Ηλίας Λαζός : «Εγώ αποχωρώ, ο Φίλιππος μένει Α2»

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής μπάσκετ του Φιλίππου Βέροιας Ηλίας Λαζός και ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Γκίμας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ομάδα. Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ηλίας Λαζός : «Για 4η φορά μαζευόμαστε εδώ και νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική. Έχουμε αναλάβει εδώ και κάποιες εβδομάδες την βαριά ευθύνη να τρέξουμε το θέμα της στελέχωσης και οργάνωσης της ομάδας στην Α2 κατηγορία. Όλα αυτά υπό την σιωπηρή επιστασία του Δ.Σ του συλλόγου σαν μια διοικούσα επιτροπή, έστω μη ορισμένη αλλά τρέχοντας το συγκεκριμένο τμήμα. Οι προσπάθειες οι οποίες ήταν να γίνουν έγιναν, δεχθήκαμε προσφορές αλλά και υποσχέσεις από ανθρώπους και φίλους που ήθελαν να είναι στο πλευρό μας και να βοηθήσουν την ομάδα. Απευθυνθήκαμε στον Δήμο, την Περιφέρεια οι οποίοι δεν μπορώ να πω ότι μας έκλεισαν την πόρτα, οι προθέσεις τους είναι καλές απλά αυτό δεν φτάνει.

Καθίσαμε λοιπόν, τα ζυγίσαμε, τα σταθμίσαμε και αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε μια προσπάθεια με βάσει με αυτά που είχαμε ακούσει και μας είχαν υποσχεθεί, ώστε να στελεχώσουμε την ομάδα επαρκώς σ' ένα πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας που όπως εξελίσσεται θα είναι το πιο δυνατό και ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ 3 βδομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, έχοντας έρθει σε συμφωνίες με κάποια παιδία όπως άλλωστε ανακοινώσαμε ήδη, είχαμε κάνει κάποιες συζητήσεις με κάποια άλλα για να ολοκληρωθεί το ρόστερ με ένα budget όσο το δυνατόν μικρότερο για να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες μας.

Παρόλα αυτά όπως είχα πει και πριν 20 ημέρες υπάρχει μια «τρύπα» στο budget αυτό που θεωρούσαμε ότι παλεύοντας και μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα μπορούσαμε να την καλύψουμε. Παρότι υπήρξε μεγάλη συσπείρωση, ακόμη και μετά capital controls, όλων όσων αγαπούν το μπάσκετ βλέπω ότι η «τρύπα» αυτή που είχαμε συνεχίζει να υπάρχει. Δεν θέλω να ξεκινάω ποτέ πράγματα βλέποντας κοντόφθαλμα και βραχυπρόθεσμα και επειδή βλέπω μπροστά τι θα γίνει από τον Μάρτιο, Απρίλιο κλπ και όποια «τρύπα» υπάρχει στο χρηματοδοτικό κενό θα πάει απευθείας στους παίκτες και μην μπορώντας να βασιστώ στις υποσχέσεις, που μπορεί βέβαια να υλοποιούνταν, αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να βασιστώ σε υποσχέσεις και να «κρεμάσω» επαγγελματίες παίκτες που φυσικά και πρέπει να έχουν και τις ανάλογες παροχές.

Τις οποίες αν δεν μπορούμε να τις προσφέρουμε τότε δεν αξίζει να είμαστε σ' αυτήν την κατηγορία. Είχα αναφέρει και την προηγούμενη φορά ότι αυτό το χρηματοδοτικό κενό δεν μπορώ να το επωμιστώ μόνος μου. Βλέπω ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες το κενό αυτό δεν καλύπτεται και δεν θέλω να εκτεθώ ούτε με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι, ούτε στα παιδιά που θα έρθουν στην Βέροια με ελπίδες να παίξουν εδώ. Αποφάσισα λοιπόν μετά από ώριμη σκέψη και όχι εν βρασμό ψυχής, είναι κάτι που με ταλανίζει πολλές μέρες, να αποχωρίσω από την διοικούσα επιτροπή μπάσκετ του Φιλίππου Βέροιας.

