Πολυμελής εγκληματική ομάδα έκλεβε γεωργικά μηχανήματα

svoura

Γεωργικά μηχανήματα μεγάλης χρηματικής αξίας αφαίρεσε πολυμελής εγκληματική ομάδα, η οποία εξαρθρώθηκε έπειτα από ανάλυση του τρόπου δράσης της και μεθοδικής έρευνας που διενήργησαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Γιαννιτσών.

Για την υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν 9 άτομα, ηλικίας από 20 έως 49 ετών, ενώ αναζητούνται 2 ακόμη άγνωστοι συνεργοί τους, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατά περίσταση διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Επίσης δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος ακόμα 5 ατόμων για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι 11 ημεδαποί άντρες, σχημάτισαν εγκληματική ομάδα, ενεργώντας τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία και δρώντας με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους, από τη διάπραξη κλοπών γεωργικών μηχανημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας.

Συγκεκριμένα, όπως εξακριβώθηκε, τα δύο ηγετικά στελέχη της σπείρας, ηλικίας 45 και 49 ετών, αναλάμβαναν τον εντοπισμό συγκεκριμένων γεωργικών μηχανημάτων, κατόπιν παραγγελίας που λάμβαναν από 42χρονο μέλος της σπείρας, ιδιοκτήτη συνεργείου επισκευής και διάθεσης αγροτικών μηχανημάτων και ακολούθως υποδείκνυαν στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τις ακριβείς τοποθεσίες των υποψήφιων θυμάτων τους.

Προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί δρούσαν τις νυκτερινές ώρες και αφού παραβίαζαν τις αποθήκες, αφαιρούσαν τα γεωργικά μηχανήματα, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν με φορτηγά στο συνεργείο του 42χρονου.

Ακολούθως ο 42χρονος σε συνεργασία με 41χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, αναλάμβαναν να τα μεταπωλήσουν σε αγρότες της Πέλλας.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι, κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης τους, την τελευταία διετία, διέπραξαν 9 κλοπές αγροτικών μηχανημάτων, σε διάφορες περιοχές του Νομού Πέλλας, η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο συνεργείο του 42χρονου σε περιοχή της Πέλλας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 5 κλεμμένα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και 2 ακόμη γεωργικά μηχανήματα, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Επιπλέον σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις οικίες 4 ατόμων, ηλικίας από 26 έως 50 ετών, σε χωριά της Πέλλας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 κλεμμένα γεωργικά μηχανήματα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Τα παραπάνω 9 κατασχεθέντα μηχανήματα αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων ιδιοκτητών.

Σημειώνεται ότι, τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης, έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές, για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.
Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.