tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εορταστική ατμόσφαιρα στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας (φωτογραφίες, βίντεο)

Σε εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου στην Νάουσα, στην πόλη του οίνου και της αμπέλου. Το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νάουσας μαζί με τον Σύνδεσμο Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Το βράδυ της Τετάρτης στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας παρουσία της τοπικής κι εκκλησιαστικής αρχής, εκπροσώπων φορέων, οινοπαραγωγών, αμπελουργών, πολιτευτών, οινόφιλων, κατοίκων της πόλης κι επισκεπτών, δόθηκε η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ.

Ενός δυναμικού πενθήμερου φεστιβάλ δράσεων, από 30 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου, για τον τρύγο και το κρασί, που σκοπό έχει να μυήσει τους επισκέπτες στην οινική, πολιτιστική και ιστορική παράδοση της πόλης.

Το Φεστιβάλ Τρύγου εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό ανάδειξης του Οινοτουρισμού του Δήμου Νάουσας, ο οποίος πρόσφατα συγκρότησε την Επιτροπή Οινοτουρισμού.  Στόχος είναι η ετήσια καθιέρωση του φεστιβάλ και συγκεκριμένα κάθε φθινόπωρο, ως σημείο συνάντησης των οινόφιλων της χώρας, η περαιτέρω ανάδειξη της μεγάλης οινικής παράδοσης της Νάουσας, η ενίσχυση του οινοτουρισμού κ.ά.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και συντόνισε η Πρόεδρος Επιτροπής Οινοτουρισμού Νάουσας, Θωμαή Μαγγανάρη. «…Στην Νάουσα βρίσκεται μια από τις πιο ξακουστές ποικιλίες σταφυλιού κι εδώ δίνει τους καλύτερους καρπούς ο κλώνος της. Το ξινόμαυρο είναι ξακουστό εδώ κι αιώνες… Με αυτό το φεστιβάλ υποδεχόμαστε τον τρύγο που θα έρθει και στην συνείδηση όλων ο τρύγος ταυτίζεται με την γιορτή, την χαρά, το τραγούδι. Από σήμερα θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις, οι γιορτές, οι συναντήσεις οινογνωσίας και γευσιγνωσίας, και οι οινοποιοί θα μοιραστούν με τον κόσμο το μεράκι τους. Ακόμη δεν έγινε θεσμός αυτό το φεστιβάλ, θα γίνει εφόσον δουλέψουμε όλοι μαζί και το πραγματοποιούμε κάθε χρόνο…»

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας είπε «μέσω του φεστιβάλ θέλουμε να αναδείξουμε το κρασί και την γαστρονομία του τόπου μας, με σκοπό την ενίσχυση του οινικού τουρισμού και του πολιτισμού…».

Η Νίκη Καρατζιούλα εκπροσωπώντας τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, μετέφερε το μήνυμά του.

Ο Γιώργος Φουντούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αμπελουργών - Οινοποιών Νάουσας, είπε «αφήσαμε όσα χωρίζουν στην άκρη (αναφερόμενος στην σχέση μεταξύ των οινοποιών – αμπελουργών)  και μαζί με τη νέα γενιά δημιουργήσαμε τον Σύνδεσμο, ο οποίος αποτελείται από 22 οινοποιούς, και πραγματοποιεί δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που  οι πολιτικοί ακούν τα προβλήματα του κλάδου μας. Εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Τρύγου θα κοσμήσει την περιοχή μας. Το ξινόμαυρο κρασί απέκτησε υπεραξία καθώς εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας...».

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Η.Π. Νάουσας,  Στέλλα Αραμπατζή είπε «σκοπός και όραμα των διοργανωτών είναι μέσα από πρωτοποριακές δράσεις και τις κατάλληλες υποδομές να προωθηθεί ο τόπος στον τομέα του οινοτουρισμού. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας άξονας στρατηγικής, για την ποιοτική ανάπτυξη της οινοποιητικής περιοχής...».

(βίντεο με τους χαιρετισμούς επισήμων)

Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κρασιού στον τόπο, με θέμα «Μνήμες και Προοπτικές»

Ο Ιωάννης Μπουτάρης και ο Γιώργος Τσάνταλης μοιράστηκαν με το κοινό μνήμες από τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της οινοπαραγωγής, την οικογενειακή παράδοση, την σχέση τους με το κρασί, ενώ παράλληλα παρέθεσαν προτάσεις που μπορούν να είναι εφικτές με στόχο την αύξηση του εισοδήματος των αμπελουργών ή την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή. Επίσης έμφαση δόθηκε στην επικοινωνιακή προβολή ώστε να γίνει ευρέως γνωστό το προϊόν.

(στο βίντεο η συνομιλία Μπουτάρη - Τσάνταλη)

Η βραδιά έκλεισε με την μουσική συναυλία «Με το Τραγούδι με το Κρασί». Η Μαίρη Δούτση πλαισιωμένη από εξαίρετους μουσικούς ερμήνευσε διαχρονικά και αγαπημένα τραγούδια με κοινό σημείο αναφοράς τους το κρασί.

Καλλιτεχνική επιμέλεια - επιμέλεια ορχήστρας: Αποστόλης Ζαφειρίου.

Ερμηνεία: Μαίρη Δούτση

Συμμετείχε ορχήστρα μουσικών της Νάουσας: Βιργινία Καραφούσια, Τρύφωνας Μπάϊτσης, Βαγγέλης Ψαθάς, Πάρις Τσενεκλίδης, Πασχάλης Ιγνατιάδης

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69