tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βασίλης Κοτίδης: "Ανάγκη για περιορισμό των ορίων περιμέτρου του Αρχαιολογικού Χώρου “Α’ Ζώνης” στην περιοχή της Βεργίνας"

Με παρέμβασή του στην Υπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Κοτίδης υποστηρίζει την ανάγκη για περιορισμό των ορίων περιμέτρου του Αρχαιολογικού Χώρου “Α’ Ζώνης” στην περιοχή της Βεργίνας. Αναλυτικά αναφέρει:

"Δεχόμαστε έντονες διαμαρτυρίες και παράπονα από ευρισκόμενους σε αδιέξοδο συμπολίτες μας που διαμένουν κατεξοχήν στις περιοχές της Βεργίνας, στην Ημαθία, οι οποίοι έχουν έρθει σε απόγνωση από την παντελή απαγόρευση δόμησης στις εντός και πέριξ αυτής περιοχές, λόγω του ότι οι τελευταίες, σε αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμητικό εύρος στρεμμάτων, φέρουν χαρακτηρισμό από την οικεία Αρχαιολογική Υπηρεσία, ως «Α’ Ζώνη». Η διατήρηση του χαρακτηρισμού αυτού, όπου έχει αποδοθεί, εμποδίζει κάθε δόμηση. Κρίνεται, δε, από τους ντόπιους πολίτες ανεδαφικός και αρκετά αόριστος. Εξ’ αιτίας του, εμποδίζεται η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, συχνά, χωρίς καν να έχουν εντοπιστεί εντός της συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα, που να τον δικαιολογούν.
Η αγανάκτηση των πολιτών στην παραπάνω αστική περιοχή της Ημαθίας κρίνουμε ότι είναι άκρως δικαιολογημένη, καθώς, γνωρίζουμε, πως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η εύρεση αρχαιολογικών εκθεμάτων δεν εμποδίζει την οικιστική/επαγγελματική οικοδομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Μάλιστα, δε, συνυπάρχουν στην καθημερινότητα των εκεί πολιτών τα όποια αρχαία εκθέματα έχουν ανακαλυφθεί, πλάϊ σε νεόδμητα κτήρια, τοποθετημένα σε κατάλληλα διαμορφωμένες προθήκες, καθιστώντας τα προσιτά και επισκέψιμα. Αξίζει, κιόλας, να σημειωθεί, πως αυτή η συνύπαρξη παρατηρείται ακόμα και σε κάποιες αστικές περιοχές της χώρας μας, όπως στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας, αλλά και όπως στον Δήμο Νέας Σμύρνης του λεκανοπεδίου της Αττικής (ευρήματα αρχαίων τάφων που έχουν ανακαλυφθεί έμπροσθεν κατοικίας, στην οδό Αγίας Σοφίας, λίγο πριν την κατάληξή της στην διασταυρούμενη με την εν λόγω οδό πλατεία Άνοιξης, είναι ορατοί με γυάλινη επιδαπέδια βιτρίνα).

Κάθε παράταση της παρεμπόδισης της δόμησης στην ανωτέρω περιοχή της Ημαθίας, κατά την γνώμη των ντόπιων κατοίκων, που πηγάζει από την άνω αναφερόμενη αόριστη και άνευ συγκεκριμένου λόγου απαγόρευση του χαρακτηρισμού ως «Α’ Ζώνη», όφειλε να επιφέρει αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες γης, προκειμένου να απεγκλωβίζονται οι τελευταίοι από το σχετικό αδιέξοδο που προκαλεί εις βάρος τους η μη αξιοποίηση της περιουσίας τους, πράγμα που θεωρούμε ευνόητο και εύλογο.

Επίσης, όπως μας πληροφορούν ντόπιοι κάτοικοι της Βεργίνας, αλλά και κάποιων άλλων ομοιοπαθών περιοχών της Πιερίας (Πύδνα), η ζημιά που τους προκαλεί ο χαρακτηρισμός «Α’ Ζώνη» επεκτείνεται και στην παράλληλη απαγόρευση εντός των ορίων της τελευταίας περιμέτρου για φιλοξενία/εκμετάλλευση οικόσιτων ζώων, στην απαγόρευση της χρήσης αποθηκών και στην απαγόρευση της εγκατάστασης ποιμνιοστασίων. Για την επίλυση των παραπάνω αναφερόμενων αδιεξόδων, κρίνουμε ότι είναι ανάγκη η αρμόδια πολιτική ηγεσία να ελαχιστοποιήσει τον περιοριστικό χαρακτηρισμό της «Α’ Ζώνης» στο ελάχιστο δυνατόν, πραγματικά απαραίτητο εύρος περιμέτρου, αφού ληφθούν υπόψη αντικειμενικές συνθήκες και κυρίως: τα υπάρχοντα αρχαιολογικά ευρήματα. Ένας τέτοιος αποχαρακτηρισμός, θα δώσει αναμφίβολα μια κυριολεκτική «ανάσα» στην αναπτυξιακή προοπτική των ανωτέρω περιοχών. Ως εκ τούτου, είναι εύλογη η απορία μας για τις σχετικές προθέσεις σας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ελαχιστοποιηθεί το εύρος περιμέτρου όπου έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της «Α’ Ζώνης» από τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες στην ελάχιστη δυνατή έκταση, ώστε να προκύψει μια «ανάσα» στην αναπτυξιακή προοπτική της ως άνω αστικής περιοχής της Ημαθίας και όχι μόνο, που υφίστανται απόλυτο και ασφυκτικό περιορισμό στα θέματα της δόμησης, της φιλοξενίας και της εκμετάλλευσης οικόσιτων ζώων, της χρήσης αποθηκών και της εγκατάστασης ποιμνιοστασίων;".

Η απάντηση του Υπουργείου

Στην απάντησή της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημειώνει:

"Όπως είναι γνωστό, ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών στην Βεργίνα εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1996. Στο φάκελο υποψηφιότητας υπήρχε συγκεκριμένη οριοθέτηση του προς εγγραφή χώρου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς διαδικασίες. Η οριοθέτηση αυτή συμπίπτει με την Ζώνη Προστασίας Α, όπως αυτή προκύπτει από την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φΐ7/37634/2180/2.8.1995 (ΦΕΚ 739/Β/28.8.1995). Ως εκ τούτου, τυχόν αλλαγή των ορίων αυτών θα απαιτούσε έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ανάλογα με την έκταση της προτεινόμενης αλλαγής, είτε διαδικασίες έγκρισης της αναοριοθέτησης, εάν επρόκειτο για μικρής κλίμακας αλλαγή, είτε και επανεξέτασης του συνόλου της εγγραφής του μνημείου σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας τροποποίησης των ορίων του.

Είναι προφανές ότι, πέραν του γεγονότος ότι η οριοθέτηση των Ζωνών στην Βεργίνα προστατεύει ζωτικά σημεία του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών με διαπιστωμένη πλέον παρουσία πυκνών αρχαιοτήτων, οποιαδήποτε παρέμβαση θα έθετε σε κίνδυνο την συμπερίληψη του μνημειακού χώρου στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69