tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η ενίσχυση του αγροτικού τομέα στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γράφει η Βαρβάρα Σαράντη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κυβερνήσει αποσκοπώντας να αλλάξει η χώρα προσανατολισμό που θα απελευθερώσει παραγωγικές δυνάμεις και ανθρώπινο δυναμικό. Προϋπόθεση είναι να αξιοποιηθούν πληρέστερα τα ισχυρά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και της κάθε περιφέρειας. Αυτά συναρτώνται με μια μεγάλη στροφή προς  την οικονομία “πραγματικού προϊόντος” δηλαδή προς τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Η βελτίωση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα και της ικανότητάς του -με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής- ώστε να καλύψει βασικές ανάγκες της χώρας εντάσσεται στην επιλογή της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με στροφή στην ποιότητα και σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Δυστυχώς, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα εξαντλήθηκε σε υποσχέσεις, σε ψέματα και σε επιδοματικού τύπου φιλοδωρήματα. Πρόσφατα ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας σκιαγράφησε τον «εμπαιγμό του (αρμόδιου) Υπουργείου» τονίζοντας «…όταν 4 χρόνια τώρα μας κοροϊδεύουν ότι θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και δεν το πράττουν, όταν πετούν εκτός λίστας συνδεδεμένων τα βιομηχανικά ροδάκινα και άλλα προϊόντα που οι τιμές πώλησης είναι κάτω του κόστους παραγωγής και δε συμπεριλαμβάνουν τα επιτραπέζια, όταν προκαλούν με μεγάλη άνεση το διαχωρισμό των αγροτών σε κάθε πληρωμή και πρόγραμμα, όταν καθυστερούν για μήνες πληρωμές αγροτών από προγράμματα» μάλιστα «με λάθη ανεπίτρεπτα,  καθώς στερούνται οργάνωσης, προγραμματισμού και μεθοδικότητας.»

 Αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (στο πλαίσιο της απόφασης της ΕΕ με χρηματοδοτικό πακέτο πάνω από 800 δις € στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης), το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ το Καλοκαίρι του 2021 και προβλέπει για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ποσόν ύψους 31,16 δις. €, δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Για τον πρωτογενή τομέα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε βασικούς κλάδους όπως αυτός της γεωργίας και  της υδατοκαλλιέργειας, τα χρήματα που προϋπολογίστηκαν είναι μόνο 500 εκ €, και από αυτά μόνον τα 166 εκ. € προβλέπονται για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Ένα πραγματικά αναγκαίο για την ελληνική γεωργία πρόγραμμα απειλείται με παταγώδη αποτυχία. Εξαιτίας της επιτελικής ανικανότητας της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μια επιτακτική ανάγκη για την αναδιάταξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας μένει ανεκπλήρωτη.

 Μετά από τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που στέρησε εισοδήματα και απαξίωσε παραγωγές, με την κυβέρνηση να είναι ουσιαστικά απούσα, πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην απομάκρυνση από την επαγγελματική παραγωγή, γεγονός που εκτός των άλλων, εντείνει τη φυγή του αγροτικού κόσμου και την περαιτέρω ερημοποίηση της περιφέρειας. Το ζοφερό μέλλον για την πρωτογενή παραγωγή συμπληρώνει η έλλειψη ενδιαφέροντος και κινήτρων για την ηλικιακή ανανέωση των απασχολούμενων στον κρίσιμο αυτόν τομέα.

 Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους, οι τιμές των ζωοτροφών, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο χρόνο, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του ρεύματος και του πετρελαίου, οδηγεί σε απόγνωση. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εκτροφής των ζώων τους για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνέπειες τη μείωση των εκτρεφόμενων ζώων, τη μείωση παραγόμενου γάλακτος και την  αύξηση της τιμής των τυροκομικών προϊόντων και του κρέατος. Χρειάζονται λοιπόν άμεσα γενναία ενίσχυση χωρίς αποκλεισμούς.

 Τέλος να αναφέρουμε την διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΕΤ, που υπονομεύει όλο το σύστημα ελέγχων στα τρόφιμα που φτάνουν στον καταναλωτή με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ποιότητα (ελληνοποιήσεις και νοθεία), την αισχροκέρδεια (τεράστια διαφορά της τιμής των προϊόντων από το χωράφι με αυτή που βλέπει στο ράφι ο καταναλωτής), την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία.

Δεσμευόμαστε με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίξουμε ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο για:

- Άμεση ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας.

- Ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για αγρότες και ιδιαίτερα προγράμματα.

- Ανασχεδιασμό (επαναδιαπραγμάτευση και αναδιανομή) των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προκειμένου να ενταχθεί στον σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων και η αγροτική παραγωγή.

- Ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισμών και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

- Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 € για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως και σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69