Από το πρωί μίλησα με τους μάνατζερ με τους οποίους είχαμε συμφωνήσει για κάποιους παίκτες θέτοντας τους την απόφασή μου για την αποχώρηση και την αδυναμία μου να υλοποιήσω δεσμεύσεις και συμφωνίες έτσι ώστε και οι παίκτες, μιας και έχουν το χρονικό περιθώριο, να μπορέσουν να παίξουν κάπου αλλού. Υπήρξε βέβαια μια μεγάλη παραφιλολογία, και εδώ να τονίσω κατηγορηματικά ότι δεν μίλησα με κανένα δημοσιογράφο ούτε από Αθήνα ούτε από Βέροια, ότι σταματώντας εγώ η ομάδα αποχωρεί από το πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας κάτι το οποίο φυσικά και ΔΕΝ ισχύει. Η ομάδα συνεχίζει να είναι στην Α2.

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση. Εγώ το μόνο που εξέφρασα είναι ότι δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι όπως θέλω στην ομάδα διότι η χρονιά αυτή θα είναι πάρα πολύ ψυχοφθόρα. Δεν θέλω να περάσω το περσινό προσωπικό, οικονομικό, ψυχολογικό, υλικό κόστος. Και επειδή με όποιους συνεργάζομαι θέλω να τους κοιτάω και να με κοιτάνε στα μάτια, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον σταματάω από την ομάδα και πλέον το Δ.Σ του συλλόγου θα αποφασίσει για την τύχη της ομάδας. Την τύχη της ομάδας δεν την κρατάω εγώ στα χέρια μου και δεν μου πέφτει κανένας λόγος.

Θέλω να τονίσω ότι συμφωνίες που είχα κάνει προσωπικά έχουν ακυρωθεί και η ομάδα δεν δεσμεύεται σε τίποτα. Ευχαριστώ πολύ τους μάνατζερ και τα παιδιά για την κατανόηση που δείξανε και τους ζητάω συγνώμη. Επίσης ότι οικονομική εκκρεμότητα, ότι έχει συμφωνηθεί, έχει παραγγελθεί από εμένα, οι χορηγοί για ότι λεφτά έχουν καταθέσει θα επιστραφούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ από αύριο το πρωί. Επίσης για τους ανθρώπους που έχουν προμηθευτεί διαρκείας θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω και μέσα από την διοίκηση του συλλόγου κάποιους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας με μεγάλη προθυμία και δεν έχω να χωρίσω με κανέναν τίποτα. Είμαι ανοικτός σε όλους να επικοινωνήσουν μαζί μου για οποιοδήποτε θέμα.»

Γκίμας: "Λυπάμαι για την απόφαση Λαζού"

Ο προπονητής του Φιλίππου Βέροιας κος Δημήτρης Γκίμας στην σημερινή συνέντευξη τύπου δήλωσε : «Θεωρητικά αύριο (11/9) θα ξεκινούσαμε την νέα χρονιά με την παρουσίαση της ομάδας. Δυστυχώς όμως αναγκαζόμαστε να είμαστε εδώ σήμερα για άλλο σκοπό. Η απόφαση του Ηλία είναι κάτι το οποίο με αιφνιδίασε. Ήξερα βέβαια τους προβληματισμούς εδώ και καιρό τους απλά δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη όντας και πιο παρασυρόμενος από την επιθυμία μου η ομάδα πρέπει να είναι στην Α2 κατηγορία.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η «τρύπα» αυτή υπάρχει. Και για διάφορους λόγους το κενό αυτό τις δυο τελευταίες μέρες εκτοξεύθηκε κατά 7.000 – 8.000 ευρώ. Και όντας μετρημένα τα οικονομικά της ομάδας η οποιαδήποτε μεταβολή προς τα πάνω αλλάζει όλο τον προσανατολισμό. Θέλω εδώ να σταθώ άλλη μια φορά στην πορεία της ομάδας μπάσκετ που λέγεται Φίλιππος η οποία ξεκινάει από το 1999 και τον Πέτρο Φύκατα που τότε κλήθηκε να βοηθήσει και αργότερα με τον Γίωργο Φύκατα.

