tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τα «Παραμύθια από την Πόλη» της Ελισάβετ Σατσόγλου παρουσιάστηκαν στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο της συγγραφέως Ελισάβετ Σατσόγλου με τίτλο «Παραμύθια από την Πόλη - Αφηγήσεις του πατέρα μου» παρουσιάστηκε την Πέμπτη, στο φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Βέροια.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και οι Εκδόσεις Αποστακτήριο.

Η επιλογή της παρουσίασης στην Βέροια είχε να κάνει με πολλούς λόγους, καθώς υπάρχουν δεσμοί των ομιλητών αλλά και της συγγραφέως με την πόλη και την Ημαθία.

Η βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεανώ Ζωγιοπούλου, Βούλα Κοτσάλου, παρουσίασε τους ομιλητές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως και διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας - εκπρόσωπος των Εκδόσεων Αποστακτήριο Αλέξανδρος Ακριτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα παραμύθια

Όσον αφορά το βιβλίο της Ελισάβετ Σατσόγλου είπε ότι το βιβλίο της είναι παραμύθι. Είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο, με σπάνιο υλικό, ένας θησαυρός. Τα παραμύθια αποτελούν προφορική παράδοση του Ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης. Η συγγραφέας κατέγραψε από μνήμης τις αφηγήσεις του πατέρα της. Είναι εντυπωσιακό πόσες λεπτομέρειες συγκράτησε και κατέγραψε έπειτα από πολλά χρόνια.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο  φιλόλογος – λογοτέχνης, Λευτέρης Κορυφίδης, ο οποίος είναι φίλος και συμμαθητής του κ. Ακριτίδη.

Ο κ. Ακριτίδης ξεκίνησε με ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου και συνέχισε με την εντύπωση που του έκανε το βιβλίο, ήδη από την επεξηγηματική λεζάντα του τίτλου. «Σημείο έλξης αποτελεί το  λαογραφικό στοιχείο του βιβλίου, καθώς και τα παραμύθια που αποτελούν προϊόντα προφορικής διάδοσης. Τα κείμενα της συνδυάζουν την γνώριμη γλώσσα των λαϊκών αφηγήσεων με μία λογιοσύνη η οποία μαρτυρά να πάνε οι ιστορίες ένα βήμα παραπέρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο κι ευχάριστο, σε μία καλαίσθητη έκδοση, με λιτή κι εύστοχη ασπρόμαυρη εικονογράφηση. Τρία παραμύθια συνθέτουν το σύμπαν του βιβλίου. Κοινός παρονομαστής και συνδετικός κρίκος και των τριών ιστοριών είναι η αγάπη που δοκιμάζεται και καθορίζει την ουσία της ζωής του ανθρώπου. Το τέλος κάθε ιστορίας δικαιώνει τις προσδοκίες του αναγνώστη. Το καλό και η αλήθεια νικά το κακό και το ψέμα».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η συγγραφέας, η οποία ήταν φανερά συγκινημένη που βρέθηκε στην πατρίδα της μητέρας της, ανάμεσα σε συγγενείς, συναδέλφους και φίλους, μίλησε από καρδιάς για το βιβλίο της.

«Τα παραμύθια πρέπει να διασωθούν και να διαδοθούν», της είπε ο δάσκαλος της, φιλόλογος Χρίστος Τσολάκης, που δίδαξε στην Βέροια. Η συμπατριώτισσα μας, φιλόλογος - ποιήτρια Κούλα Αδαλόγλου την ώθησε στην έκδοση. Η συγγραφέας κατέγραψε τις μνήμες που ήταν χαραγμένες στην καρδιά της. Αγάπη, παιδικές μνήμες χαραγμένες ανεξίτηλα στην ψυχή της. Πηγαία κι όσο πιο πιστά γινόταν έγινε η καταγραφή χωρίς αποκλίσεις, οι λέξεις ξεχύθηκαν από την καρδιά της. Αναφέρθηκε στα παραμύθια, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και τις τα αφηγούνταν ο πατέρας της Βασίλης, ο οποίος με την σειρά του τα άκουσε από την Πολίτισσα μητέρα του, στους προσφυγικούς μαχαλάδες της Θεσσαλονίκης. Επίσης αναφέρθηκε σε μια σειρά από συγκυρίες που έσπρωξαν στην δημιουργία του βιβλίου. «Το βιβλίο ήταν ανάγκη και υπόσχεση, που εκπληρώθηκε. Είναι κληρονομιά, είναι θησαυρός».

Την εικονογράφηση επιμελήθηκε η Έφη Παυλίδου.

Ανάμεσα στην ανάγνωση αποσπασμάτων έπαιξαν μουσική οι:

Κώστα Σαμαρτζίδης, τραγούδι – κιθάρα

Γιάννης Βαΐδης, τραγούδι – κιθάρα

Φανής Δούκας, κρουστά

Κώστας Γεωργίου, βιολί

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ένα κεράκι έκαιγε για τις ψυχές που έφυγαν στο δυστύχημα στα Τέμπη.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69