Εξιχνιάσθηκαν ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων στην Ημαθία

Εξιχνιάσθηκαν, μετά από αναλυτική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στην Ημαθία και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 6 ατόμων.

Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 21 έως 36 ετών, δύο από τους οποίους είναι έγκλειστοι καταστημάτων κράτησης και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμορία, ληστείες και κατά περίπτωση παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, ενώθηκαν σε συμμορία τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018 και διέπρατταν ληστείες σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, σε διάφορες περιοχές της Ημαθίας.

Ως προς τη μεθοδολογία τους, δρούσαν μεταμεσονύχτιες ώρες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, παραβίαζαν τις οικίες ηλικιωμένων και με σωματική βία ή απειλή όπλου, τους αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα.

Όπως εξακριβώθηκε, από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2018, διέπραξαν ληστείες και μία απόπειρα ληστείας σε περιοχές της Ημαθίας και συγκεκριμένα:

• Τον Ιούνιο του 2018, παραβίασαν οικία 83χρονης και με τη χρήση σωματική βίας, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 2.600 ευρώ περίπου.
• Τον Ιούλιο του 2018, παραβίασαν οικία και αφού ακινητοποίησαν ζευγάρι ηλικιωμένων, αφαίρεσαν κοσμήματα, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.
• Τον Αύγουστο του 2018, παραβίασαν οικία 80χρονης και με απειλή σωματικής βίας, επιχείρησαν να αφαιρέσουν χρήματα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
• Τον Σεπτέμβριο του 2018, διέρρηξαν κατάστημα, ωστόσο έγιναν αντιληπτοί από τον 79χρονο ιδιοκτήτη, τον οποίο ακινητοποίησαν με απειλή όπλου και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι δύο από τα μέλη της συμμορίας ηλικίας 25 και 24 ετών, ενεργώντας μαζί με συνεργούς τους, τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2018, πήγαν σε σπίτι που διέμενε ζευγάρι ηλικιωμένων και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, ζήτησαν να τους ανοίξουν την πόρτα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τους πείσουν.
Στη συνέχεια διέρρηξαν παράθυρο της οικίας και τραυμάτισαν τον 88χρονο ένοικο με το κοντάκι κυνηγετικού όπλου και επιχείρησαν να αφαιρέσουν χρήματα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αφαιρέσουν οτιδήποτε.

Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη προχθές (27 Ιουνίου 2019) τα ξημερώματα σε περιοχή της Ημαθίας ο παραπάνω 24χρονος, καθώς σε αγροτική έκταση δίπλα στην οικία του είχε κρυμμένα στο έδαφος ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 560 γραμμαρίων, ένα περίστροφο και ένα πιστόλι, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Επίσης σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, το χρηματικό ποσό των 1.035 ευρώ και 21 κινητά τηλέφωνα.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.