970x250 symptoms

Η Ε.Μ.Ι.Π.Η. έκοψε την βασιλόπιτα (φωτογραφίες)

Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έκοψε ο Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), το απόγευμα της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Εταιρείας, στο Αρχοντικό Μπέκα στην περιοχή της Μπαρμπούτας.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο πρωτοπρεσβύτερος Αρχιμ. Παύλος Σταματάς ενώ στη συνέχεια η πρόεδρος της Εταιρείας έκοψε την βασιλόπιτα. Στους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν βασιλοπιτάκια. Ο τυχερός πήρε ως δώρο ένα βιβλίο από της εκδόσεις της ΕΜΙΠΗ.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Ολυμπία Μπέτσα, είπε «η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας & Πολιτισμού Ημαθίας ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό να διασώσει και να αναδείξει την ιστορία και τις εκφάνσεις του πολιτισμού του τόπου μας. Έκτοτε τα μέλη της και οι συνεργάτες της εργάζονται άοκνα προς αυτόν τον σκοπό. Η αγάπη για την ιστορία, την αλήθεια, την έρευνα, την ανακάλυψη είναι το ενοποιητικό στοιχείο όλων μας που ενασχολούμαστε με την τοπική ιστορία. Κι επειδή το κίνητρο είναι εσωτερικό δε στερεύει ποτέ, ακόμα κι όταν κουραζόμαστε. Η ηθική ικανοποίηση και η πνευματική ανάταση είναι κέρδη που δε μετριούνται με μονέδα, αλλά πάραυτα σε κάνουν αληθινά πλούσιο. Η ωφέλεια προκύπτει και από μια οφειλή στους προγόνους μας που έγραψαν τις δικές τους μικροϊστορίες και περνούν στην αθανασία με την διάσωση της μνήμης από εμάς, αλλά και στους απογόνους μας που τους παραδίδουμε την ιστορία, πάντα ανανεωμένη και με δυνατότητα αναστοχασμού. Αυτή η ηθική-πνευματική απολαβή είναι η δική μας αντίσταση. Και σίγουρα η ιστορία δε στερεύει ποτέ, γράφεται από την αρχή με νέα οπτική, αλλά και με νέο πρωτογενές υλικό. Έχουμε πολλά ακόμα να βρούμε μέσα από αρχειακό υλικό».

Επίσης ευχαρίστησε τους χορηγούς που στηρίζουν το έργο της ΕΜΙΠΗ, όπως τον Γερασιμό Καλλιγά (Κ.Ξ.Γ. Λέξις, εκδόσεις Super Course) που προσέφερε 1.000€, φορείς του Δήμου Βέροιας και Νάουσας, την ΕΦΑ Ημαθίας και επαγγελματίες του νομού που στάθηκαν αρωγοί στης δράσεις της Εταιρείας.

Μετά την τελετή κοπής της βασιλόπιτας ακολούθησε γενική συνέλευση για τα μέλη του ΔΣ, όπου έγινε απολογισμός του προηγούμενου έτους και προτάθηκαν οι παρακάτω δράσεις για το νέο έτος.

  1. Παρουσίαση των Χρονικών που έχουν αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στην αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου
  2. Θ' Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2019 - Σεπτέμβριος 2019
  3. Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά - Καλοκαίρι 2019
  4. Εκδόσεις εργασιών τοπικών συγγραφέων, άμεσα και η ιστορία των εβραίων της Βέροιας μεταφρασμένο στα αγγλικά και παρουσιάσεις στο κοινό
  5. Εκδόσεις Πρακτικών παλαιοτέρων διοργανώσεων

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Κουλουριώτης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Παύλος Πυρινός, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος και νέο μέλος της ΕΜΙΠΗ Ολυμπία Σουγιουλτζή, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πυρινός, μέλη και φίλοι της Εταιρείας.