tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εργαστήριο παραδοσιακών φορεσιών και κοσμημάτων στην Ημαθία

Όταν η παράδοση γίνεται τρόπος ζωής τότε οι παλιές φορεσιές ζωντανεύουν στα χέρια ανθρώπων, που έχουν αφιερωθεί σε μια δύσκολη και απαιτητική εργασία.

Ο λόγος για την Όλγα Σβώλου, τεχνίτρια παραδοσιακών φορεσιών, που κατέστησε το Νεοχώρι Ημαθίας κέντρο κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών.

Ίσως η πιο επιβλητική είναι η γνωστή μακεδονική στολή, που φέρει στο κεφάλι ένα καπέλο, το οποίο παραπέμπει στην αρχαία περικεφαλαία των ανδρών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι περίπου δεκαεπτά φούντες που το κοσμούν αντικαθιστούν τον “τρίχινο λόφο”-λοφίο.  

Σύμφωνα με την κ. Σβώλου, ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα ήταν το μαντήλι της κεφαλής. Το χρυσοτσέμπερο, όπως το αποκαλούσαν, το φορούσαν οι νύφες και τα φλουριά που κρέμονταν από την στολή αντιπροσώπευαν τον φόρο που κατέβαλαν στους Τούρκους.

Ο σύζυγος της, Γεώργιος Σβώλος, ασχολείται με την κατασκευή των κοσμημάτων. Όλα αυτά τα περίτεχνα, λαμπυρίζοντα και θορυβώδη μεταλλικά που στολίζουν κάθε ενδυμασία περνούν από τα δικά του χέρια, που χαράσσουν επάνω στα διακοσμητικά, απαραίτητα συνοδευτικά των στολών τις λεπτομέρειες της ιστορίας.  

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η κατασκευή μιας φορεσιάς και η κ. Σβώλου αναλαμβάνει να κατασκευάσει φορεσιές από κάθε περιοχή της χώρας. Η εργασία της απαιτεί πολύ μελέτη, επιτόπια έρευνα και συζητήσεις με τους παλαιότερους που θυμούνται όχι μόνον τα σχέδια και τα υφάσματα, αλλά και την σημασία της χρήσεως κάθε ρούχου.  

Πηγή: https://www.ertnews.gr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69