Την Κυριακή ο 1ος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος "Μνήμης και Θυσίας" στην Παναγία Σουμελά (video)

Την Κυριακή 13 Μαΐου, στις 11πμ, θα πραγματοποιηθεί στην Καστανιά, στην Παναγία Σουμελά, ο 1ος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος Μνήμης και Θυσίας. Είναι μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Γενοκτονία των Ποντίων και τον διοργανώνει ο Σύλλογος Καλλιθέα σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, τον Σύλλογο Δρομέων Βέροιας και την συμπαράσταση της Τροχαίας και της Μητρόπολης.

Την Τρίτη το μεσημέρι, οι διοργανωτές παρέθεσαν συνέντευξη τύπου για τον αγώνα (δείτε στο βίντεο την συνέντευξη τύπου).

Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης είπε ότι είναι ένας αγώνας με διαφορετικό περιεχόμενο, που έχει στόχο να τιμήσει τους ανθρώπους που χάθηκαν και εξέφρασε την επιθυμία του να εξελιχθεί σε θεσμό.

Ο πρόεδρος της Καλλιθέας Κώστας Τοπαλίδης, σημείωσε ότι ο επί χρόνια δρόμος Φ. Τριανταφυλλίδη που διοργάνωνε ο Βεροιώτικος Σύλλογος, λόγω της μικρής διαδρομής ξέφτισε και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ο φετινός αγώνας.

Ο Ιωσήφ Παρούτογλου, εκ μέρους του Τμήματος Τροχαίας, είπε ότι η υπηρεσία του θα πάρει όλα τα μέτρα για την κυκλοφοριακή ευρυθμία και πρόσθεσε ότι τα κυκλοφοριακά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στις 9.30π.μ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Βασίλης Τσιάρας σημείωσε ότι ο Σύλλογος με την εμπειρία του θα προσπαθήσει για να γίνει ένας επιτυχημένος αγώνας. Ο πατήρ Δημήτριος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, υπογράμμισε ότι η Μητρόπολη στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και πρόσθεσε ότι είναι ένας αγώνας που θα αναδείξει την ιστορία.

Τέλος, ο Στέφανος Ορφανίδης, μέλος του Δ.Σ. της Καλλιθέας παρουσίασε την διαδρομή του αγώνα.

kallithea dromos2

Η διαδρομή

Αφετηρία και τερματισμός ορίζεται η πλατεία και ο χώρος στάθμευσης της Ιεράς Μονής Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο. Οι αθλητές θα τρέξουν σε μια πανέμορφη διαδρομή, διασχίζοντας το χωριό Καστανιά, ανεβαίνοντας και φτάνοντας μέχρι την κορυφογραμμή (ανεμογεννήτριες), περνώντας μέσα από δασική έκταση πλησίον της μονής. Τα υψομετρικά της διαδρομής ανέρχονται σε περίπου 650 μ. και το μέγιστο υψόμετρο στα 1.480 μ.

Η διαδρομή έχει ως εξής: Πλατεία Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά – χωριό Καστανιά – έξοδος προς Προφήτη Ηλία (ΓΡΑ ΓΡΟΥ) – Σαρακατσανέϊκα – κορυφογραμμή (ανεμογεννήτριες) – Σκυλόβρυση – Σαρακατσανέϊκα – Πλατεία Ι.Μ. Παναγία Σουμελά.

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας.

Επίσης, παράλληλα με τον Αγώνα διεξάγονται αγώνες δρόμου 1χλμ για παιδιά δημοτικών και 2χλμ για παιδιά γυμνασίων και λυκείων.