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα «απογειώθηκε» με τον Γιώργο Τραπεζανλίδη και τέλος με τον Ηλία Λαζό οι οποίοι αφιέρωσαν ψυχή και σώμα στην ομάδα. Δεν ήταν δηλαδή μια άψυχη διοίκηση την οποία βρίσκαμε στο τηλέφωνο μόνο όταν υπήρχε πρόβλημα. Ήταν σχεδόν κάθε μέρα στο γήπεδο. Το κυριότερο όμως απ' όλα είναι ότι υπήρχε μεγάλη ψυχική επαφή ανάμεσα σε παίκτες, διοικούντες και προπονητές. Είμασταν δηλαδή μια παρέα και το τραγούδι επιβεβαιώνεται ότι «ιστορία γράφουν οι παρέες».

Η ομάδα προχώρησε και έφτασε εδώ που έφτασε με βάση το συναίσθημα και το δέσιμο που υπήρχε ανάμεσα μας. Το οποίο και συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί. Λυπάμαι πολύ για την απόφαση αυτή του Ηλία όμως δεν μπορώ να πω κουβέντα. Μέσα σε λίγους μήνες χάσαμε δυο ανθρώπους τους μπάσκετ (Τραπεζανλίδη – Λαζό) και αυτό είναι λυπηρό. Η ομάδα πρέπει να διοικείται από ανθρώπους του μπάσκετ. Που αγαπάνε το μπάσκετ. Χάρηκα πολύ όταν ο Γιάννης Κεχαγιόγλου προσφέρθηκε να βοηθήσει σε αυτή όλη την παρέα. Και η βοήθεια του ήταν πολύ σημαντική.

Όσο αφορά τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης του Φιλίππου από την Α2, προσωπικά μίλησα με κάποιους δημοσιογράφους από την Αθήνα, και εξήγησα σε όλους ότι η διοικούσα επιτροπή παραιτείται και ο σύλλογος θα πρέπει να αποφασίσει πιο θα είναι το μέλλον της ομάδας. Το θεωρώ μεγάλη ντροπή για την πόλη της Βέροιας η ομάδα να μην συμμετέχει στην Α2. Εγώ σήμερα κάνω έκκληση σε όποιον αγαπάει το μπάσκετ. Υπάρχει ένα κενό 20.000 περίπου το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Πείτε με ζητιάνο δεν με ενδιαφέρει. Είναι κρίμα η ομάδα για 20.000 να διαλυθεί μτά από μια τέτοια πορεία 17 ετών. Θα μου πείτε 20.000 ευρώ, ειδικά τις σημερινές εποχές, για να κάνει το κέφι του ο Γκίμας και ο Λαζός ; Όσο αφορά το πρόσωπο μου αν είναι να προχωρήσει η ομάδα φεύγω σε ένα λεπτό.

Είμαι 32 χρόνια στον Φίλιππο από τα 37 που ασχολούμαι με το μπάσκετ. Μπορώ να εκφέρω γνώμη αλλά δεν είμαι ιδιοκτήτης η διοίκηση θα αποφασίσει για το μέλλον. Πιστεύω όμως ότι μόνο με επιτροπή μπάσκετ μπορεί το τμήμα να πάει μπροστά. Η λύση όμως για την ομάδα πρέπει να βρεθεί μέσα σε 48 ώρες. Ξέρω ότι οι πιθανότητες για παραμονή στην κατηγορία με το ρόστερ που ετοιμάζαμε ήταν ελάχιστες. Όμως ελάχιστες ήταν και οι πιθανότητες παραμονής στην Γ' Εθνική το 2006. Εμείς το ξέρουμε. Το παλέψαμε το πετύχαμε.

Έχω μάθει τις πιθανότητες να τις διεκδικώ. Έχω πίστη μέσα μου ότι κάτι μπορεί να γίνει μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν θέλω να σταθώ σε ένα απλό ευχαριστώ απέναντι στον Γιώργο και τον Ηλία όχι γιατί δεν το αξίζουν αλλά γιατί θεωρώ ότι η σχέση μας αυτή δεν τελειώνει εδώ. Όσο αφορά την διοίκηση είμαι ανοικτός να καταθέσω τις απόψεις μου αν χρειαστεί. Δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Τέλος θέλω να ζητήσω και εγώ συγνώμη από τους παίκτες και λυπάμαι που δεν συνεργαζόμαστε».