tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδήλωση για την "αρχαιολογία του έρωτα και της ψυχής" πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τον μήνα Φεβρουάριο, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Η αρχαιολογία του έρωτα και της ψυχής».

Με αφορμή την γιορτή του έρωτα, στον φιλόξενο χώρο του μουσείου, ο αρχαιολόγος Γιάννης Γραικός συνομίλησε με το Βεροιώτικο κοινό, για την αρχαιότητα ως επιθυμία και ως μεταφορά της επιθυμίας. Δείτε ένα απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο:

Μια ξενάγηση διαφορετική που ξεκίνησε με ένα γλύκισμα, με σκοπό να γίνει συζήτηση για αρχαιολογικά ευρήματα που συνδέονται με την καθημερινή ζωή.

Η ιστορία που αναφέρθηκε ο κος Γραικός αφορούσε τον έρωτα, αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα που οι άνθρωποι έχουν δύο αντιλήψεις γι αυτήν. Η μία αντίληψη αφορά ότι η ημέρα είναι ένα εμπορικό γεγονός και η άλλη ότι ο έρωτας είναι κάτι βαθύ και πολύ ειλικρινές. Με αυτές τις δύο βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και δύο εκθέματα του μουσείου ασχοληθήκαμε αυτή την βραδιά, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με μία ακόμη αρχαιολογία. Με τον λόγο περί ψυχής που έχει μία σχέση σχεδόν μοιραία με την αρχαιολογία.

Ο κος Γραικός παρουσίασε δύο γλυπτά που βρέθηκαν σε πολύ καλά σημεία μέσα στην αρχαία πόλη της Βέροιας. Το ένα απεικόνιζε την αρπαγή του Γανυμήδη από τον αετό του Δία ή τον ίδιο τον Δία και το άλλο έναν νέο, την προσωποποίηση του πόθου. Και τα δύο γλυπτά χρονολογούνται την εποχή που η Βέροια βρισκόταν στην μεγαλύτερή της ακμή.

Έπειτα αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο, στα πρότυπα της εποχής, στον ρόλο του έρωτα για τους αρχαίους Έλληνες, στον τρόπο απεικόνισης του πάθους, στη ερωτική επιθυμία, στο πνευματικό κίνημα της δεύτερης σοφιστικής, στο Ελληνιστικό μυθιστόρημα, στους φιλοσόφους, στην αρχαιολογία που στοχεύει στην ανθρώπινη ψυχή, στην αντίληψη για το τι υπάρχει μέσα μας κ.α.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και ξενάγηση σε συγκεκριμένα εκθέματα.

 
 

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69