tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μνήμες Μικρασιατών πλημμύρισαν την Εληά (φωτογραφίες, βίντεο)

Μνήμες Μικρασιατών ξεδιπλώθηκαν στην δεύτερη ημέρα εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας σε συνεργασία με τους Συλλόγους Μικρασιατών της Ημαθίας, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην γεμάτη πλατεία Εληάς οι θεατές παρακολούθησαν ένα θεατρικό μουσικοχορευτικό δρώμενο με μνήμες Μικρασιατών της Ημαθίας, σε συνδυασμό με τη μουσικοχορευτική κληρονομιά της ανατολής των προσφύγων.

Στο θεατρικό δρώμενο ο Διονύσης Καρολίδης και η Μαρία Στόκα, ως πατέρας και κόρη, ξεδίπλωσαν την ιστορία των προγόνων τους - μας, με αφορμή μια παραδοσιακή Μικρασιάτικη φορεσιά που βρέθηκε σε ένα μπαούλο της γιαγιάς.

Σε βίντεο που προβλήθηκε οι θεατές άκουσαν μαρτυρίες απογόνων δεύτερης και τρίτης γενιάς με αυτά που βίωσαν από τους πρόσφυγες γονείς και παππούδες τους. Οι συνεντευξιαζόμενοι αναφέρθηκαν στην γλώσσα που μιλούσαν στο σπίτι τους, τα επαγγέλματά τους, την θρησκεία, τα φαγητά και γλυκά που ετοίμαζαν οι νοικοκυρές, τα έθιμα του γάμου, της βάπτισης και της κηδείας, τις βεγγέρες, τις νοσταλγικές συζητήσεις για την πατρίδα, τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής κ.α…. όλα αυτά με τη συνοδεία μελωδιών των αλησμόνητων πατρίδων.

Το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκε το συγκρότημα «Μελορυμοί», το οποίο αποτελείται από τους εξής:

Λαγιώνη Κατερίνα, φωνή
Κουτσιμανής Ιορδάνης, ούτι – φωνή
Καλατής Αντώνης, βιολί
Κουτσιμανή Άννα, λάουτο
Πανανόπουλος Φώτης, κρουστά
Ασαρτζής Τριαντάφυλλος, κλαρίνο
Πατόπουλος Μάκης, ακορντεόν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμων, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι εκπρόσωποι του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη Νίκη Καρατζιούλα, Ιωάννα Γκουτζιλίκα, Όλγα Καλαϊτζίδου, ο εκπρόσωπος της Ι Μεραρχίας Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Πάνος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθανάσιος Αλατζόγλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Συνδημότες Παύλος Παυλίδης, μέλη του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Βέροιας που διέθεσαν γλυκά για τους επισκέπτες Αργύρης Σακαλής και Τάσος Παγούρας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολίτες όλων των ηλικιών.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69