tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Την βασιλειόπιτα έκοψε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας

Την καθιερωμένη Βασιλειόπιτα έκοψε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Νωρίτερα τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων. Μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου παρουσίασε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας τον τελετουργικό και παραδοσιακό χορό προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου. Το έθιμο του «Εζ Βασίλη» έχει τις ρίζες του από τα Φάρασα της Καππαδοκίας. Στο τραγούδι συνόδεψε ο Δημήτρης Τελλίδης και στο ούτι ο Γιώργος Ασβεστάς.

Έπειτα οι παρευρισκόμενοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της Στέγης για την κοπή της βασιλειόπιτας. Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Τα κομμάτια της πίτας μοιράστηκαν, με το τυχερό φλουρί να πέφτει στην Χορωδία του Συλλόγου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Αλεξοπούλου Παυλίδου απηύθυνε χαιρετισμό και συντόνισε την εκδήλωση.

Σε βίντεο που προβλήθηκε οι θεατές είδαν την κατάσταση του Σπιτιού των Μικρασιατών, ενός χώρου που ο σύλλογος ευελπιστεί σε έναν χρόνο από σήμερα να αποκατασταθεί και να δημιουργηθεί μια έκθεση με μνήμες και θύμισες των παππούδων μας. Στην ομιλία της η πρόεδρος του συλλόγου κάλεσε τους πολίτες να συνεισφέρουν με παλιά αντικείμενα και φωτογραφίες για τον εμπλουτισμός της έκθεσης.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε για την πολύτιμη συνεισφορά του στο έργο του συλλόγου και αναδείχθηκε σε επίσημο πρόεδρο ο Βεροιώτης επαγγελματίας Ανανανίας Μεϊμαρίδης, ο οποίος υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου. Την απονομή πλακέτας έκανε ο Βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Ο ιστοριογράφος – ερευνητής – συγγραφέας Γιώργος Κοτζαερίδης εξιστόρησε την ιστορία του Αγίου Βασιλείου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την Χορωδία του Συλλόγου που έψαλλε Μικρασιάτικα κάλαντα, υπό την καθοδήγηση του Χοράρχη Ιορδάνη Κουτσιμανή.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς, με ζωντανή μουσική, από το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Βασίλη Ασβεστά.

Συμμετείχαν οι μουσικοί:

Γιώργος Ασβεστάς, τουμπερλέκι

Σταύρος Γκιούρος, βιολί

Βασίλης Γουδώνης, κανονάκι

Άννα Κουτσιμανή, ούτι

Ιορδάνης Κουτσιμανής, λαούτο

Κατά την έξοδο των παρευρισκομένων από την αίθουσα προσφέρθηκαν βασιλειοπιτάκια. Φέτος υπήρξαν δύο φλουριά. Οι τυχεροί πήραν ως δώρο έργα φιλοτεχνημένα από τον Γιώργο Κοτζαερίδη.

Τέλος, διατέθηκε το νέο ημερολόγιο του Συλλόγου, με συμβουλές καλοτυχίας των Μικρασιατών γιαγιάδων.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69