tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Δυναμικά και με καλή ζήτηση ξεκίνησαν ροδάκινα και νεκταρίνια

Ξεκίνησε η συγκομιδή για τις μεγάλες ποσότητες στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία, τις κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας. Το κόστος καλλιέργειας είναι φέτος αυξημένο αλλά το θετικό είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα καλής ποιότητας προϊόντα.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Κουλούρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 15 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των υπερπρώιμων ποικιλιών (Lolita, Fransoise κ.α.). Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή για τις μεγάλες ποσότητες. Οι καλές ποιότητες δίνουν τιμή. Στο ξεκίνημα τα νεκταρίνια έπιασαν τιμή παραγωγού από 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ τα ροδάκινα (χνουδωτά) από 80 έως 85 λεπτά. Πρέπει όμως να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις των ζημιών - από τις χαλαζοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες - από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και να πληρωθούν άμεσα προκαταβολές στους παραγωγούς. Αυτό θα βοηθήσει να μην βγαίνουν στην αγορά τα φρούτα που έχουν προβλήματα ποιότητας γιατί έτσι φέρνουν την απαξίωση στους καταναλωτές και πέφτει η ζήτηση».   

Ο Στέφανος Τοπαλίδης, παραγωγός από τα Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ζημιές από χαλάζια, παγετούς αλλά έχουμε και φαινόμενα ακαρπίας για συγκεκριμένες ποικιλίες. Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε δυναμικά η συγκομιδή στα ροδάκινα και νεκταρίνια, με την ζήτηση να κυμαίνεται μέχρι στιγμής σε ικανοποιητικά επίπεδα». 

Από την πλευρά του ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα, Μάκης Αντωνιάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν οι πρώιμες ποικιλίες με καλές ποσότητες στα νεκταρίνια (Early Bomba κ.α.) και επιτραπέζια ροδάκινα (Carioca κ.α.). Από Δευτέρα ξεκινά η συγκομιδή στα νεκταρίνια της Big Bang και στα χνουδωτά Spring Bell και Crest που έχουν τις μεγάλες ποσότητες. Μέχρι σήμερα η καλή ποιότητα έχει αυξημένη ζήτηση. Πάντως ακόμη οι ποσότητες είναι μικρές και δεν ξέρουμε την δυναμική της αγοράς που θα έχουμε την φετινή χρονιά». 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Κώττας, παραγωγός πυρηνόκαρπων από την Μέση της Ημαθίας, «υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα καλής ποιότητας επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι φέτος το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ υψηλό. Οι βροχοπτώσεις έφεραν πολλά προβλήματα φυτοπροστασίας, που σημαίνει κόστος για την αντιμετώπισή τους. Επίσης έχουμε στην περιοχή μεγάλες ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις που υπήρξαν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Κόστος υπάρχει και στα εργατικά, ενώ από 25 Απριλίου ξεκίνησαν τα αραιώματα στις πρώιμες ποικιλίες. Την καλή ποιότητα την θέλουν οι έμποροι και δίνουν τιμές από 80 έως 90 λεπτά στα νεκταρίνια και από 65 έως 75 λεπτά στα επιτραπέζια ροδάκινα. Όσα όμως έχουν ποιοτικά προβλήματα από τις χαλαζοπτώσεις πάνε για χυμό, με τιμή από 2 έως 3 λεπτά το κιλό».  

Πηγή: https://www.agrotypos.gr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69