό τους είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής και οι σαφώς καλύτερες συνθήκες για την ανατροφή παιδιών. Με ένα καλό, αξιόπιστο και σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο θα μπορούσε η Ημαθία να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός οικιστικής ανάπτυξης. Αν μάλιστα ως πολιτεία, με μπροστάρισσα την Περιφέρεια, καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και νέες επενδύσεις, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές. Έτσι, θα πείσουμε και τα παιδιά μας να επιστρέψουν για να ανανεωθεί και ενδυναμωθεί η περιφέρειά μας πληθυσμιακά – δημογραφικά αλλά και πνευματικά – πολιτιστικά.

Βασίλης Θ. Πετρομελίδης

Φιλόλογος – ΒΒΑ (Διοίκηση Επιχειρήσεων)

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ημαθίας

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69