Μνήμες του Πόντου ξυπνά το βιβλίο "Η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη" (φωτογραφίες, βίντεο)

Την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη θα έχουν οι νέες γενιές των Ποντίων (και όχι μόνο των Ποντίων). Το βιβλίο που εξέδωσαν οι Ροζαλία Γαβριηλίδου μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ο Θεοφάνης Μαλκίδης διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Θράκης, δίνει πολλές πληροφορίες για την ζωή του Ποντίου αγωνιστική αλλά και την ζωή των Ελλήνων στον Πόντο.

Το βιβλίο αυτό, "Η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη" παρουσίαστηκε στην Βέροια, σε εκδήλωση που οργάνωσε το 4ο Περιφερειακό Τμήμα Κεντροδυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στην παρουσίαση, η Ροζαλία Γαβριηλίδου εξήγησε πώς έφτασαν στα χέρια τα χειρόγραφα του Παύλου Τσαουσίδη μέσα από τα οποία ο αναγνώστης λαμβάνει πληροφορίες για την ζωή στον Πόντο αλλά και απαντήσεις για το πώς δημιουργήθηκε το αντάρτικο. Η κ. Γαβριηλίδου ψηφιοποίησε το χειρόγραφο και διατήρησε τον τρόπο έκφρασης και γραφής του Παύλου Τσαουσίδη. Στην συνέχεια έγινε μια έρευνα για την ζωή του Πόντιου οπλαρχηγού και σε συνεργασία με τον Θεοφάνη Μαλκίδη έγινε η συγγραφή του βιβλίου (δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση της κ. Γαβριηλίδου).

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης από την πλευρά του τόνισε ότι ο Παύλος Τσαουσίδης ήταν κεντρική πρωταγωνιστική μορφή αντάρτη και με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου αναφέρθηκε στο Ποντιακό ζήτημα και στις προσπάθειες που γίνονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. "Πρέπει να πιάσουμε ξανά το νήμα από την αρχή, από την μνήμη, την γνώση, την ιστορία" είπε ο κ. Μαλκίδης (δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του κ. Μαλκίδη).

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το τραγούδι που γράφτηκε για τον Παύλο Τσαουσίδη (ο Γιάννης Θεοδωρίδης ήταν στο τραγούδι και ο Παύλος Ματζερίδης που έγραψε την μουσική ήταν στη λύρα ενώ τους στίχους έγραψε η Αναστασία Μαχαιρίδου). Την εκδήλωση έκλεισαν χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας με τον χορό Σέρα, χορός που συνάδει με την ύλη του βιβλίου (δείτε το τραγούδι και τον χορό Σέρα από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας).

{jlex}flickr:72157685785910662{/jlex}