tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε η ανανεωμένη ‘Μέδουσα’, το ψηφιακό αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (φωτογραφίες)

Η νέα ανανεωμένη ΜΕΔΟΥΣΑ, το ψηφιακό αποθετήριο μνήμης της Δημόσιας  Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

Η ΜΕΔΟΥΣΑ αποτελεί το ψηφιακό αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Η συνεχώς αυξανόμενη ψηφιακή βιβλιοθήκη φιλοδοξεί να συγκεντρώσει, διαφυλάξει και ν’ αναδείξει την ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική και κοινωνική κληρονομιά της πόλης της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας γενικότερα.

Η δημιουργία της ΜΕΔΟΥΣΑΣ ξεκίνησε το 2007 με πρωτεργάτη τον Γιάννη Τροχόπουλο. Με υλικό [βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, καρτ-ποστάλ, βίντεο, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις χειρόγραφα, παλαίτυπα και χάρτες της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας που οριοθετούνται χρονικά από τον 11ο έως τις αρχές του 20ου αι.], που παραχώρησαν πολίτες, ερευνητές και σύλλογοι, το οποίο καταγράφηκε – ψηφιοποιήθηκε, σήμερα το αποθετήριο απαριθμεί τα 10.000 τεκμήρια.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και συντόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Βιβλιοθήκης, Ασπασία Τασιοπούλου.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Γιώργος Χατζηθεοφάνους, ο οποίος μίλησε για τους σκοπούς του Ιδρύματος, την επικείμενη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη, 4 έως 7 Μαΐου 2023 και τις δράσεις που διοργανώνονται στην περιφέρεια (Βέροια, Ξάνθη, Καβάλα).

Ο αναπληρωτής της Βιβλιοθήκης, Αντώνιος Γκαλίτσιος, αναφέρθηκε στην θεματολογία του ψηφιακού αποθετηρίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην πνευματική παραγωγή του τόπου. Η θεματολογία δεν εξαντλείται μόνο σε έντυπο, αλλά υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό και αφηγήσεις που αποτελούν σημείο αναφοράς για την πολιτιστική παραγωγή. Οτιδήποτε καταγράφεται στην ΜΕΔΟΥΣΑ καταγράφεται και διασώζεται και είναι διαθέσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται, πχ ερευνητές, μαθητές, φοιτητές και πολίτες.

Η κ. Τασιοπούλου αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Αναστασίας Ταναμπάσης, Ιστορικού και Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης, και διάβασε την εισήγησή της, καθώς η ίδια νοσεί από κορονοϊό και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.

«Ο εγκαινιασμός της ΜΕΔΟΥΣΑΣ συμπίπτει με την γιορτή της συμπλήρωσης 70 χρόνων λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, και καθιστά εύκολη την πρόσβαση σε όλες και όλους. Στο ψηφιακό αποθετήριο θα ανακαλύψουμε το παρελθόν και το παρόν της πόλης μας. Μέσα σε αυτό θα βρούμε πολύτιμα βιβλία, χάρτες, παλαίτυπα, χειρόγραφα, card postals, ηχογραφήσεις. Στο ψηφιακό αποθετήριο θα βρούμε την πολύτιμη συλλογή της Βιβλιοθήκης, την συλλογή της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτη Βέροιας, την συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, και την συλλογή της Βιβλιοθήκης του Σισμανόγλειου Μεγάρου του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη… Ακούγονται οι φωνές των απλών ανθρώπων, όχι μόνο των ηγετών και ακούγονται θέματα που αφορούν την ανθρώπινη δραστηριότητα, τις ανθρώπινες κοινωνίες και το σύνολο των όψεων της. Η τοπική ιστορία είναι γύρω μας, το σπίτι μας, ο δρόμος μας, η κοινότητά μας, οι άνθρωποι μας, η οικογένειά μας, ο τόπος μας…».

Η ηχογραφημένη, ανείπωτη ιστορία, "'Ενα περιπετειώδες ταξίδι προς την Ελλάδα" ακούστηκε:

 

Στη συνέχεια ο φιλόλογος, ερευνητής, Δρ Παιδαγωγικής, διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, Χρήστος Σκούπρας, μίλησε για το πώς ο ίδιος ωφελήθηκε από την χρήση του αποθετηρίου, όταν μελετούσε για το διδακτορικό του ή ασχολήθηκε με την μελέτη φύλλων εφημερίδων που εκδόθηκαν έως το 1974. Τα ψηφιοποιημένα περιοδικά κι εφημερίδες, οι προσωπικές αφηγήσεις, οι card postals, οι φωτογραφίες, τα κρατικά έγγραφα, οι μονογραφίες τοπικού χαρακτήρα, μέσω της ασύγχρονης πρόσβασης, γίνονται χρήσιμα στο παρόν. Η Βιβλιοθήκη έχει δημιουργήσει δεσμό εμπιστοσύνης με συλλόγους και φορείς κι έχει αναδειχθεί σε θεματοφύλακα της πνευματικής κληρονομιάς του παρελθόντος. Η ηλεκτρονική ΜΕΔΟΥΣΑ μεταμορφώνεται σε Αριάδνη καλώντας μας να μπούμε στον λαβύρινθο της γνώσης».

Ο  Λογιστής – Συλλέκτης παλαιών φωτογραφιών της Βέροιας, Διαχειριστής της Ομάδας Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας - Old Photos of Veria, Στέργιος Ζυγουλιάνος, μίλησε για την μεγάλη του αγάπη, την ιστορική φωτογραφία. Τον Μάιο του 2014 ξεκίνησε στην δημιουργία της Ομάδας με ανάρτηση οικογενειακών φωτογραφιών εποχής. Σήμερα έχει 14.000 μέλη και χιλιάδες δημοσιευμένες φωτογραφίες, δικές του αλλά κι όσων τις παραχώρησαν στην Ομάδα. Σε αυτές τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες ο πολίτης βλέπει την Βέροια μιας άλλης εποχής και τις αλλαγές που έχουν υπάρξει σε αυτήν όλα αυτά τα χρόνια. Μίλησε για το όνειρο του συλλέκτη, τον ρόλο και την σημασία του, παρέθεσε χαρακτηριστικά γεγονότα, στην γνωριμία του με ανθρώπους με ίδιες ανησυχίες και τέλος πρότεινε στην ψηφιοποίηση φωτογραφιών του Δήμου και του Νομού που θα ενδιαφέρουν τους πολίτες και θα μείνει ως παρακαταθήκη στον τόπο μας.

Ο Γιώργος Μπίκας, Υπεύθυνος Μηχανοργάνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας παρουσίασε τις νέες δυνατότητες της ΜΕΔΟΥΣΑΣ, καθώς επίσης και τους αποτελεσματικούς τρόπους αναζήτησης στο ψηφιακό αποθετήριο. Ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, απεύθυνε κάλεσμα σε συλλόγους και φορείς να καταθέσουν υλικό για τον εμπλουτισμό της συλλογής και τέλος έγινε μια σύντομη γνωριμία με το περιβάλλον της ψηφιακής ΜΕΔΟΥΣΑΣ.

Ακολούθησε κατάθεση απόψεων από τους παρευρισκόμενους.

Ο Γιώργος Τροχόπουλος τόνισε κάτι σημαντικό, την ελεύθερη και δημόσια πρόσβαση στο υλικό του αποθετηρίου, που για να ‘στηθεί’ χρειάστηκε πολύς κόπος, χρόνος και εθελοντική εργασία, με ελάχιστους οικονομικούς πόρους από το κράτος. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθεια διάσωσης της κληρονομιάς μας.

Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69